Grāmata “Islāms iztulkots latviski” _

Islams iztulkots latviski slide

 Grāmata “Islāms iztulkots latviski”

Pirmā Latvijas muslima uzrakstīta grāmata par islāmu! Ahmeds (Māris Bergholds) ir forum.islammuslim.lv veidotājs, kā arī viens no izglītotākajiem Latvijas muslimiem. Šajā grāmatā, mūsdienu jaunatnei saprotamā valodā ir izklāstīts islāma pamatkoncepts – viendievība, kā arī milzum-daudz interesantu faktu un aizraujošu stāstu no autora dzīves.

Grāmatu var lejuplādēt bibliotēka sadaļā.

 

 

Grāmatas anotācija:

“Ahmeds it uzrakstījis grāmatu!” mans brālis bija pirmais, no kura par to uzzināju, kā allaž, satiekoties pirmdienas garajā starplaikā Medīnas Universitātē. “Tad jau gadi Hartūmas saulē kaut ko dos mūsu muslimu ummai, pie tam noteikti ko vērtīgu,” nodomāju es. Otrs aktuālais to dienu jautājums bija: kur tagad ir pats Ahmeds?

Gluži tāpat, kā daudzas citas muslimu kopienas Austrumeiropā, Latvijas kopiena nevar lepoties ar milzīgu pašmāju konvertējušos skaitu. Tomēr to starpā ir zīmīgi ticīgie, kuri velta savas muslimu dzīves Dieva īstenā ceļa stiprināšanai un islāma vēsts izplatīšanai. Vien no viņiem bija Ahmeds, kā viņu pazīst neskaitāmi viņa veidotā foruma lietotāji, vai īstajā vārdā – Māris Bergholds.

Atceroties Ahmedu Latvijā, ir grūti saistīt atmiņas par viņu ar kaut ko pasaulīgu. Patiesībā ne ar ko citu, kā vien pārdomām, plāniem vai sarunām par un ap islāmu. Satiekot viņu mošejā pēc piektdienas sprediķa, augļu bodē pie Brīvdabas muzeja un lasot viņa komentārus forumā, vienmēr viņā varēja sajust tieksmi vai nu uzzināt ko vairāk, vai arī izstāstīt kādam par Dieva ceļu. Tāpēc ir tikai likumsakarīgi, ka pirmā pašmāju muslima grāmata par islāmu tika uzrakstīta ar Ahmeda rokām.

Grāmata ir interesanta. Sen nav nācies lasīt kaut ko tik piesātinātu ar ironiskiem stāstiem iz dzīves – no studenta gadiem Rīgā, līdz Irākas cietumam un “Hartūmas vilšanās” laikam. Grāmata ir pilna ar interesantiem faktiem, kuri lieliski iederas kontekstā. Pārlasot grāmatu, atkal brīnos par Ahmeda analītisko prātu, kas viņam bija no Dieva. Ahmeds apraksta muslimu vēsturi un mūsdienu situāciju tik saprotami, ka atliek vien brīnīties, cik lieliski viņš bija aptvēris visu šo milzīgo informāciju.

Ahmeds ir ass un nelokāms pret daudzdievību un bezdievību. Tikpat nelokāma bija viņa izvēle uz visiem laikiem aizbraukt no Latvijas – prom no sabiedrības, kurai Dievs un Viņa īstens vārds ir pilnīgi sveši. Viņš ar saprotamiem piemēriem raksturo viendievības konceptu, atbruņojot jebkuru kritiķi, kurš ir kaut cik patiess nodomā sekot patiesībai.

Grāmatā ir pausts kategorisks viedoklis. Vietām, kur runa ir par mūsdienu politiskās situācijas izpratni, Ahmeda viedokli var nosaukt par subjektīvu. Tieši tāpēc un arī lai grāmata nebūtu tik asa kā Indijas virtuve, mēs izmantojām autora atļauju publicēt grāmatu pa daļām, publicējot to nedaudz saīsinātā versijā.
Oficiāli kopš 2012. gada vasaras Ahmeds ir pazudis bez vēsts. Pēc neapstiprinātas informācijas, viņš ir izgājis Dieva ceļā Tuvajos Austrumos, kur visdrīzāk ir kļuvis par pirmo Latvijas šahīdu, inšaAllāh.

Imrāns Oļegs Petrovs