2015. gada personības Zinātne

Pagājušais gads ir bijis notikumiem pilns – daudz interesantu stāstu. Parislamu.lv pievērš jūsu uzmanību dažām prominentām pagājušā gada personībām, par kurām ir vērts atcerēties!

scientistRachid Yazami

Račids Jazami, kurš šobrīd dzīvo Singapūrā un strādā Nanyang Tehnoloģiskajā Univesitātē (Nanyan Technological University), ir marokiešu zinātnieks, kurš izgudroja apbrīnojamu čipu, kas var uzlādēt jūsu mobilā tālruņa bateriju 10 minūtēs. Šo čipu var ievietot jūsu mobilā tālruņa baterijā vai jebkurā citā ar bateriju darbināmā ierīcē, un tas pat brīdina jūs par to, ka baterijai ir defekti. Šāda tehnoloģija padarīs drošāku ar baterijām darbināmo ierīču ekspluatāciju.

Yazami strādāja pie šī izgudrojuma gandrīz piecus gadus. Viņš teica: “Mana vīzija nākotnei ir tāda, ka šāds čips atradīsies katrā baterijā, kas mazinās ugunsnelaimju un eksploziju iespējamību elektroniskās automašīnās un citās ierīcēs.

Čipu ir plānots laist apgrozībā 2016. gadā. Rachid Yazami ir viens no zinātniekiem, kas strādāja arī pie litija bateriju izgudrošanas 1980. gadā. Viņam ir vairāk nekā piecdesmit patentu, un viņš ir autors vairāk kā piecdesmit publikācijām par baterijām.

Ahmed MohamedAhmed Mohammed

2015-ais bija gads, kurā kādu muslimu zēnu arestēja par viņa talantu. Ar to mēs domājam ‘Ahmedu un viņa pulksteni’, jeb Ahmedu Mohammedu, kuru kādā ASV vidusskolā (MacArthur High School, Irving, Texas) apcietināja par to, ka viņš atnesa uz skolu paštaisītu pulksteni.

Ahmeds bija zīmuļu kastē iemontējis elektroniskā pulksteņa detaļas un atnesis to uz skolu, lai parādītu savam skolotājam. Viņa angļu valodas skolotājs nodomāja, ka pulkstenis atgādina bumbu, lai gan teicās, ka neesot to ne brīdi noturējis par īsti sprāgstvielu. Skolotājs to esot konfiscējis un ziņojis par Ahmedu skolas direktoram. Tika atsaukta vietējā policija, kas Ahmedu izjautāja pusotru stundu. Neatļaujot zēnam tikties ar vecākiem, viņu saslēdza rokas dzelžos un aizveda uz mazgadīgo aizturēšanas iestādi, kur tika paņemti viņa pirkstu nospiedumi un fotogrāfijas. Kā aizturēšanas iemesls tika minēts tas, ka viņš it kā centies skolā radīt viltus sprāgstvielu paniku. Noskaidrojot faktus, policija šo lietu tālāk vairs neizskatīja. Neskatoties uz to, Ahmedu izslēdza no skolas.

Šim notikumam sekoja plaša publiska reakcija, kas pacēla gaismā islamofobijas un rasu stereotipizācijas problēmu.

erdogan-dan-nobelAziz Sancar

2015. gadā Azīzs Sankars saņēma Nobela Miera prēmiju ķīmijā un tādējādi kļuva par pirmo turku, kas jebkad saņēmis šo godalgu. Šo prēmiju viņš dalīja ar Tomas Lindahl un Paul Modrich par kopīgo darbu DNS izpētes jomā. Viņu pētījumu rezultātā, iespējams, varēs rast zāles vēža ārstēšanai.

 

 

__________________________

Materiāls sagatavots, balstoties uz:

http://mvslim.com/10-muslim-men-who-ruled-2015/

http://mvslim.com/this-moroccan-scientist-invented-a-chip-that-recharges-your-battery-in-10-minutes/

https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmed_Mohamed_clock_incident



  • Atstāt komentāru