Pēc šahādas laika vientulība (2/2) Audzinošs, Muslimu pasaule

Pēc šahādas laika vientulība: Padomi kā to pārvarēt

interesting-hobbiesVientulība var kļūt par iespēju pilnveidot un nostiprināt attiecības ar Dievu, kamēr gūsti vairāk zināšanu par islāmu, mācies pazemību un meklē sevī dziļāko garīgo būtību. Dievs pārzina visu notiekošo un saprot tavas problēmas, atvieglo skumjas un atalgos tevi par ieguldītajām pūlēm un piedzīvotajām cīņām. Dievs ir vislabākais no plānotājiem – varbūt Viņš pārbauda tevi ar vientulību, lai tu tiektos pie Viņa lūgšanā. Viņš neizjūt vajadzību pēc mums, bet mums Viņš gan ir patiešām vajadzīgs.

Nepieļauj, ka muslimu draugu trūkums izstumj tevi no sociālās dzīves. Nekļūsti par vientuli. Pravietis Muhammads (s) teica: “Ticīgais, kas atrodas ļaužu vidū un piedzīvo no viņiem slikto, saņems lielāku atalgojumu, nekā tas, kurš neatrodas ļaužu vidū un nepiedzīvo no viņiem slikto.” (Ibn Madža, 4032)

Nekrīti izmisumā, ja tev nav iespējas atrast īstus muslimu draugus reālajā dzīvē. Tas vēl nav pasaules gals. Reizēm Dievs izņem no tavas dzīves apkārtesošos cilvēkus, lai paliktu tikai tu un Viņš.

Dievs saka: “Nebīstieties! Patiesi, Es esmu kopā ar jums, [visu] dzirdot un redzot.” (Kurāns 20:46)

Ko tu vari iesākt, lai mazinātu bezcerīgo vientulības sajūtu?

Paskatīsimies uz dažiem padomiem, kas ir palīdzējuši citiem jauniem muslimiem. Ja vienam palīdzēs viens no padomiem, tad otram var palīdzēt kāds cits. Dari to, kas noder tieši tavā situācijā, un pieturies pie tā. Izveido sev rutīnu, kas tevi nodarbinās ar mācībām, papildini to ar citām nodarbēm, lai tā nekļūtu garlaicīga un nepārvērstos par pienākumu.

Iedibini rutīnu

Vientulībā balstītu depresiju var viegli pārvarēt, vienkārši izveidojot rutīnu, kas tevi nodarbinās. Kā muslimam, svarīgākā tava rutīna ir obligātā lūgšana, kas stiprina attiecības ar Dievu. Pildi to piecas reizes dienā, lai slavētu savu Radītāju un nodibinātu ar Viņu viens-pret-vienu saskarsmi. Nepalaid garām šo brīnišķīgo svētību – atzīsti Viņa žēlastību tajā, ka Viņš ir devis mums šādu iespēju. Lūgšana ir tieša saikne ar Dievu, laiks, lai lūgtu pēc piedošanas un Viņa žēlastības, pēc Viņa devīgajām veltēm un pēc mūsu problēmu atvieglošanas.

Ja būsi aizņemts, tu aizmirsīsi par vientulību. Neiekļauj savā rutīnā lietas, kas tevi neinteresē, jo citādāk tu pie tām nepieturēsies. Uzdod sev jautājumu: “Ko man patīk darītu un kā es to varu izmantot manis paša un manas reliģijas labā?”

Šeit būs dažas idejas, no kurām izvēlēties, vai arī noskaidrot citas, kas varētu nākt tev par labu.

Sakārto pasauli ap sevi!

Sajūta, ka esi kaut ko sasniedzis, vienmēr dod emocionālu pacēlumu, tāpēc sāksim ar kaut ko, kas visiem būtu jādara regulāri – saved sevi kārtībā! Vai esi kādreiz veicis mājās ģenerālo tīrīšanu, pilnībā pārkārtojot visus skapjus un atvilktnes? Vai tev patīk sajūta, kas rodas, kad esi to paveicis? Protams, ka tev patīk! Tāpēc dari to regulāri.

