Zinātniskie pētījumi par islāma gavēni Zinātne

Senior-Hunger-Empty-Plate-shutterstock_111469424Doktors Salimāns no Ammānas (Jordānija) Medīnas Universitātes veica eksperimentu, kurā piedalījās brīvprātīgie, kas tika novēroti Ramadāna gavēņa laikā. Eksperimentā piedalījās 42 vīrieši vecumā no 15 līdz 64 gadiem un 26 sievietes vecumā no 16 līdz 28 gadiem. Pētījuma dalībniekus nosvēra, viņiem tika veiktas asins analīzes uz testosteronu, nātriju, kalciju, urīnskābi, glikozi, holesterīna līmeni, augsta blīvuma lipopeptīdiem (ABL), zema blīvuma lipopeptīdiem (ZBL), triglicerīdiem (TG) un seruma osmolalitāti. Visi šie rādītāji tika fiksēti Ramadāna sākumā un beigās. Rezultātā tika konstatēts ievērojams svara zudums vīriešiem (6,8 – 7,1 kg) un sievietēm (4,2 – 4,8 kg).

Teherānas (Irāna) medicīnas zinātņu universitātes doktors F. Azizī veica pētījumu mērot glikozes, bilirubīna, kalcija, fosfora, olbaltumvielu, albumīna, luteinizētājhormona, testosterona, prolaktīna un dažu citu rādītāju līmeni deviņu veselu vīriešu asinīs. Analīzes tikai veiktas Ramadāna 10., 20. un 29. dienā. Vidējā svara izmaiņas 29. dienā uzrādīja, ka tas samazinājies no 65.4 ± 9,1kg uz 61.6 ± 9,0 kg. Glikozes līmenis asins serumā uz 10. dienu nokritās, bet pēc tam paaugstinājās līdz 76 ± 3 uz 20. dienu un līdz 84 ± 5 uz 29. dienu.

Bilirubīna daudzums asins serumā uz 10. dienu paaugstinājās no 0.56 ± 0.17 līdz 1.43 ± 52 mg/dl, bet pēc tam nokritās (uz 20. 29. dienu tā rādījumi bija 1.1 ± 4 mg/dl). Visi rādītāji atgriezās sākotnējā līmenī četras nedēļas pēc Ramadāna. Kalcija, fosfora, olbaltumvielu, albumīna un visu hormonālo rādītāju būtiskas izmaiņas netika konstatētas. Doktors Azizī secināja, ka:

1. periodiska 17 stundu ilga atturēšanās no ēdiena un dzeršanas 29 dienas ilgi neietekmē vīriešu reproduktīvos hormonus un vairogdziedzera hormonu sekundāro metabolismu;

2. Ramadāna laikā pediatriem un iecirkņu ārstiem, kuri atbild par muslimu veselību, ir jāseko glikozes un bilirubīna līmeņa izmaiņām to organismos.

Divu iepriekšminēto pētījumu rezultāti ļauj secināt, ka islāma gavēnis veselā organismā neizraisa nekādas blakus parādības, veicina svara samazināšanos un tam ir pozitīva ietekme uz lipīdu metabolismu.

———————————–

Avots: “Северный Кавказ”



  • Atstāt komentāru