Bērniem: Es un mans Kurāns Bērniem, Pielūgsme

muslim-boy-reading-the-quranEs gribu pastāstīt kādu atgadījumu, kas notika ar imāmu Ahmadu bin Hanbalu, vienu no izcilākajiem mūsu ummas (kopienas) skolotājiem.

Kādu dienu, imāma dēls Abdullāhs viņam jautāja: “Abbi (tēti), kad mums būs beidzot iespēja atpūsties?” Viņa tēvs, kas bija viens no izcilākajiem sunnas skolotājiem un brīnišķīgs paraugs visiem citiem muslimiem, ieskatījās dēlam acīs un atbildēja: “Līdz ar pirmajiem soļiem, kurus spersim Džannā (Paradīzē).”

Es gribēju minēt šo atgadījumu par atpūtu, jo kopā ar mūsu mācībām skolā, es un mana māsa mācāmies no galvas Kurānu. Daudzi mūsu draugi domā, ka mums nekad nav brīva laika. Daži pat prasa: “Kā gan jūs abi varat to izturēt, pēc tik ilgām skolā pavadītām stundām?”

Es parasti atbildu, ka tas nemaz nav tik grūti, kā viņi iedomājas. Patiesībā pēc tam, kad mēs esam beiguši mūsu tās dienas Kurāna mācīšanās stundu, mums ir arī brīvs laiks. Mums vienkārši ir labi jāplāno mūsu laiks, un tad koncentrēšanās un apņēmība palīdzēs tikt ar visu galā.

Lai gan visa Kurāna mācīšanās no galvas nav obligāta, par tā darīšanu tiek dots daudz hasanat (atalgojumi). Gluži tāpat, kā mēs cenšamies gūt skolā pēc iespējas labākas sekmes, mums ir pat vēl vairāk jātiecas gūt pēc iespējas labāku vietu Džannā, in ša Allāh.

Pastāstīšu par savu ikdienas rutīnu, kas varbūt palīdzēs arī citiem. Es mācos Kurānu no galvas regulāri katru vakaru pēc skolas. Es ieplānoju laiku priekš katra ajāta (Kurāna panta), kuru vēlos tajā dienā iemācīties. Es sadalu garākos ajātus mazākās daļās un lasu katru daļu vairākas reizes. Es to turpinu lasīt un pie sevis atkārtot, līdz esmu to labi iegaumējis. Kad esmu šādi iegaumējis divus vai trīs ajātus (jeb garāka ajāta daļas), es savienoju tos kopā un atkārtoju tos kopīgi. Reizēm es pat ieskaņoju pats savu balsi un pēc tam to noklausos, lai varētu pats pamanīt kļūdas savā recitācijā.

Lai efektīvi plānotu savu laiku:

  1. Koncentrējies uz savu mērķi.
  2. Noliec pie malas visas lietas, kas varētu novērst tavu uzmanību.
  3. Ātri padari savus mājas pienākumus.
  4. Kad nevari koncentrēties, atgādini sev par atalgojumu, ko gūsi, kad beigsi šo darbu.

Kurāna atcerēšanās no galvas palīdzēja man uzlabot atmiņu un gūt labākas sekmes skolā. Lai gan mana koncentrēšanās pastāvīgi uzlabojas, Alhamdulillāh, man joprojām ir grūtības ar laika plānošanu.

Mans padoms jums visiem: ja jūs vēlaties tuvināties Allāham, tad gūstiet vairāk hasanat (atalgojumu) un sekojiet Pravietim Muhammadam (s). Ja vēlaties, lai Tiesas dienā jums un jūsu vecākiem galvās tiku likti kroņi, tad cenšaties iemācīties no galvas Kurānu.

—————————–

Rakasta autors: Dajāns Asifs (11 gadi, Pakistāna); avots: www.hibamagazine.com



  • Atstāt komentāru