Veic ģenerāltīrīšanu savā mājā un birojā – tas atvērs tavu prātu arī citām lietām tavā dzīvē un palīdzēs tev sakārtot sevi. Kad pasaule tev apkārt būs tīra un sakārtota, tu būsi gandarīts un jutīsies komfortabli. Šis ir brīnišķīgs veids, kā atsvaidzināt prātu un atbrīvoties no stresa. Ir zināms, ka vide stipri ietekmē mūsu emocijas un var atvērt ceļu uz garīgo pasauli, kuru ir nobloķējušas raizes par ‘neizdarītām lietām’.

Sakārto savu apkārtējo vidi un uzturi to tīru. Atceries, ka Šaitāns (Sātans) un džini mīl netīrību un haosu – tāpēc novāc no ceļa nevajadzīgos traucēkļus, no kuriem ir visvieglāk atbrīvoties. Vides sakārtošana ir viens no vieglākajiem veidiem, kā ātri uzsākt ceļu uz gandarījuma sajūtu.

Regulāri ej uz masdžidu (mošeju)

Ja tev ir paveicies un tu dzīvo kopienā, kurā ir muslimi un masdžida, neuztver to kā pašu par sevi saprotamu. Izmanto šo svētību. Pildi lūgšanas masdžidā, kad vien tas ir iespējams, jo īpaši magribu, išu un džumma lūgšanas. Tieši šajā laikā masdžidā būs visvairāk muslimu. Lielākās masdžidās parasti ir pieejamas regulāras mācību stundas, studiju grupas (halakas), pasākumi un lekcijas – arī šie ir lieliski veidi kā pieaugt ticībā un iesaistīties kopienā.

Ja tu nevienu nepazīsti, varbūt tu kautrējies piedalīties, taču negaidi, ka kāds tev nāks klāt. Izej laukā no savas komforta zonas, lai iepazītos ar kādu ikreiz, kad esi masdžidā. Lielākā daļa cilvēku kautrējas runāt ar svešiniekiem, tāpēc atgādini pats sev, ka varbūt viņi ir tikpat kautrīgi, kā tu. Gluži tāpat, kā tu, arī viņi vēlas būt kopienas daļa un just piederības sajūtu. Saki salām tiem, kurus satiec regulāri, un, laikam ejot, tu iegūsi arvien jaunus draugus.

Lasīšana

Kurāna lasīšanai ir jābūt katra muslima ikdienas rutīnas daļai, jo tas ir galvenais iedvesmas, atbalsta un vadības avots. Tiecies lasīt vismaz 15-30 minūtes katru dienu. Izvēlies dienas daļu, kurā tev to ir visvieglāk darīt, un lasi regulāri. Izveido to par ieradumu.

Daži cenšas lasīt 4 lappuses pēc katras lūgšanas, lai tādējādi dienā kopā izlasītu 20 lappuses. Tu vari lasīt mazāk vai vairāk, bet izvairies no pārspīlēšanas, citādi tas var kļūt par nepatīkamu pienākumu, nevis kaut ko tev tīkamu.

Daudz muslimu izvēlas lasīt Kurānu tikai pēc fadžr lūgšanas līdz saullēktam, lai gūtu šī laika svētību un paliktu nomodā, nevis zaudētu produktivitāti guļot. Pravietis (s) ir pieminējis šo dienas laiku duā (lūgšanā): “Ak, Allāh, svētī manu ummu (kopienu) agrās rīta stundās.” (Ibn Madža, 2237)

Pravieša (s) sīras (dzīvesgājuma) lasīšana ir brīnišķīgs veids gūt zināšanas – iedvesmoties, lasot par Pravieša (s) dzīvi, viņa cīņām un sasniegumiem. Tas var ievērojami vairot imānu (ticību) un Pravieša (s) piedzīvoto grūtību priekšā likt tevis paša ikdienas cīņām izskatīties pēc smilšu grauda tuksnesī.

Video lekcijas un dokumentālās filmas par islāmu

Ne visi ir grāmatu tārpi, tāpēc ir pieejami arī citi varianti. Internetā ir atrodams liels daudzums video lekciju, kurās islāma zinātnieki runā par gandrīz visām iespējamām tēmām. Tāpat ir pietiekoši daudz dokumentālo filmu par islāmu, muslimiem un islāma vēsturi. Tāpēc nākamreiz, kad sniedzies pēc TV pults, liec vien to nost un labāk sniedzies pēc datora peles.

