Gatavojamies Ramadānam! Pielūgsme

rĻauj Ramadānam uzņemt apgriezienus! Septiņi soļi, lai padarītu šo par tavu ražīgāko Ramadānu.

Katru gadu, tuvojoties Ramadānam, parādās dažādi vebināri, lekcijas un aktivitātes, kas visas kalpo vienam mērķim: sagatavot tevi gada labākajam mēnesim. Es vienmēr esmu ticējusi, ka zināšanas nav spēks; zināšanas ir potenciāls spēks.

Neatkarīgi no tā, cik daudz lekciju tu noklausies un cik semināru apmeklē, ja tu neesi gatavs pielietot šīs zināšanas savā ikdienā, tad tu neizmanto resursus un zināšanas, ar kurām esi ticis svētīts.

Protams, tas neattiecas uz tevi, jo tu esi viens no Productive Muslim lasītājiem! Fakts, ka tu tagad esi šeit un šo lasi, ir drošs rādītājs tam, ka savu personīgo un garīgo izaugsmi uztver nopietni – un par to es tevi cienu. Tas, ka tu velti daļu sava laika, lai lasītu un kļūtu par labāku, produktīvāku muslimu, tik tiešām ir kas cieņas vērts. Lai Dievs ļauj mums vienmēr meklēt vērtīgas zināšanas un palīdz mums to, ko esam iemācījušās, pielietot dzīvē.

Kā personīgās izaugsmes un augstu sniegumu trenere, es palīdzu tūkstošiem cilvēku maksimāli izmantot viņu potenciālu un kļūt par sevis pašu vislabāko versiju. Nav labāka laika par svētīto Ramadāna mēnesi, lai to izdarītu. Ramadāns ir vienreizēja iespēja, lai padarītu sevi labāku, ieviestu jaunus, efektīvus ieradumus un tiktu vaļā no neefektīvajiem, kā arī lai noteiktu toni brīnišķīgam un produktīvam gadam.

Gadu pēc gada, zemāk minētie padomi un ieteikumi ir man palīdzējuši koncentrēties uz Ramadāna patieso būtību. Mana misija ir palīdzēt jums uzlabot jūsu Ramadānu, lai jūs patiesi varētu gūt tā labumus.

Piedāvāju jums septiņus vienkāršus bet iedarbīgus soļus, kuriem sekojot jūs varēsiet padarīt šī gada Ramadānu labāku par visiem iepriekšējiem, in ša Allāh (ja Dievs tā būs lēmis).

1. Apņemieties padarīt šo par savu visu laiku labāko Ramadānu

Lielākā daļa no mums pazīst šo hadīsu: “Darbi tiek pieņemti saskaņā ar nodomiem, un cilvēks tiks atalgots saskaņā ar viņa nodomu.” (Bukhāri)

Tomēr reizēm ir tik viegli neievērot šo vienkāršo bet tik nozīmīgo darbību – nodoma veikšanu. Es domāju, no visas savas sirds. Es patiešām ticu, ka pirmais solis uz apbrīnojamu Ramadānu ir patiess nodoms darīt vislabāko jebkurā situācijā.

Tas pats atticas arī uz visu citu mūsu dzīvē. Vispirms mums ir jāpieņem lēmums un jāveic nodoms kaut ko darīt. Kad mums ir nodoms, Dievs mums palīdzēs un vadīs mūs, in ša Allah.

2. Nospraudiet skaidrus mērķus

Pagājušogad mani uzaicināja novadīt Ramadāna semināru publikai, kurā bija dažāda gadu gājuma cilvēki. Kad es pajautāju, kādi ir viņu Ramadāna mērķi, kāda enerģiska jauna sieviete pacēla roku un atzīmēja: “Es šajā Ramadānā vēlos būt sakārtotāka.” Lai gan no vienas puses tas izklausās kā lielisks mērķis un savā būtībā tas tāds arī ir, tomēr tas nav skaidri definēts mērķis.

Kad jūs nospraužat savus Ramadāna mērķus, jums jābūt pēc iespējas konkrētākiem. Piemēram, tā vietā, lai savā sarakstā iekļautu “kļūt sakārtotākam”, jums vajadzētu domāt konkrētāk:

* izlasīt 5 Kurāna lapas pēc katras lūgšanas;

* sagatavot 15 saldējamus ēdienus, lai samazinātu gatavošanai nepieciešamo laiku;

* pēcpusdienā gulēt atjaunojošu un spēcinošu diendusu, lai būtu mundrums Taravīh (Ramadāna vakara lūgšanu) laikā.

