8 lietas, kas jāatceras, lietojot internetu Audzinošs, Tikumi

8 thingsŠodienas cilvēks vienlaikus dzīvo gan uz planētas Zemes, gan arī interneta pasaulē. Mēs pārslēdzamies no realitātes uz virtuālo vidi vairākas reizes dienā, un tagad, kad mūsu rokās ir viedtālruņi, interneta pasaule ir sasniedzamāka nekā jebkad iepriekš.

Tomēr muslims ir un paliek muslims gan realitātē, gan internetā. Šeit ir dažas lietas, kuras muslimiem jāatceras, lietojot internetu:

1. Allāhs ir “pasauļu Kungs” – tas iekļauj arī virtuālo realitāti!

Visi, kas lieto virtuālo pasauli, labi zina, ka tā ir universs pati par sevi. Mēs ticam, ka Dievs ir Rabb-ul-Ālamīn – pasauļu Kungs (Kurāns, 1. sūra), kas nozīmē, ka Viņš ir arī interneta tīmekļa realitātes Kungs. Mums ir jāapzinās, ka Dievs vēro mūs itin visur, un ka nekas nepaiet Viņam secen. Internets dod mums nepatiesu sajūtu, ka esam vieni, kādēļ reizēm mēs izliekamies par to, kas patiesībā neesam. Atcerieties, ka Pravietis (s) ir teicis: “Tas, kurš izliekas, ka viņam ir dots kaut kas, kas viņam nav dots, līdzināms tam (melim), kurš nēsā divus nepatiesības apģērbus.” (Bukhārī)

2. Tas, ka kustas tikai mūsu pirksti, nenozīmē, ka mēs ‘nerunājam’

Vai nu mēs sūtam īsziņas, čatojam, tvītojam, vatsapojam, rakstām statusu Facebook profilā, sūtām e-pastu vai atstājam komentārus, mēs komunicējam, tāpēc mums ir jāuzmanās par to, ko ‘sakām’. Muslims ir tas no kura mēles un rokas citi muslimi jūtas drošībā (Muslims), tāpēc mums jāuzmanās, ka nesakām neko, kas iekrīt zem tādiem lieliem grēkiem kā aprunāšana, melošana un nepatiesi apvainojumi. Esiet īpaši uzmanīgi, ko sakāt internetā, jo rakstītajam vārdam trūkst runātā vārda intonācijas – varbūt jūsu joks netiks uztverts kā joks, bet gan kā aizvainojoši vārdi.

3. Kad vīrietis un sieviete ir vienatnē virtuālajā realitātē, trešais viņu vidū ir Sātans!

Tas, ka atrodieties ekrāna priekšā un esiet fiziski nodalīti no cilvēka, ar kuru runājat, var radīt viltus drošības iespaidu. Mēs visi labi zinām, ka tad, kad ne-mahrami vīrietis un sieviete atrodas vieni, trešais viņu vidū ir Sātans. (At-Tirmidhi) Laba doma ir pievienot kā CC jūsu sarunai kādu savu mahramu, lai Sātans nekļūst par jūsu komunikācijas trešo BCC.

4. Privātām dzīvēm ir tādām arī jāpaliek – privātām!

Islāmā ir stingras vadlīnijas attiecībā uz citu cilvēku privātuma respektēšanu. Pat līdz tādai pakāpei, ka, tiklīdz bērns ir gana vecs, lai saprastu, viņam tiek mācīts klauvēt pie vecāku istabas durvīm, pirms viņš iet iekšā. Tāpat muslimu etiķete nosaka, ka ir jāklauvē vai jāzvana pie kāda durvīm trīs reizes un pēc tam jāiet prom, ja netiek atvērts, nevis jāuzstāj, lai laistu iekšā. Cieni citu cilvēku privātumu virtuālajā vidē tāpat, kā to dari reālajā dzīvē. Nebāz degunu viņu privātajās dzīvēs. Arguments, ka viņi ir izlikuši savu privāto dzīvi visu apskatei, ir tikpat stiprs kā arguments, ka viņi ir pievienojuši tevi kā virtuālo draugu, jo viņi uzticas, ka neizmantosi viņu draudzību ļaunprātīgi. Nelieciet internetā citu fotogrāfijas, nepaprasot viņiem vispirms atļauju. Un, protams, nenodarbojies ar svešu profilu vai e-pasta adrešu uzlaušanu!

