Iftārs pasaulē: Pravieša (s) masdžida Iftārs pasaulē, Muslimu pasaule, Muslimu virtuve, Saudu Arābija

Nesen Medīnas universitāti beigušais Latvijas muslims Imrāns Oļegs Petrovs stāsta parislamu.lv par to, kā iftārs notiek un kas tajā tiek ēsts Pravieša (s) masdžidā Medīnā.

raksta bildePravieša (s) masdžida ir viena no islāma svētākajam vietām. Labo darbu vai pielūgsmes rituālu veikšana aizliegtajā (haram) teritorijā, kura sniedzas vairāku kilometru rādiusā ap masdžidu, tiek atalgota vairākkārt, bet grēku veikšana tajā nes lielākas sekas. Savukārt lūgšanas veikšana masdžidas teritorijā tiek atalgota vairāk nekā tūkstošreiz. Šī iemesla dēļ, masdžida ik gadu pulcē desmitiem miljonu svētceļotāju, liela daļa no kuriem savas uzturēšanas laikā Medīnā cenšas daudz laika pavadīt masdžidā. Itin bieži viņus tur gaida neliels, bet patīkams pārsteigums.

Pravieša (s) masdžida piedāvā nelielus iftārus katrā dienā, kura sunnā tiek noteikta kā obligāta vai vēlama gavēšanai. Tas nozīmē, ka plēves ar cienastu tiek izklātas pirms magriba lūgšanas ne tikai visu Ramadāna mēnesi, bet arī visu Šavvāla mēnesi, kurā daudzi muslimi cenšas gavēt sešas papildus dienas, lai saņemtu atalgojumu kā par gavēni gada garumā. Cienasts tiek sagatavots katru pirmdienu un ceturtdienu, mēness mēneša vidū (13., 14. un 15. datumā), Ašūras dienā un pirmajās deviņās Zu Al-Hidža mēneša dienās – citiem vārdiem sakot, cienasts gavēņa pārtraukšanai Pravieša (s) mošejā tiek pasniegts gandrīz vai katru otru vakaru!

iftars uz jumta

Iftārs tiek uzklāts arī uz Pravieša (s) masdžidas jumta.

Tā kā Pravieša (s) masdžida spēj ietilpt vairāk nekā 100 tūkstošu ticīgo, uzklājamo plēvju skaits visas tas teritorijā un arī ārpus tās (Ramadāna laikā) ir milzīgs un parasti ar cienastu pietiek gan gavētājiem, gan arī tiem, kas nemaz negavēja, bet kurus, pagadoties blakus sufrai (parasti vienreizējas lietošanas plēve vai viegli mazgājams materiāls, kurš tiek uzklāts uz grīdas, lai uz tā izvietot ēdienu), tās apkalpe aktīvi sauc apsēsties blakus un mieloties ar ēdienu, neraugoties uz to, vai cilvēks ir gavējis vai nē.

Pravieša (s) masdžidas vecajā daļā, kura tika uzcelta jau Pravieša laikā (s) var sastapt sufras, kur cilvēkam, kurš vēlas pie tās piesēsties, kāds var pajautāt, vai viņš gavē, un noliedzošas atbildes gadījumā var arī aizliegt pie tās sēsties. Parasti šajās vietās piedāvāta cienasta klāsts ir plašāks un arī tā apjoms daudz lielāks, lai katrs varētu pieēsties desmit minūšu ātrēšanas maratonā, kurš sākas līdz ar azānu uz magriba lūgšanu un beidzas ar sufru zibenīgu savākšanu īsi pirms ikāmas.

Tā kā visaizņemtākās vietas katrā masdžidā ir to pirmās rindas, arī Pravieša (s) masdžidā Medīnā viskārotākās iftāra vietas ir tās pirmajā rindā: vēloties tajās tikt, vietu dažreiz nākas aizņemt jau pirms asr lūgšanas. Parasti tajā nav nejauši pagadījušos cilvēku – tajā jau no rīta aizņem vietas vietēja ‘vecā gvarde’ – pusmūža vai veca gada gājuma reliģiozie arābi, kuri nāk ar visu nepieciešamo, lai masdžidā varētu pavadīt visu dienu, turklāt noteikti pirmajā rindā, ērti atspiežoties pret sienu ar muguru. Otrs lielākais kontingents pirmajā un otrajā rindā ir Medīnas Islāma universitātes čaklākie studenti, kuriem Allāh ir atklājis, ka mācības nav vienkārši grāmatu iegaumēšana. Patiesa zināšanu ieguve nav iespējama bez Allāha svētības iegūšanas, kuru viņi meklē labākajās vietās.

klasisks iftars

Klasisks iftārs: pus-nogatavotas svaigas dateles, kalorijām bagāta hissa, zam-zam ūdens glāze, arābu kafija, svaigais jogurts un maizes gabals.

Tātad kas, galu galā, tiek ēsts iftārā Pravieša (s) masdžidā Medīnā? Protams, tradicionālais Hidžāza reģiona (Arābijas pussalas rietumu daļas kalnu rajoni, kuri stiepjas no Tabūkas pilsētas netālu no Jordānijas robežas līdz Mekai) ēdiens vienmēr ir bijušas dateles, kuras audzē tās oāzēs (viena no kurām ir arī pati Medīna) lielā skaitā. Dateles tiek piedāvātas visās sufrās, un visbiežāk tās ir vai nu sukkari šķirnes dateles, kas tiek saglabātas svaigas milzīgos ledusskapjos visa gada garumā, vai nu citas šķirnes dateles, kuras bieži ir pusgatavas: viena puse gatava, bet otra puse pavisam cieta un nedaudz šķērma. Kopā ar datelēm muslimi ēd plācenīšu gabalus, dateļu, eļļas un miltu saldo maisījumu hissu, jogurtu un parasti tiek piedāvāta arī arābu kafija, kas pagatavota no neapceptiem kafijas graudiem. Tam klāt tiek dzerts zam-zam ūdens, kuru lielā skaitā piegādā no Mekkas – šo klāstu Pravieša (s) masdžidas pārvalde piedāvā absolūti visās sufrās.

Pirmajā rindā klāt visam iepriekš minētajam vietējie iedzīvotāji atnes tahīn – sezama sēklu pastu, kura ir īpaši garšīga kopā ar svaigām datelēm. Tiek piedāvāts plašs karsto dzērienu klāsts – piparmētras, ingvera un kanēļa, kā arī īpaši piesaldinātas tējas ātrai glikozes atgūšanai. Čakli večuki izdala riekstus un plācenīšus ar sieru, bet tiem studentiem, kuriem viņi vēlas parādīt, ka vēlētos tos biežāk redzēt pirmajā rindā, arī mājās gatavotus pīrādziņus ar gaļu.

Jāsaka arī ka pēc magriba lūgšanas sufras vietām tiek uzklātas no jauna, jo visu piedāvāto klāstu bieži nav iespējams apēst. Un tā kā ēdiens ir kalorijām bagāts, bieži ar šo iftāru pietiek, lai par ēdienu nedomāt līdz rītam.



  • Komentāri

    1. Ilze Leila

      MashaAllah. Ļoti interesanti. Dod Allāh kādreiz nonākt šai mošejā. Amin

    2. Fatimah

      Masha Allah , Allah dod man ari ispeju nonakt sai skaistaja moseja ! AMEEN

    Atstāt komentāru