Kurāns ir bagātība – glabā to sirdī (2) Pielūgsme, Pielūgsmes veidi, Zināšanas

Quran_2Trešais padoms: izveido darba plānu

Trešais svarīgākais solis ir izveidot darba plānu. Tas nozīmē, ka tev ir katrai dienai jānozīmē ajātu (Kurāna pantu) skaits, kurus vēlies iegaumēt. Taču atceries – plānošana ir vieglākā daļa. Būs nepieciešama laba deva gribasspēka un mērķa apziņas, lai šo plānu īstenotu dzīvē.

Necenties saplānot pārāk daudz – ievēro mērenību. Tādējādi, ja tev atradīsies kāds papildus brīvāks brīdis un tu iegaumēsi vairāk, nekā plānots, tā būs lieliska motivācija turpināt darbu, in ša Allāh.

Pravietis Muhammads (s) teica: „Dari, cik tu spēj, jo Allāhs nepagurst (tevi atalgot), kamēr vien tu nepagursti (darot). Vistīkamākie Allāham ir tie darbi, kurus cilvēks dara pastāvīgi, pat ja tie ir mazi.” (Bukhārī, Muslims)

Salafi mēdz teikt: „Tas, kurš dara maz, bet pastāvīgi, ir labāks par to, kurš dara daudz, bet nepastāvīgi.”

Praktiski padomi darba plāna veidošanai:

(1) Iepazīsti Kurānu un tā sadaļas. Kurānā ir:

  • 114 sūras (nodaļas), kas atšķiras pēc garuma un kuru atsevišķie panti arī atšķiras pēc garuma;
  • 30 džuz (daļas) – katra džuz ir 20 līdz 22 lappuses gara;
  • 60 hizb – katra džuz ir sadalīta gandrīz divās vienādās daļās;
  • tu vari veidot iegaumēšanas plānu, balstoties uz Kurāna nozīmi un ajātu tafsīru (skaidrojumu); piemēram, sūrā Jusuf ir viens galvenais temats, taču to var sadalīt pa notikumiem, kas tiek raksturoti: viņa sapnis un saruna ar Jakūbu, viņa iesviešana akā, notikums ar Azīza sievu, u.tml.

(2) Izvēlies sadales metodi, kurai tev ir visvieglāk sekot. Atrodi vietu savā ikdienas rutīnā Kurāna iegaumēšanai. Produktīvi lieto brīvdienas, nedēļas nogales un savu brīvo laiku.

(3) Sāc agri no rīta. Pravietis (s) teica: „Ak, Allāh! Svētī manu ummu (kopienu) agrajās rīta stundās.” (Sahī al-Džami)

Izmanto šo svētības pilno laiku pirms un pēc fadžra lūgšanas, kas arī palīdzēs tev uzsākt dienu ar gandarījuma apziņu.

(4) Izliec atgādinājumus redzamās vietās. Izliec redzamās vietās mazas zīmītes kā atgādinājumus sev par Kurāna iegaumēšanu. Ja lieto digitālos plānotājus datorā/ mobilajā tālrunī, ieliec atgādinājumus arī tur.

(5) Ikdienas Kurāna iegaumēšanas laikā, atkārto pēdējās pāris dienās iegaumēto, atsvaidzini atmiņā daļas no pēdējā mēnesī iegaumētā un strādā pie tai dienai nozīmētajiem pantiem. Jaunie iegaumētie panti saglabāsies tavā īstermiņa atmiņā – pastāvīga to atkārtošana pamazām saglabās tos ilgtermiņa atmiņā.

Visubeizot, nekas no iepriekš minētā nepalīdzēs, ja tev nebūs stipras apņemšanās iet uz priekšu un turpināt darbu. Nepārslogo sevi. Islāma zinātnieks Hammads ibn Abi Sulain (Abu Hanifa skolotājs) teica: „Ikdienas apgūsti trīs tēmas un neko vairāk. Zini, ka tava sirds ir tava ķermeņa daļai – tā spēj nest dažas lietas, kamēr nespēj nest citas.”

