Gatavošanās Ramadānam Pielūgsme, Ramadāns

moon phasesAllahumma barik lanā fī Radžab ua Ša’bān ua ballighnā Ramadān. Amīn.

Ak, Allāh! Svētī mūs Radžaba un Šabāna mēnešos un ļauj mums sasniegt Ramadānu. Amīn. (Ahmads un Tabarani)

Kad pastāstīju draudzenei, ka grasos meklēt materiālus rakstam par gatavošanos Ramadānam, viņa atcirta: “Par ko tad tu rakstīsi? Mēs jau visu zinām par Ramadānu. Katru gadu viens un tas pats!”

Jā, tas tiesa, ajāti un hadīsi par Ramadānu nemainās, jo mūsu dīns (reliģija) ir pilnīgs un tāds paliks līdz laika galam. Taču fakts, ka esam to visu dzirdējuši jau vairākkārt padara mūs dubultatbildīgus. Mums nav attaisnojuma aizmirst vadlīnijas. Nevajadzētu aprobežoties ar domām “tas jau ir dzirdēts”, bet gan vērst pastiprinātu uzmanību uz atkārtošanu, apgūtā īstenošanu dzīvē un tā mācīšanu citiem.

Piemēram, jūsu vīrs lūdz jums apmaksāt telefona rēķinu. Ja viņš palūdz vienu reizi, iespējams, ka jūs aizmirsīsit. Taču ja viņš jums atgādinās vairākas reizes, papildus pie ledusskapja pielipinot vēl arī zīmīti, un arī tad jūs pamanīsities aizmirst, tas beigsies ar soda naudu par laikā nenomaksātu rēķinu un plašu izskaidrošanos ar vīru. Jūs vairākkārt dzirdējāt šo atgādinājumu un tomēr nepievērsāt tam uzmanību!

Alhamdulillāh, liela daļa muslimu ir apguvuši Ramadāna ievērošanas principus jau mazotnē. Aizlūgsim par to, lai šogad ietu soli tālāk savā ticībā. Mēs esam šī svētītā mēneša saņēmēji. Ir daudz muslimu un ne-muslimu, kuru Ramadāns nāk un iet, taču viņu dzīvēs itin nekas nemainās. Dievs saka – neviens cits pielūgsmes veids nelīdzinās gavēšanai, jo gavēšanai ir veltīta tikai Man! Kāds pagodinājums! Mums ir iespēja darīt ko tādu, kā atlīdzību noteiks Pats Dievs.

Gluži tāpat kā mēs iepriekš gatavojamies īpašu viesu uzņemšanai, tāpat mums nepieciešams sagatavoties Ramadānam, lai lieki nezaudētu laiku šajā svētītajā mēnesī.

Sagatavojiet Ramadānam nepieciešamo:

  • Apkopojiet vienkopus grāmatas, audio/video ierakstus un duā brošūras, lai nezaudētu laiku, tos meklējot Ramadāna laikā. Ja grāmatas ir kādam aizdotas (vai arī esiet pats no kāda aizņēmies), pārliecinieties, lai līdz Ramadāna sākumam viss atgrieztos pie to īpašniekiem. Ja zināt, ka eksāmenam jums ir atvēlētas divas stundas, jūs taču nevēlēsieties  zaudētu laiku, asinot zīmuļus un meklējot dzēšgumijas, vai ne?
  • Apmeklējiet vai organizējiet Ramadāna sagaidīšanas lekciju un uzaiciniet uz to draugus, kuri parasti šādus pasākums neapmeklē.
  • Plānojiet, kur apmeklēsiet Tarāvī lūgšanu (papildus lūgšana pēc iša lūgšanas). Noskaidrojiet, kur to var darīt arī sievietes. Jau laikus, saplānojiet bērnu aprūpi un transportēšanas jautājumus.

 Veiciet iepirkšanos svētkiem pirms Ramadāna:

  • Sagatavojiet nelielus maisiņus ar datelēm, pievienojot klāt duā, ko sacīt pirms gavēņa pārtraukšanas. Divas nedēļas pirms Ramadāna izdaliet tos ģimenei, draugiem un mošejas apmeklētajiem. Šādā veidā varat cerēt kaut uz daļiņu atalgojuma, ikreiz kad kāds pārtrauks savu gavēni.
  • Pabeidziet lielākos darāmos darbus pirms Ramadāna un pārceliet mazsvarīgākos darbus uz laiku pēc Īd svētkiem.
  • Nopērciet bērniem nelielas dāvaniņas, lai atzīmētu Ramadāna sākumu. Izrotājiet māju ar baloniem un pagatavojiet saldumus, lai bērni zina, ka šis ir īpašs laiks. Piekariet pie sienas Ramadāna kalendāru, lai vērtu skaitīt dienas līdz Īd svētkiem.
  • Jau laikus nopērciet jaunas drēbes Īd svētkiem. Kad mācījos skolā, apskaudu draudzenes, kuras devās iepirkties pēdējās desmit Ramadāna dienās, kad pilsētā jau valdīja īpaša svētku atmosfēra Īd gaidās. Mana mamma Īd pirkumus vienmēr veica vēl pirms Ramadāna. Tajā laikā, iespējams, pilnībā nesapratām skaisto piemēru, ar kuru mamma gribēja mums mācīt ko īpašu, taču tagad, Alhamdulillāh, kad pati veicu Īd iepirkšanos, tad daru to tieši tāpat, kā viņa. Ja jums tomēr nepieciešams apmeklēt veikalus, dariet to apdomīgi, nenotriecot laiku velti.
  • Sagatavojiet dāvanas visai ģimenei, neaizmirstot arī bērnus! No mums ir atkarīgs tas, cik svarīgi Īd svētki liksies mūsu bērniem. Ja gribat sarīkot Īd viesības bērniem, tad veiciet sagatavošanās darbus pirms Ramadāna vai arī noliekat viesību datumu vismaz nedēļu pēc Īd svētkiem.
  • Sagatavojiet dāvanas arī jums pazīstamām trūcīgākām muslimu ģimenēm. Iesaistiet bērnus dāvanu sagatavošanā un iesaiņošanā.

