10 soļi muslimu vienotības kultūras veidošanai (1/2) Audzinošs, Ģimene un sabiedrība, Tikumi

hadza rakstsSkats ir vienmēr elpu aizraujošs.

Svētceļnieki, kas stāv plecu pie pleca, no dažādām rasēm, ģērbt vienkāršā baltā apģērbā, attīrīti no jebkādām pasaulīgajām barjerām – mantiskā stāvokļa, profesijas, ģeogrāfiskā dzīvesvietas, sociālās šķiras un izglītības.

Šis paliekošais hadža atainojums ir kļuvis par mūsu dažādās ummas vienotības pazīmi.

Bet kad mēs dodamies pretim savas dzīves lielākajam ceļojumam vai redzam savus mīļotos dodamies tajā, saglabājas izaicinājums: Kā lai mēs saglabājam šo vienotības kultūru, ko iezīmē Hadžs? Kā lai mēs saglabājam islāmiskās brāļu/māsu vienotības saites neskartas, lai kā umma sasniegtu mūsu mērķus?

Lūk ir desmit praktiski veidi kā tu un tava kopiena varat stiprināt vienotību:

1. Saproti, ka muslimu vienotība nav brīva izvēle

Ir kļuvis par klišeju apgalvot, ka muslimi ir degradējuši islāmu līdz vienkāršam rituālam un aizmirsuši citus svarīgus principus. Lai gan piecu islāma pīlāru pildīšana ir obligāta, mēs vienlaikus, piemēram, nevaram ignorēt citus svarīgus ticības aspektus, kas uzsver brāļu un māsu vienotību.

Muslimu vienotība ir fard (obligāts pienākums) saskaņā ar Kurānu un Pravieša Muhammada (s) tradīcijām. Apdomājiet zemāk minētās Kurāna rindas: „Ticīgie ir brāļi, tāpēc salabiniet (samieriniet, saliedējiet) brāļus (starp brāļiem) un bijājiet Allāhu, lai jūs taptu apžēloti.” (Kurāns 49:10)

Kā arī šādas rindas: „Un visi kopā cieši turieties pie Allāha virves (saites) un nesašķelieties. Un pieminiet Allāha labumu pret jums, kad jūs bijāt ienaidnieki, un Viņš ieviesa savstarpēju simpātiju jūsu sirdīs, un jūs kļuvāt ar Viņa žēlastību par brāļiem. Un jūs bijāt Uguns bedres malā, un Viņš izglāba jūs no tās. Šādi Allāhs izskaidro jums Savas zīmes, lai jūs sekotu taisnam ceļam.” (Kurāns 3:103)

No hadīsa: „Savā mīlestībā, laipnībā un līdzjūtībā vienam pret otru, ticīgie ir kā cilvēka ķermenis: kad kāda tā daļa cieš sāpes, pārējais ķermenis jūt tam līdzi ar nomodu un drudzi.” (Bukhāri, Muslims)

2. Atsaucies uz hadžu kā muslimu vienotības laiku

Izmanto šo laiku personīgi sev, kā arī savā ģimenē un sabiedrībā, lai atgādinātu muslimiem, kā hadžs kalpo par muslimus vienojošu faktoru. Pārrunā šo tēmu savā ģimenē. Noorganizē savā masdžidā semināru par to, kāds brīnišķīgs muslimu vienotības simbols ir hadžs. Pārliecinies, ka seminārā uzstāsies tie, kas paši ir veikuši hadžu un var šo faktu apliecināt. Tāpat rodiet praktiskus risinājumus tam, kā no hadža vienotības gūtās atziņas var realizēt jūsu kopienā visa gada garumā, un izveidojiet kopienā attiecīgu rīcības plānu.

Kamēr nodarbojaties ar plānošanu, veiciet duā (aizlūgumu) par vienotību šajā periodā.

Noskaiti Masnūn Takbirat un pievieno tai Talbijah, kas ir: “Labbajk Allāhumma Labbajk, Labbajk lā šarīka laka Labbajk, Innal hamda wanni’mata laka walmulk Lā šarīka lak” Talbijah tulkojums ir: “Ak mans Kungs, te es esmu, gatavs Tev pakalpot (Tavā rīcībā), te es esmu. Tev nav sabiedroto. Te es esmu. Patiesi visa atzinība (slavinājumi, pateicība) un apgādība ir Tava, un tāpat arī valdīšana un augstākā vara. Tev nav sabiedroto.”

Sakiet to kopā ar bērniem un ģimeni un apdomājiet teiktā nozīmi, atceroties, ka jūs atrodaties Dieva kalpībā un nespējat kalpot, kamēr neesat vienoti.

3. Iemācies būt iecietīgs pret atšķirīgiem viedokļiem

Vai nav interesanti, ka mēs varam apmeklēt koledžas lekcijas vai runāt ar darba kolēģiem, normāli pārspriežot jautājumus un vienlaikus spējot viņiem nepiekrist? Bet tikko daži no mums sper soli pār masdžidas slieksni vai ierodas kādā muslimu pasākumā, visa šī iecietība liekas izkūpam gaisā.

Pretēji vispārējiem uzskatiem, islāms ir ļoti plašs un ir iespējams atrast bagātīgu klāstu ar zinātnieku uzskatiem dažādos jautājumos, sākot no tā, kā jāliek rokas lūgšanas laikā, līdz jautājumam, vai muslimiem vajadzētu vai nevajadzētu iesaistīties politiskos procesos. Ja mūsu pagātnes un tagadnes zinātnieki ir izrādījuši šādu iecietību viedokļu dažādībai dažādos jautājumos, kas gan esam mēs, vidusmēra muslimi, kuriem nav tāda līmeņa zināšanu, lai izrādītu neiecietību pret atšķirīgiem viedokļiem?

(raksta otro daļu var lasīt šeit)

——————————–

Autors: Abduls Maliks (Abdul Malik); avots: http://muslimvillage.com/2015/05/09/31188/10-things-you-can-do-to-develop-a-culture-of-muslim-unity/



  • Atstāt komentāru