(6) Kafijas/ tējas pauze. Ja tu nespēj virzīties uz priekšu un esi par to uztraucies, paņem brīvdienas. Atpūties un atjauno savu nodomu. Reiz man bija ļoti auglīgs darba laiks, kad varēju katru nedēļu iemācīties pa vienai daļai (džuz), bet tad pēkšņi pienāca brīdis, kad vispār neko nespēju iegaumēt. Man vajadzēja veselu stundu, lai iegaumētu vienu lappusi, kamēr iepriekš to biju darījusi trīsdesmit minūtēs. Es nolēmu uz laiku atstāt jaunu pantu iegaumēšanu un tā vietā ķēros klāt jau iegaumētā materiāla atkārtošanai. Pēc kādām dienām, kad biju atkārtojusi visu līdz tam iegaumēto, man radās jauni spēki, lai atsāktu jauna materiāla iegaumēšanu, Alhamdulillāh!

Atceries, lai arī kā un cik labi tu neplānotu, reizēm būs brīži, kad netiksi uz priekšu. Nemet ragus sūnās – ir labāk atpūsties un sākt darbu ar svaigiem spēkiem, nekā mest to pie malas!

Ceturtais padoms: lēnāk brauksi, tālāk tiksi!

Ceturtais solis tiek sperts tad, kad esi jau uzsācis iegaumēšanu un iegājis ikdienas iegaumēšanas ritmā. Tu enerģiski un motivēti seko izveidotajam darba plānam, virzoties uz priekšu produktīvi un iedvesmas pilns. Tagad ir vajadzīgas stratēģijas, kas palīdzēs vienmērīgi virzīties uz priekšu.

(1) Pirms vizies uz priekšu, vienmēr pārliecinies, ka sūras sākums ir tikpat labs kā beigas. Reizēm sūras sākums iet tekošāk, jo tu esi veltījis tam vairāk laika, kamēr sūras beigas nesaņem pietiekami uzmanības un atkārtojumu. Šis ir sarkanās gaismas signāls. Apstājies un atkārto tik reižu, cik nepieciešams (vismaz desmit reizes), lai nostiprinātu iegaumēto materiālu.

(2) Lasi ar izpratni! Sāc lasīt ikdienas vismaz piecu ajātu (pantu) tafsīru (skaidrojumu). Šādi ajātu nozīme iesakņosies tavā prātā un sirdī. Iesācējiem ir ieteicams sākt ar tafsīru, kas lakoniski skaidro ajātu nozīmi, kā piemēram Tafsir Ibn Kathir (kopsavilkuma versijā) vai Tafsir Al Jalalayn.

Al-Fudails ir atstāstījis, ka Pravietis (s) teica: „Kurāns tika lejupsūtīts, lai mēs darbotos saskaņā ar to, bet cilvēki ir sākuši domāt, ka pietiek tikai ar tā recitāciju.” Viņam jautāja: „Kā lai darbojas saskaņā ar to?” Viņš atbildēja: „Viņiem ir jāpieņem kā halāl to, ko tas padara par Halāl, un jāpieņem par harām to, ko tas padara harām; viņiem ir jādara tas, ko tas liek darīt, un jāatstāj tas, ko tas aizliedz; un viņiem ir jāapstājas, lai apdomātu tā apbrīnojamo gudrību un sniegtās zināšanas.”

(3) Pierodi pie pantu atkārtošanās, t.i., mutašabihat. Kurānā ir daudz pantu, kas atkārtojas. Iekārto nelielu piezīmju grāmatiņu, kurā vari atzīmēt līdzīgos un vienādos pantus. Šīm piezīmēm vari lietot arī Mircosoft Word vai jebkuru citu tev ērtu piezīmju sistēmu, kas visvieglāk paliks atmiņā.

Allāhs saka: “Allāhs nosūtījis vislabākos vārdus – Rakstu ar savstarpēji līdzīgām un pāros atkārtojošām zīmēm, no kura tiem, kuri bīstas savu Kungu, pār ādu noskrien trīsas/šermuļi, pēc kā viņu āda un sirdis atmaigst [un rod mieru] Allāha pieminēšanā. Tā ir Allāha vadība, ar kuru Viņš ved tos, kurus vēlas. Un, ja Allāhs kādu atstāj maldos, tad neviens viņu vairs vest nespēj.” (Kurāns 39:23)

(raksta nobeigums sekos; raksta pirmo daļu varat lasīt šeit)

————————————-

Raksta autore: Šahīra Vakani (Shaheera Vakani); avots: www.hibamagazine.com