Brīvprātīgais darbs

Ja esi ieslīdzis jebkāda veida depresijā, palīdzēt var palīdzēšana citiem. Nav svarīgi, kādu tieši brīvprātīgo darbu tu izvēlēsies – galvenais ir kaut ko darīt un palīdzēt citiem.

Uzzini par vietējām labdarības organizācijām. Visvienkāršākais ir palīdzēt kādā bezpajumtnieku patversmē, jo bezpajumtniekus var atrast itin visur.

Kad redzēsi, ka citiem ir mazāk nekā tev pašam, un ka viņu problēmas ir daudz lielākas par tavējām, tev noteikti mainīsies skats uz dzīvi. Tu būsi pateicīgs par to, kas tev ir, saprotot, ka citi atrodas daudz grūtākās situācijās.

Sociālās vietnes un draudzības internetā

Lielākā daļa jauno muslimu, ieskaitot gan tos, kuriem nav muslimu draugu, gan arī tos, kuriem tādi ir, pievienojas sociālajām vietnēm, lai nodibinātu kontaktus ar citiem muslimiem.

Facebook ir kļuvusi par lielisku iespēju un resursu daudziem jaunajiem muslimiem visā pasaulē. Tajā ir atrodamas daudzas lapas un grupas tieši jauniem muslimiem un viņu atbalstam. Daudzi šādi ir izveidojuši brīnišķīgas draudzības ar citiem jauniem muslimiem, kā arī ar zinošiem muslimiem, kas palīdz viņiem tikt pāri grūtībām.

Ja tev jau ir Facebook profils, bet tajā tev draugos ir vecie paziņas un ģimenes locekļi, tad varbūt laba doma ir izveidot vēl vienu profilu, lai tu vari brīvi pievienoties islāmiskām lapām un grupām, kā arī dalīties ar islāmisku informāciju, nesaņemot par to kritiku no draugiem un ģimenes.

Uzsāc hobiju

Ja tev ir talants, kuru neesi piepildījis, uzsāc ar to saistītu hobiju. Tu pat vari to veidot par islāmiskām tēmām! Piemēram, gleznot islāmiskus rakstus, izšūt krustdūrienā Kurāna pantus, izgrebt no koka islāmiskus ornamentus vai gatavot sveces ar apkārt apvītām islāmiskām frāzēm. Tu vari pārdot savus darinājumus internetā vai tirdziņos. Esi radošs!

Vingrini ķermeni, prātu un dvēseli

Plaši zināms ir fakts, ka regulāra fiziskā slodze var palīdzēt tikt galā ar depresiju un uzlabot vispārējo veselību. Nodarbošanās ar sportu rada pozitīvu noskaņojumu, kas var palīdzēt mazināt stresu un nemieru, atvieglot depresijas simptomus, vairot pašapziņu un pašcieņu, kā arī pat sekmēt labāku naktsmiegu.

Var pietikt pat ar vienkāršu ikdienas pastaigu parkā. Izej laukā, ieelpo svaigu gaisu un priecājies par dabas skaistumu. Sportošana parasti ietver atkārtotas darbības, kā, piemēram, ātru soļošanu, svaru cilāšanu vai kāpšanu pa trepēm.

Lai iegūtu no sportošanas vēl vairāk, mēģini fiziskās slodzes vienlaikus strādāt arī pie jaunas Kurāna sūras (nodaļas) iegaumēšanas. Ikdienas izvēlies vienu vai divas ājas (pantus), lai vienlaikus ar fizisko veselību veicinātu arī iegaumēšanas progresu.

Noslēgumā

Ar depresiju un vientulību ir iespējams cīnīties. Nepieļauj, ka cīņa šajā pasaulē aptumšo tavu sirdi. Ļauj, lai Dievs valda pār tavu sirdi, prātu un dvēseli. Tev tikai ir jāmotivē sevi iziet ārpus garlaicības robežām, jo garlaicība vairo vientulību un var nodarīt pāri tavam ķermenim, prātam un dvēselei. Rūpējies par savu dvēseli, esot produktīvs un darbojoties.

______________________________

Autore: Šannona Abulnasra (Shannon Abulnasr); avots: https://www.dawahmaterials.com/new-muslim-support/118-post-shahada-loneliness-part-2-of-2-tips-to-overcome-post-shahadah-loneliness



  • Atstāt komentāru