Superēdieni Ramadānam Sunna

dried fruitsModernā pasaule ir mūs ietekmējusi neskaitāmos veidos – mainījušies ir ne vien mūsu ģērbšanās stils un dzīvesveids, bet arī ēšanas paradumi. Tik nemanāmi esam pārņēmuši rietumu kultūru neveselīgos ēšanas paradumus, ka aizvien vairāk un vairāk attālināmies no Kurāna un Pravieša Muhammada (s) sunnas.

Jaunākie rietumos veiktie uztura pētījumi turpina pierādīt dažu ēdienu pozitīvās iezīmes, kurus tautā sauc par ‘superēdieniem’. Atklāti ir arī konkrētu ēšanas paradumu labvēlīgā ietekme uz cilvēka veselību, kā, piemēram, roku mazgāšana pirms un pēc ēšanas, ēšana ar rokām, dzērienu nelietošana maltītes laikā un daudzi citi. Savukārt muslimu pasaule ir jau sen pazīstami ar šiem ēšanas paradumiem, jo pirms 1400 gadiem, tie tika minēti Kurānā un sunnā.

Mēs viennozīmīgi būsim zaudētāji, ja necentīsimies ieviest sunnas praksi mūsu mājās un virtuvēs. Kad gan būs vēl labāks laiks, lai to uzsāktu darīt, kā šodien? Dīns (reliģija) sniedz mums brīnišķīgu iespēju uzsākt pārmaiņām visskaistākajā mēnesī – Ramadānā, lai uzlabotu gan savu fizisko, garīgo un dvēselisko stāvokli, un, in ša Allāh, to turpinātu darīt arī turpmāk.

Fiziski gavēšana uzlabo gremošanas sistēmu, ļaujot tai atpūsties. Enerģija, ko organisms parasti izmanto gremošanai, gavējot tiek novirzīta detoksikācijai, audu atjaunošanai un sistēmas dziedināšanai.

Rakstā minēšu dažus no Pravieša (s) mīļākajiem ēdieniem. Ramadānam tuvojoties, pārliecināsimies, lai mūsu iepirkumu sarakstos būtu tieši šie ēdieni. Ja centīsimies piekopt Pravieša (s) dzīves stilu, in ša Allāh, saņemsim bagātīgu atalgojumu.

Dateles

Dateles ir visbiežāk Kurānā pieminētais auglis. Tām ir augsta enerģētiskā vērtība, un tās satur daudz šķiedrvielu, dzelzs, vitamīnu un minerālvielu. Pravietis (s) sacīja: “Māja bez datelēm ir kā māja bez ēdiena.” (Muslims)

Pravietis (s) mēdza pārtraukt gavēni ar svaigām datelēm un dažiem ūdens malkiem. Ja svaigas dateles nebija atrodamas, tad viņš izmantoja kaltētas. Pravietis (s) sacīja: “Lai tas, kurš pārtrauc gavēni, dara to ar datelēm, jo tās ir svētība, un, ja viņš nevar uzmeklēt dateles, lai dara to ar ūdeni, jo tā ir attīrīšanās.” (Tirmidi)

Pravietis (s) bieži lietoja dateles kopā ar gurķiem, sviestu, saldo krējumu vai maizi. Piemēram, deserts ‘haida’ tiek gatavots no gī (sviesta eļļas), datelēm, siera un jogurta.

Ieteikums: Iftārā (ēdienreizē pārtraucot gavēni) var tikt pasniegts dateļu un piena kokteilis, dateļu deserts vai arī salāti ar klāt piegrieztiem dateļu gabaliņiem. Sahūrā (ēdienreizē pirms rītausmas) svaigas un mīkstas dateles var smērēt uz maizes kā arī iecept kēksos vai sausiņos.

Olīveļļa

Dietologi un uztura speciālisti visā pasaulē iesaka uzturā izmantot olīveļļu, jo tā lieliski aizsargā sirdi un ir pazīstama savu antioksidantu un pretiekaisuma darbību dēļ. Pētījumi atklāj un pierāda aizvien vairāk olīveļļas labo īpašību.

Dieva Pravietis (s) teica: “Ēdiet olīvas un izmantojiet tās ziedē, jo tās nāk no svētīta koka.” (Tirmidi)

Ieteikums: Ramadāna laikā olīveļļa ir vislabāk lietot svaigā veidā kā piedevu salātiem u.tml.  Gaišākās olīveļļas labi piemērotas vārīšanai un cepšanai. Veselas olīvas var pievienot salātiem, atkaulotas – maizei, kēksiem, picām vai pīrāgiem.

Mieži

Nesenā “Readers Digest” rakstā, mieži ir pieminēti kā viens no veselīgākajiem ēdieniem, ko cilvēki mēdz neēst. Tomēr mieži ir viens no produktiem, ko Pravietis (s) iekļāva savā diētā kā pamatproduktu. Jaunākie pētījumi rāda, ka miežiem piemīt augsts šķīstošo šķiedrvielu saturs, kas palīdz uzturēt artērijas veselīgas un tīras. Miežiem ir zems glikēmiskais indekss, kas nozīmē, ka to pārstrādei gremošanas sistēmā nepieciešams ilgāks laiks, kas savukārt paildzina sāta sajūta.

Pravietis (s) miežus izmantoja dažādos veidos:

  • Savik – pabieza vira, kas pagatavots no kviešiem un miežiem;
  • Tharid – miežu maize ar virsū pārlietu gaļas mērci;
  • Talbīna – putra, kas gatavota, izmantojot miežus un pienu.

