Ārpus rāmjiem, bet islāma ietvaros (2/2) Audzinošs, Tikumi

shutterstock_220497082-1000x400Ārpus rāmjiem

Sekosim Ibrahīma paraugam, kad mums kā muslimiem ir jārisina problēmas, ar kurām sastopamies šodienas pasaulē – pasaulē, kas aizstājusi viena vienīgā Dieva pielūgsmi ar labsajūtas un sevis paša pielūgšanu.

1: Izaicini savus pieņēmumus

Mūsu uztvere balstās uz to, kā izvērtējam konkrētas situācijas. Ir vienmēr jāatceras, ka pastāv arī citas alternatīvas bez tās, kuru mēs paši esam iedomājušies. Nekad nepieņem kaut ko kā pašu par sevi saprotamu tikai tāpēc, ka tas tā vienmēr ir bijis. Ja agrīnie muslimi nebūtu izaicinājuši savu senču nepareizos pieņēmumus, neviens no viņiem nebūtu pievērsies islāmam.

Jautā ‘kāpēc?’. Meklē zināšanas. Kurāns mums ir sūtīts, lai mēs meklētu tajā atbildes uz saviem jautājumiem. Vienmēr pārliecinies, ka esi apskatījis visus kādas konkrētas problēmas aspektus un uzzinājis, ko islāms patiesi saka šajā jautājumā, nevis paļāvies uz kaut kur pa ausu galam dzirdētu informāciju, ko islāms it kā sakot.

Apskatīsim kādu piemēru. Tu strādā ofisā, kur vispārpieņemta norma ir vīriešiem un sievietēm sveicinoties dot viens otram roku. Tu esi samērā pārliecināts, ka tas islāmā nav atļauts, taču kaut kur dzirdēji, ka tomēr labāk ir to darīt, lai neradītu priekšstatu, ka islāms ir vecmodīgs un primitīvs. Tu arī pieņem, ka kolēģi skatīsies uz tevi kā ‘fundamentālistu’, ja atteiksies sarokoties. Pirmais solis ir izaicināt visus šos pieņēmumus. Nepaļaujies uz dzirdēto informāciju – izzini jautājumu dziļāk un atrodi pareizās islāma vadlīnijas par to, kā vīriešiem un sievietēm jāizturas vienam pret otru. Līdzīgi, nesauc citus par aizspriedumainiem, tāpat kā tu būtu domājis, ka citi sauks tevi.

2: Mekē alternatīvas

Nekad nepaļaujies uz acīmredzamo risinājumu. Atceries, ka jebkurš risinājums ir tikai viens no daudziem. Līdzīgi kā Ibrahīms, neapstājies tikai pie zvaigznēm. Meklē tālāk, lai rastu patieso atbildi. Ja tu skatīsies tikai uz acīmredzamo, tu nespēsi saskatīt to, kas atrodas aiz tā. Izveido visu iespējamo alternatīvu sarakstu, lai arī cik dīvainas tās neizklausītos. Tas vien, ka domāsi par alternatīvām, pavērs tavu prātu bezgalīgam iespēju daudzumam.

Izmantojot iepriekš minēto piemēru, sāc domāt par alternatīvām, kuras vari likt lietā, lai izvairītos no sarokošanās, vienlaikus neradot neērtu situāciju. Dažas no iespējamajām alternatīvām: izlikties, ka neesi pamanījis pastiepto roku, sveicināt mutiski jau pa gabalu, pamājot ar roku, vai vienkārši pieklājīgi izskaidrot, ka tu nesarokojies ar pretējo dzimumu.

3: Nebaidies mēģināt radošus risinājumus

Tieši radoša risinājuma dēļ, muslimi spēja gūt uzvaru Gravas Kaujā, ar Dieva atļauju. Salmāns al-Farsi deva ideju izrakt ap Medīnu gravas, kas neļautu pretiniekiem ienākt pilsētā. Tieši tāpat, Pravietis Muhammads (s) lika katram muslimam atsevišķi uzkurt ugunskuru, pirms viņi iekaroja Meku. Kad Mekas iedzīvotāji ieraudzīja lielo daudzumu ugunskuru, viņi nodomāja, ka muslimi ieradušies ar milzīgu karaspēku, kas viņus nobiedēja. Pravietis (s) labprāt pieņēma radošas idejas un bija gatavs tās izmēģināt. Mēģini arī tu. Sliktākajā gadījumā, tava ideja var nenostrādāt – tad tu vari vienkārši likt lietā nākamo alternatīvu.

Tici, ka islāms ir visaptverošs dzīvesveids, jo Dievs ir teicis: “…Šodien Es jūsu labad pabeidzu un pilnveidoju jūsu reliģiju, darīju pilnu Savu žēlastību pret jums un apmierinājos ar Padevību kā reliģiju priekš jums…” (Kurāns 5:3)

Mums ir jātic, ka islāms ir Dieva izvēlēta reliģija kā labākais dīns visos laikos. Ja mums liekas, ka to praktizēt ir grūti, tad varbūt mēs vienkārši nerodam pietiekoši radošu risinājumu tā realizēšanai dzīvē. Dievs vienmēr ir zinājis, ka laiki mainīsies, un islāms ir pietiekami elastīgs, lai ļautu mums darīt, ko vēlamies, vienmēr paliekot Dieva noteiktajās robežās. Mums vienkārši jāmācās domāt ārpus rāmjiem.

_____________________________

Raksta autore: Ruhaifa Adil; raksta avots: http://blog.iiph.com/thinking-outside-the-box-and-inside-islam-part-2/ 



  • Atstāt komentāru