Ēģiptiešu muslima izgudro miljonu dolāru vērtu bio-degvielu Zinātne

japanese plasticĒģiptiešu tīne ir atklājusi lētu veidu, kā pārvērst plastmasas atkritumus degvielā – un tas varētu būt vērts desmitiem miljonu dolāru gadā.

Azzas Faiadas (Azza Faiad) idejas ir piesaistījušas Ēģiptes Naftas Izpētes Institūta uzmanību. Institūts ir devis tīnei pieeju laboratorijai un pētnieku komandai, lai palīdzētu viņai pilnveidot viņas ‘no atkritumiem uz degvielu’ formulu.

Faiada atklāja lētu un viegli pieejamu katalizatoru ar nosaukumu aluminisilicate, kas ievērojami samazina izmaksas procesam, kurā plastmasa tiek pārvērsta par tādām gāzēm kā metāns un propāns, kuras var pārvērst par etanolu. Daži zinātnieki to sauc par bio-degvielu, jo organiskās ķimikālijas, kuras viņa ekstrahē no plastmasas polimēriem, ir tādas pašas ķimikālijas, kas tiek ekstrahētas no veģetācijas, lai radītu etanola bio-degvielu.

Process izdala arī citas ķimikālijas, kuras arī var atkārtoti izmantot un pārdot.

Ēģipte ik gadus rada miljonu tonnu plastmasas atkritumu, un tiek lēsts, ka Faiadas process varētu pārvērst tādu atkritumu apjomu par degvielu $78 miljonu vērtībā.

Patiesībā viņa pati tic, ka tas varētu dot no Ēģiptes plastmasas atkritumiem ikgadēju $163 miljonu lielu peļņu.

Eiropas savienības jauno zinātnieku sacensības jau ir godinājušas Faiadu par viņas darbu ar apbalvojumu, un viņa šobrīd strādā, lai patentētu savu ‘no atkritumiem uz degvielu’ procesu.

——————————————

Autors: Terijs Tērners (Terry Turner); oriģinālavots: GoodNews Network; avots: http://muslimvillage.com/2015/08/22/112544/egyptian-teen-muslima-invents-million-dollar-biofuel/



  • Atstāt komentāru