Hadīss Miškātā stāsta, ka Pravietis (s) nekad dzīves laikā nav izmantojis sijātus miltus. Mums būtu jāmācās no Pravieša (s), jo lielākā daļa no mums uzturā sāk iekļaut aizvien vairāk rafinētās pārtikas, no kuras ir zudušas visas vērtīgās uzturvielas. Dievs Kurānā min, ka graudi ar sēnalām ir viena no Viņa dāvanām. Nesijātiem miltiem, kādus tos izmantoja Pravietis (s), piemīt visas vērtīgās uzturvielas, kas atrodamas klijās un iedīgļos, un tiem ir zemāks gikēmiskais indekss.

Ieteikums: Ramadāna laikā, miežus var pievienot gan zupām, gan buljoniem. Tos novārot un nokāšot, var iegūt dzērienu. Bukhari hadīss min, ka Pravietis (s) iftarā lietojis ‘savik’. Miežu miltus var izmantot, lai pagatavotu maizi un rotis (plāceņveida maize). Veikalā var iegādāties muesli, kas satur miežu pārslas. Miežu pārslas var pievienot arī, cepot cepumus, kēksus un maizi. Tos var izmantot sātīgai talbīna purai sahūra maltītei: iemērciet uz nakti 1 līdz 2 ēdamkarotes miežu termosa veida traukā pildītā ar vārošu ūdeni; uz sahūra laiku, nolejiet ūdeni un pagatavojiet putru ar pienu un medu.

Medus

Modernie pētījumi slavina medu tā neskaitāmo veselībai labvēlīgo īpašību dēļ: medum ir pretiekaisuma iedarbība, tas paaugstina imunitātes līmeni un darbojas kā enerģiju vairojošs toniks. Mūsu dīns mudināja ticīgos lietot medu jau 1400 gadus senā pagātnē. Kurānā minēts: “Un tavs Kungs iedvesa bitei, [sakot]: ‘Cel mājas kalnos, kokos un tur, kur viņi jumtus ceļ. Pēc tam ēd no visvisādiem augiem, un pārvietojies pa tava Kunga pakārtotajiem ceļiem.’ No viņu  vēderiņiem iziet dažādu krāsu dzēriens, kurā priekš ļaudīm ir dziedināšana. Patiesi, tajā gan ir zīme ļaudīm, kuri domā.” (Kurāns16:68-69)

Pravietis (s) tālāk sacīja: “Izmantojiet lietderīgi divus ārstnieciskus līdzekļus – medu un Kurānu. (Ibn Majah)

Pravietim (s) garšoja saldi un vēsi dzērieni, tāpēc viņš bieži dzēra medu ar ūdeni.

Ieteikums: Medu var izmantot kā saldinātāju tējai, augļu sulām, piena dzērieniem, pārslām u.c. Dabisks medus ir biezāks un krēmīgāks, tam ir zemāks glikēmiskais indekss. Pievienojot medum kanēli, sahūra laikā to var smērēt arī uz maizes.

Vīnogas un rozīnes

Konstatēts, ka vīnogas satur resveratrolu – spēcīgu antioksidantu, kas šūnu līmenī pasargā organismu no bojājumiem. To sēklas ir bagātas ar flavolnoīdu, kas mazina risku, ka uz sirdi ejošo asinsvadu sieniņas pārklājas ar taukainu aplikumu.

Pravietim (s) garšoja vīnogas. Abu Davūds hadīsā min, kā Pravietis (s) dzēris ‘nabīz’ – dzērienu, kas gatavots no mērcētām rozīnēm. Pēc iša lūgšanas, iemērciet rozīnes tīrā ūdenī un pārklājiet trauku ar šķīvi. Nākamajā rītā, šo ūdeni var dzert un izmērcētos augļus apēst, vai arī likt visu blenderī, tādējādi iegūstot bagātīgāku, biezāku nabīz. Ja iemērcat rozīnes no rīta, tad dzeriet tās vakarā. Nabīz jāizlieto 12 stundu laikā, lai izvairītos no rūgšanas procesa.

Ieteikums: Nabīz var pagatavots kā pēc tarāvī (vakara lūgšanas Ramadānā) dzeramu dzērienu. Vīnogas var pievienot salātiem vai desertiem Savukārt, rozīnes var pasniegt ar riekstiem, kā veselīgu uzkodu.

Sunnā minētie ēšanas paradumi ir veselīgi. Centīsimies visi šajā Ramadānā iedzīvināt mūsu mājās Pravieša (s) sunnu, in ša Allāh – ēdiet uz grīdas un no kopīgiem traukiem, piepildiet vēderus ar vienu trešdaļu ūdens, vienu trešdaļu gaisa un vienu trešdaļu ēdiena.

Neskaitot lieliskos guvumus veselībai, lielākais atalgojums tomēr slēpjas tieši šo iepriekš minēto sunnu ievērošanā, kā Pravietis (s) to ir norādījis: “Cilvēks, kas seko manai sunnai, ir tas, kurš mani patiesi mīl un būs ar mani džannā (paradīzē).” (Tirmidi)

Dievs teica savam Pravietim (s): “ Saki: ‘Ja jūs mīlat Allāhu, tad sekojiet man, tad Allāhs mīlēs jūs un piedos jums jūsu grēkus. Un Allāhs ir Piedodošs un Žēlojošs.’ ” (Kurāns 3:31)

——————————————

Raksta autors: Umme Fātima (Umme Faatimah) – dietoloģijas speciāliste, Pretoria Univ.; avots: www.hibamagazine.com



  • Komentāri

    1. hmmm

      man diemzel negarso oliivas bet olivellu gan lietoju

    Atstāt komentāru