Bizness muslimu stilā Muslimu pasaule, Pasaulē

12438955_10153887990084294_5898758583293546400_nNetālu no manas darbavietas Pakistānas pilsētas Lahores galvenajā tirgū Gulbergā ir veikaliņš, kurā vakaros nav pārdevēja. Veikaliņš darbojas tikai un vienīgi pēc uzticības principa.

Šis dārzeņu veikaliņš ir atvērts 24/7. Vakaros, kad citi veikali aizveras, šajā veikalā jūs neredzēsiet tā īpašnieku, taču veikals joprojām būs atvērts priekš pašapkalpošanās: ņem, ko vēlies, pats to nosver, ieraksti grāmatā savu pirkumu un nākamajā rītā atnāc, lai par to samaksātu.

Kāds pircējs pastāstīja mums par šī veikala īpašnieku, kurš izvēlējies šādus darbības principus, lai kalpotu saviem klientiem – apkārtējiem iedzīvotājiem. Viņa pircēji ir ļoti uzmanīgi, sverot dārzeņus, viņam neesot veikalā, un tādējādi turpinot viņa biznesu pat tad, kad viņš pats jau guļ.

Šis bizness darbojas bez jebkādiem likumiem vai produktu klāsta aizsardzības. Vietējās autoritātes šo veikalu neaiztiek, un tā darbība veiksmīgi plaukst un zeļ. Nav zādzību. Viss darbojas pēc savstarpējās sapratnes principiem iedzīvotāju vidū.

Pēc Sarmada Amīra (MangoBaaz redaktora) un vairāku cilvēku, kas neticēja šim stāstam, lūguma, es atkārtoti apciemoju šo veikaliņu. Tikos ar tā īpašniekiem, apjautājos par veikala darbības principiem un saņēmu šī stāsta apstiprinājumu. No pašreizējā īpašnieka uzzināju, ka šādi veikals darbojoties jau divus gadus, un ka viņa vecākais brālis Muhammads Hanīfs esot bijis tas, kam ienākusi prātā šāda darbības ideja.

Muhammadam Hanīfam pašam nav striktas rutīnas – viņš var būt veikalā, vai mājās, vai vienkārši gulēt kaut kur aizmugurē aiz dārzeņu klāsta. Viņam nav nedz kameru, nedz drošības sargu. Sākotnēji viņa divi jaunākie brāļi bija pret šādu veikala darbību, bet tagad viņi ir par to priecīgi, jo viss norit veiksmīgi. Viņa jaunākais brālis Muhammads Habībs apliecināja, ka visa pamatā esot vecākā brāļa stiprā ticība un paļaušanās uz Dievu, jo bez tā nekas nebūtu bijis iespējams. Viņš apliecināja, ka šad un tad maza mēroga zādzības notiekot, bet viņi tās neuztverot nopietni. Smaidot, viņš teica, ka ir cilvēki, kuri nevar atļauties dārzeņus nopirkt un paņem tos bez maksas – to viņi uzskatot kā šī veikala sadaka (devumu labdarības labā).

_______________________________

Raksta autors: Arsalans Mahmoods Khans; avots: www.facebook.com



  • Atstāt komentāru