Ideja ir saprotama, vai ne?

Tagad pārtrauciet uz brīdi lasīt, sameklējiet lielāku piezīmju lapiņu vai papīra gabalu un pierakstiet piecus konkrētus mērķus, lai padarītu šo par savu labāko Ramadānu.

Viens no maniem konkrētajiem pagājušā gada mērķiem bija izlasīt Kurānu kopā ar tā nozīmes tulkojumu. Tā kā mana dzimtā valoda nav arābu valoda, zinot, ko tieši es recitēju, uzlaboja manu Kurāna lasījuma pieredzi.

Atcerieties arī par mērķiem, kurus nespējāt sasniegt pagājušajā gadā. Tātad, ja jūs vienmēr spējat bez grūtībām katru nakti veikt taravīh lūgšanas, tad nelieciet tās savā sarakstā. Izvēlieties jaunas lietas. Atcerieties – šogad mēs vēlamies uzņemt lielākus apgriezienus.

3. Nosakiet laika ierobežojumu mērķu sasniegšanai

Kad ir nosprausti pavisam konkrēti mērķi, ir jāizveido ikdienas grafiks un jāpārliecinās, ka nospraudiet laika ierobežojumus savu mērķu sasniegšanai. Atceries, ka paveiktas tiek tikai tās lietas, kuras tiek iepriekš saplānotas. Tā tas notiek.

Tas, ka pierakstīsiet savus mērķus uz lapiņas vai piezīmju grāmatiņā, automātiski nenodrošinās to paveikšanu. Jums ir jāatvēl savā ikdienas rutīnā laiks katrai ieplānotajai aktivitātei un tieši tā tas arī jāpieraksta.

Es iedrošinu jūs sastādīt plānu visai savai dienai, ar pusstundas vai stundas intervāliem, lai padarītu to, kas jāpadara katrā noteiktajā dienā. Varbūt tas izklausās samērā strikti, bet patiesībā tas tā nav. Gluži pretēji, saplānojot savu dienu, jūs iegūsiet brīvu laiku, jo kad lietas tiek paveiktas saskaņā ar grafiku, rodas vairāk brīva laika atpūtai un sevis atjaunošanai.

4. Samaziniet traucēkļus

Skatīsimies patiesībai acīs – mēs dzīvojam pasaulē, kas pārpildīta ar traucēkļiem. E-pasti, SMS un sociālo tīklu ziņojumi var novērst mūsu uzmanību no tā, kas ir patiesi svarīgs.

Es nesaku, ka mums būtu pilnībā jāatsakās no tehnoloģiju lietošanas. Nepavisam. Taču, ja mēs atbildam uz visiem zvaniem un ziņojumiem, mēs savā ziņā kļūstam par mūsu dažādo ierīču vergiem. No otras puses, ja mēs ņemam atbildību savās rokās, mēs neļausim tām novērst mūsu uzmanību. Kad mēs ieslēdzam klusuma vai lidmašīnas režīmu, mēs izmantojam savus telefonus un citas elektroniskās ierīces to maksimālajā paredzētajā potenciālā. Šādi tās kļūt par ideāliem darbarīkiem, kas palīdz mums ikdienas uzdevumos un uzlabo mūsu produktivitāti.

Ir vairākas labas aplikācijas, kas var mums palīdzēt sekot laikam, iegaumēt Kurānu vai arī ikdienas sniegt mums hadīsu pārdomām. Šādi darbarīki ir patiešām lietderīgi. Tomēr mums ir jāiemācās izmantot tehnoloģijas tā, lai tās kalpotu mums, nevis lai mēs kļūtu par to vergiem.

5. Plānojiet priekšlaikus, lai padarītu savu dzīvi vienkāršāku

Vai tā būtu maltīšu vai Īd svētku dāvanu sagatavošana, priekšlaicīga plānošana ietaupīs jums tik ļoti nepieciešamo laiku.

Pavadiet mazāk laika virtuvē. No samosas līdz vīnogu lapām, ikviens vēlas pagatavot kaut ko gardu savām ģimenēm, kas ir, protams, ļoti jauki! Taču, ja jūs un jūsu ģimene pavadāt milzum daudz laika veikalā vai virtuvē, katru dienu gatavojot svētku mielastu, tad jūs tiešām neesat izpratuši Ramadāna patieso nozīmi. Mazliet vienkāršības var daudz ko mainīt.

