“Mode” muslimu sieviešu pasaulē 2 Muslimu pasaule, Pasaulē

2. Nikābs

Nikābs ir plīvurs, kas nosedz seju, atstājot redzamas tikai acis. To velk kopā ar kādu no galvassegām, kas apklāj matus. Tradicionāli tas ir melns, bet var būt arī citās krāsās. Sievietes, kas izvēlas vilkt nikābu, parasti izvēlas vilkt arī cimdus, noklājot plaukstas.

Nikābam ir dažādi veidi. Piemēram, tas var būt vienā, divos vai trīs slāņos.

  • Viena slāņa nikābs ir tikai kā sejas plīvurs, kuru apsien ap galvu virs galvassegas un tas blīvi pieguļ sejai.
  • Divu slāņu nikābam ir pievienots klāt arī galvu nosedzošs slānis. Arī to sākumā apsien ap galvu virs parastās galvassegas un tad pārmet virsējos slāni pāri galvai, atstājot priekšā tikai plīvuru. Šāds nikābs izskatās daudz kuplāks.
  • Trīs slāņu nikābam ir attiecīgi trīs slāņi. Vidējais slānis parasti ir no samērā caurspīdīga auduma. Šo nikābu var valkāt divos veidos:
  1. Pēc apsiešanas ap galvu, pirmo slāni pārmet pāri galvai, atstājot pārējos divus pāri sejai – tādējādi nosegta ir galva, seja un arī acis pārklāj vidējais caurspīdīgais nikāba slānis.
  2. Pēc apsiešanas ap balvu, divus pirmos slāņus pārmet pāri galvai, atstājot tikai trešo pāri sejai. Šādi ir vairāk kupluma galvas daļā bet seja ir apklāta kā divslāņu nikāba gadījumā tikai ar vienu slāni, atstājot vaļā acis.
  • Pusnikābs ir populārs dažos reģionos, piemēram, Indonēzijā. Pusnikābs nosedz sejas daļu kas ir no deguna uz leju, atstājot vaļējas ne tikai acis bet arī pieri.

Nikābu garumi var būt ļoti dažādi, sākot no krūšu augstuma līdz par ceļiem vai pat vēl zemāk. Starp acīm var būt šaura lentīte kas satur augšdaļu ar apakšdaļu – šādam nikābam būs šaurāka atvere acīm. Ja lentītes nav, tad atvere būs plašāka.

97492248_254539255898707_1869799491029172224_o



  • Atstāt komentāru