Vardarbība pret muslimiem, kas rada satraukumu par Indijas nākotni Muslimu pasaule, Pasaulē

1Strīdīgi vērtētais hinduistu nacionālists Narendra Modi, 63, ir Indijas premjerministrs kopš 2014. gada 26. maija.

Būdams Gudžaratas (Indijas rietumu štats) vadošais ministrs un Bharatija Džanata partijas biedrs, Modi savā priekšvēlēšanu aģitācijā galvenokārt koncentrējās uz ekonomisko izaugsmi un iespējām. Viņš vēlas atdzīvināt valsts iestigušo ekonomiku, solot ceļu uz pārtikušu Indiju ar ātrvilcieniem un hidroelektrostacijām.

Lai gan Modi ievēlēšana amatā bija laimes pilna diena viņa atbalstītājiem, tā iezīmēja sākumu potenciāli bīstamam laikam pasaules lielākajai demokrātijai.

Modi ir mūžsens pusmilitārās hinduistu nacionālistu grupas, sauktas Rashtrija Swaijamsevak Sangh (RSS) loceklis. Šī grupa ir veikusi uzbrukumus valsts mazākuma reliģiskajām grupām. Grupas labējais spārns tika izveidots 1925. gadā, tiešā veidā iedvesmojoties no Eiropas fašistiskajām kustībām.

Tā kā Indijā ir 117 miljoni muslimu un 28 miljoni kristiešu, ir pamatoti uztraukties par to, ko Modi valdība nozīmēs valsts mazākuma reliģijām, it īpaši ņemot vērā viņa iespējamo dalību pret muslimiem vērstajos nemieros 2002. gada sākumā, kuru rezultātā tika noslepkavoti tūkstoši cilvēku.

Nemieri notika Gudžaratā, kad pie varas tur bija Modi.

Slaktiņš sākās pēc paziņojuma, ka muslimi ir aizdedzinājuši vilciena vagonu, nogalinot 59 hinduistu svētceļniekus. Pāris nākamo mēnešu laikā plašumā vērsās pret muslimiem vērsti nemieri, kuru rezultātā bojā gāja 2,500 cilvēku, lielāko daļa no kuriem bija muslimi.

Savā rakstā žurnālam Guardian, Pankadž Mišra raksturoja nemierus kā „rūpīgi plānotus un koordinētus uzbrukumus ar bezprecedenta mežonību”.

Tomēr saskaņā ar 2002. gada Human Rights Watch ziņojumu, „valsts pārvaldes amatpersonas un policija aktīvi atbalstīja pret muslimiem vērstos uzbrukumus Gudžaratā”.

Modi ir noliedzis savu dalību slaktiņā – un ir pat nosodījis nemierus. Tomēr, nu jau vairāk kā desmit gadus pēc notikušā, cietušie vēljoprojām nav saņēmuši taisnīgumu. Saskaņā ar Human Rights Watch, Modi valdība apņēmīgi steidzās izmeklēt uzbrukumu vilcienam, kamēr pret muslimiem vērsto nemieru izmeklēšana vēl pat nav uzsākta.

Lai gan Indijas Augstākā tiesa neatrada pietiekami pierādījumu, lai notiesātu Modi, Gudžaratas tiesa nosauca nemierus par „štata mēroga nolaidību”.

Taču Modi pasivitāte traģēdijas laikā, kā arī viņa vadības laikā notikusī diskriminācija pret minoritātēm, ir pietiekami iemesli, lai uztrauktos par Indijas nākotni.

Šeit ir fotogrāfijas no nemieriem, kurās redzams, kāpēc ir iemesls uztraukties par Modi nākšanu pie varas Indijā.

Ugunsdzēsējs cenšas nodzēst liesmas Ahmadabadā Dudhešver reģionā.

Ugunsdzēsējs cenšas nodzēst liesmas Ahmadabadā Dudhešver reģionā.

3

Ahmadabadā tiek nodedzinātas vismaz 50 ēkas, kas pieder galvenokārt muslimiem.

 

2

Jaunieši Ahmadabad ielās dedzina transportlīdzekļus un gruvešus. Indijas štats Gudžarata 2002. gada 28. februāris.

4

Muslimu sieviete Razia raud ar rokām paceltām lūgšanā netālu no savas izpostītās mājas 2002. gada 2. martā.

5

Nazir Khan, 20, skatās caur režģiem bēgļu nometnē, kurā patvērumu meklē muslimi, kas spiesti atstāt Ahmadabadu reliģisko nemieru dēļ.

6

Vismaz 942 cilvēki gāja bojā divu mēnešu laikā hidusistu sektu izraisītajā vardarbībā pret muslimiem Indijas Gudžaratas štatā.

7

75% no astoņus gadus vecā Hamida Rodžas ķermeņa guva apdegumus pret muslimiem vērsto nemieru laikā. Muslimu zēns ārstējās Ahmadabadas slimnīcā.

 

10

Vīrs iet caur gruvešiem muslimu apdzīvotā reģionā netālu no Ahmadabadas, Indijā.

 

9

Muslims Mohammads Hamif Gandhi raud pret nemieriem vērstajā miera rallijā Ahmadabadā pie Kočrab Ašram.

————————————–

Raksts adaptēts no: http://mic.com/articles/89441/11-photos-of-anti-muslim-violence-that-have-many-worried-about-india-s-future

Oriģinālā raksta autore: Margarita Varda (Marguerite Ward) – žurnāliste un redaktore no Ņujorkas.