Izveidojiet ēdienkarti visam mēnesim. Pārliecinieties, lai tā būtu veselīga un vienkārša. Ja jūs zināt, ka noteiktos vakaros jūsu mājās būs viesi, tad šādas iftār vakariņas var padarīt mazliet svinīgākas. Pretējā gadījumā apsver viegli pagatavojamas zupas, salātus un labi daudz veldzējošu ēdienu, ar kuriem izbeigt savu gavēni.

Pagatavojiet iepriekš. Nevajag nemaz tik daudz, lai mēs justos apmierināti. Padomājat par ēdieniem, kas garšos lieliski arī nākamajā dienā – tādējādi jūs varēsiet pagatavot priekš divām dienām uzreiz, ietaupot savu laiku un enerģiju.

Sagatavojiet sasaldējot. Makaronu ēdieni, daudzi sautējumi un citi ēdieni ir lieliski sasaldējami. Tas ietaupīs vērtīgo laiku, ko vajadzētu pavadīt pielūgsmē, nevis gatavošanā.

Galvenais ir katru dienu sev atgādināt par Ramadāna patieso nozīmi, kas palīdzēs saprast īstās prioritātes.

Kas attiecas uz gatavošanos Īd svētkiem, mana ģimene veic visus sagatavošanās darbus jau pirms Ramadāna atnākšanas. Jā, mēs veicam visu Īd svētku iepirkšanos, pirms debesīs parādās Ramadāna mēness.

Kāpēc tērēt tik dārgo laiku, klīstot pa lielveikaliem vai stundām sēžot interneta veikalos? Sarūpējat visas dāvanas saviem mīļajiem priekšlaikus, iesaiņojat un noslēpjat tās. Ja pērkat kaut ko ļoti lielu un grūti noslēpjamu, tad esiet radoši! Savlaicīga iepirkšanās sevī ietver arī īpašu Īd svētku drānu iegādi. Pārliecinieties, ka arī tās ir sagādātas laicīgi. Vienkārši izveidojiet sarakstu un izpildiet to.

Ticiet man, patiešām ir iespējams visu sagatavot pirms mēnesis sākas, ja vien būsiet gana stratēģiski.

6. Veltiet sevi sabiedriskajam darbam

Šis punkts ir tiešām nozīmīgs! Izmantojiet savus talantus, spējas un resursus, lai uzlabotu citu dzīves. To var paveikt vairākos veidos.

Izcepiet kaut ko gardu un nogādājiet to saviem kaimiņiem, pievienojot laipnu un jauku zīmīti. Rīcība ir labākais dāvas (aicināšanas uz islāmu) veids, lai parādītu, cik skaists ir islāms. Jūs variet apmeklēt slimos un vecos cilvēkus slimnīcās un pansionātos. Jūs variet pagatavot kādu ēdienu vietējai masdžidai, ar ko cilvēkiem izbeigt savu gavēni.

Iespējas ir bezgalīgas! Jums vienkārši ir jāvēlas kaut ko paveikt un jāsāk rīkoties!

7. Padariet Kurānu par galveno prioritāti

Labāko es pataupīju beigām! Piektajā punktā pieskārāmies idejai par prioritāšu izvirzīšanu – Ramadāna mēnesī ir ļoti svarīgi koncentrēties uz Kurānu un Dieva pieminēšanu.

Dievs mums ļoti skaidri ir pateicis: “Ramadāna mēnesis ir tas, kurā tika nosūtīts Kurāns kā vadība ļaudīm un skaidras taisnā ceļa un atšķiršanas zīmes…” (Kurāns 2:185)

Mums ir jāatvēl laiks, lai recitētu un studētu Kurānu. Mums ir jāapdomā tā nozīme. Šis ir mēnesis, kurā tas tika atklāts. Tāpēc mums ir patiesi nopietni jāpieiet mūsu skaistās reliģijas lielākā brīnuma studijām.

Es novēlu jums un jūsu ģimenei brīnišķīgi produktīvu un jēgpilnu Ramadānu. In ša Allāh, šie padomi jums palīdzēs sagatavoties, lai padarītu šo Ramadānu par ražīgāko, kāds jums jebkad ir bijis. Ja jums ir vēl kādi padomi, kas padarītu Ramadānu produktīvāku, lūdzu, padalieties ar tiem komentāros!

——————————————–

Raksta autore: Jasmīna Inal  (Yasemin Inal) – motivācijas oratore, sertificēta personīgās izaugsmes un augstu sniegumu trenere, “Amplify Your Dreams” Inc un “The Dream Blueprint Online” kursu dibinātāja. Viņai ir arī Kolumbijas Universitātē iegūts maģistra grāds lietišķajā valodniecībā.

Avots: http://productivemuslim.com/amp-up-your-ramadan/