Plānojiet laiku lietderīgi:

  • Atgavējiet iepriekšējā Ramadānu nenogavētās dienas.
  • Ieplānojiet, kāda varētu izskatīties jūsu ideālā Ramadāna diena, balstot to uz dabīgo solā (lūgšanu) ritmu. Piemēram: “No fadžra līdz zuhuram, es vēlos iemācīties trīs Kurāna pantus; no zuhura līdz asram, es vēlos klausīties sīras (stāsti par Pravieša (s) dzīvi) ierakstus.”
  • Izvērtējiet savu iepriekšējo Ramadānu un uzstādiet mērķus šim. Ticīgā dzīvē nevajadzētu būt divām vienādām dienām – katrai nākamajai ir jābūt labākai par iepriekšējo. Tieši tāpat arī diviem Ramadāniem nevajadzētu būt vienādiem. Padomājiet par to, ko jūs būtu varējis izdarīt labāk, un izvairieties atkārtot agrāk pieļautās kļūdas. Uzstādiet īpašus mērķus, kurus vēlaties realizēt pēdējās desmit Ramadāna naktīs.
  • Izvairieties no laika zagļiem. Ja tas ir runātīgs draugs, datoratkarība, televizors vai sērfošana internetā, centieties no tā izvairīties visu Ramadāna laiku.

 Parūpējieties par mājas darbiem:

  • Sasaldējiet, sasaldējiet, sasaldējiet – lai saldētava būtu pilna! Plāceņi, kotletes, kebabi, pikantās mērces – visu, kas jūsu ģimenei garšo, saldētavā iekšā! Veiciet sagatavošanos iepriekš, lai pēc iespējas mazāk laika pavadītu virtuvē.
  • Centieties būt mēreni! Gavēt nenozīmē atlikt trīs ēdienreižu uz iftāra laiku (maltīte, kas tiek ieturēta pēc gavēņa beigšanas). Ēdiet ko vēlaties, tikai ar mērenību, lai jūsu vēderi nebūtu tik pārpildīti, ka nevarētu noliekties uz magriba rukū (klanīšanās lūgšanas laikā).
  • Ja esat apsēsti ar tīrību un tīrīšanu, centieties lielākos darbus paveikt pirms Ramadāna, lai gan jūs, gan jūsu ģimene varētu atviegloti uzelpot.

Mērķtiecīgi risiniet socializēšanās jautājumus:

  • Ierobežojiet pārlieku greznas iftāra viesības. Ja vēlaties dalīties maltītē, tad nosūtiet iftāru uz masdžidu (mošeju), dalieties ar kaimiņiem vai kādu trūcīgu ģimeni. Šādi jūs gūsiet atalgojumu par dalīšanos ar iftāru, nerūpējoties par vissmalkāko galda klājumu un neuzvelkot savas labākās drēbes viesu saņemšanai.
  • Piezvaniet radiem un draugiem, ar kuriem neesat sazinājušies ilgu laiku, jo ‘viņi paši nekad nezvana’. Iespējams, ka jūsu starpā ir kādas neatrisinātas problēmas, no kurām varat atbrīvoties pirms Ramadāna.
  • Piedāvājaties pieskatīt draudzenes bērnus, ja viņa nolēmusi pāris stundas veltīt itikāfam (īpaša pielūgsme Ramadāna pēdējās desmit dienās). Varbūt viņa jums izlīdzēs ar to pašu kādā citā dienā.

Kvalitatīvi pavadiet laiku ar ģimeni: 

  • Izvēlieties kādu jaunu sunnu, kuru jūs, kā ģimene, visi centīsieties praktizēt. Varbūt lietosiet misvāku (muslimu tradicionāla zobu birste)? Varbūt veiksiet vudū pirms gulētiešanas? Sagatavojiet sarakstu ar iespējamajām sunnas darbībām un ļaujaties izvēles priekam.
  • Piešķiriet bērniem viņu vecumiem atbilstošus pienākumus. Jums būs mazāk mājas darbu, un bērni sajutīs Ramadāna garu.
  • Iekārtojiet sadaka (labdarības) kastīti. Iedrošiniet ģimenes locekļus iemest tajā kaut ko katru dienu.

Šajā pat mirklī apņemieties ‘uzlādēt savas baterijas’, lai padarītu šo Ramadānu par labāko kāds jebkad bijis. Pat ja kāda iemesla dēļ neesat spējīgs sasniegt iecerētos mērķus, atcerieties, ka jūs saņemat atalgojumu saskaņā ar saviem nolūkiem, in ša Allāh.

——————————————————–

Raksta autors: Kirāna Ansāri (Kiran Ansari); avots: www.hibamagazine.com 

Kirāna Ansāri ir Up A Notch dibinātāja un direktore. Viņa dzīvo Čikāgā, ASV, un ir IQRA Starptautiskā Izglītības Fonda (International Education Foundation) padomes locekle, kā arī Bēgļu Palīdzības Programmu (Refugee Assistance Programs (RAP)) padomes locekle.



  • Atstāt komentāru