5. Turi augstu virtuālās hajas (atturības/ taktiskuma) līmeni!

Virtuālo statusu biežā atjaunošana atstāj sliktu iespaidu uz hajas līmeni. Sociālo mediju vietnēs, cilvēki pastāvīgi izliek citu apskatei savas dzīves ikdienas notikumus un sajūtas, tādējādi nojaucot robežas starp sevi un apkārtējiem. Esi ļoti uzmanīgs ar savu personisko dzīvi un turi augstu virtuālās hajas līmeni. Atturies likt internetā savas fotogrāfijas, neizliec visas pasaules priekšā ikkatru savas privātās dzīves detaļu un nelepojies ar sava profila popularitāti. Lielīšanās un augstprātība nav īstena ticīgā iezīmes.

6. Saki NĒ plaģiātismam

Tādas opcija kā Copy-Paste un pat vēl ātrākā Ctrl+C un Ctrl+V ir padarījušas dzīvi, mācības un darbu vieglākus. Tomēr atceries, ka muslims nenodarbojas ar plaģiātismu, kas ir ļoti tuvs zagšanai. Islāms aizliedz zagšanu, kas ir grēks, kura sods ir rokas nociršana. Lasi un apkopo informāciju no rakstiem, blogiem un citātiem, bet pēc tam pieliec pietiekami darba un raksti pats. Esi oriģināls! Muslimi ir devuši pasaulei neskaitāmus izgudrojumus tāpēc, ka viņi domāja paši, nevis piekopa plaģiātu. Lepojies ar šo mantojumu un turpini tradīciju.

7. Šeihs Google nav uzticams!

Lai arī kā tev liktos, ka Google ir atbildes uz itin visu, atceries, ka tas ir tikai algoritmu apkopojums, kas salīdzina tavu jautājumu ar atslēgvārdiem, lai ‘atrastu’ atbildi uz to, kas tevi interesē. Tavs pienākums ir pārbaudīt tev piedāvātās informācijas autentiskumu. Daudz interneta lapu izplata nepatiesu informāciju par islāmu, un tev ir kārtīgi jāpārliecinās par to autentiskumu, pirms pieņem viņu teikto. Tas pats attiecas arī uz visām citām tēmām.

8. Ar īstiem cilvēkiem – un īstiem mājdzīvniekiem – ir daudz jautrāk!

Dzīve ir reducējusies uz maza ekrāna izmēru, kas attālina mūs no reālās pasaules. Virtuālā realitāte ir kļuvusi pārāka pār trīsdimensiju realitāti mums apkārt, un mēs esam saistīti ar vairāk cilvēkiem virtuāli, nekā reālajā dzīvē. Attiecies pret internetu kā pret darbarīku, nevis kā savu dzīvi. Atturies no dziņas pieslēgties internetam ik pēc brītiņa. Pēc iespējas atslēdzies no savas ‘interneta ģimenes’, lai baudītu dzīvi kopā ar vecākiem, vecvecākiem, brāļiem/ māsām un draugiem. Un neaizmirsti arī par īstiem mājdzīvniekiem!

————————————

Raksta autore: Ruheifa Adil (Ruhaifa Adil); avots: IIPH (International Islamic Publishing House: www.facebook.com/IIPHbookstore) blogs; raksta oriģināls: http://www.iiph.com/blog/2-uncategorised/65-8-things-cyber-muslims-must-not-forget

Ruheifa Adil ir četru bērnu māte un praktizējoša muslima, kura mīl lasīt un rakstīt. Viņa strādā ar mātēm un skolotājām, apmācot viņas pielietot multi-sensoru pieeju, kas balstās uz bērniem centrētu apmācības metodi, kuru viņa apguva savā disleksijas speciālista praksē. Viņa ir autore angļu valodas mācību grāmatai, kas balstās uz Kurāna mācībām, un ir Tafsīra aplikācijas priekš bērniem radošā direktore (aplikācija būs drīz pieejama, in ša Allāh).



  • Atstāt komentāru