Vatikāns oficiāli atzīst Palestīnu, Izraēla ‘vīlusies’ Muslimu pasaule, Palestīna

vatikans2015. gada 13. maijs. Vatikāns ir oficiāli atzinis Palestīnu jaunā līgumā, kas izmaina Svētā Krēsla attiecību statusu ar Palestīnu no Palestīnas Atbrīvošanas Organizācijas uz Palestīnas valsti.

Silvija Poggioli (Sylvia Poggioli) no NPR stāsta mūsu ziņās, lai gan dokuments vēl ir jāparaksta.

Vatikāns apgalvo, ka līgums ir pabeigts un tiks “iesniegts attiecīgajām instancēm apstiprināšanai pirms tuvākajā nākotnē tiks noliks datums tā parakstīšanai”.

“Jā, tiek atzīsts, ka valsts eksistē,” teica Federiko Lombardi, Vatikāna spīkeris.

Jau vismaz kopš 2012. gada Vatikāns ir atsaucies uz Palestīnu kā valsti.

Silvija piebilst: “Pagājušajā gada pāvesta Franciska vizītes laikā uz Svēto Zemi, oficiālā Vatikāna programma atsaucās uz Palestīnas prezidentu Mahmūdu Abbasu kā Palestīnas valsts prezidentu. Pēdējā Vatikāna gadagrāmatā, Palestīnas vēstnieks pie Svētā Krēsla ir atzīmēts kā Palestīnas valsts pārstāvis.”

Sestdien (16. maijā) Abbasam ir paredzēta tikšanās ar pāvestu – dienu pirms divu Svētās Zemes jaunu svēto kanonizēšanas.

Tha National Catholic Reporter saka, ka šodienas vienošanās teksts netiks publiskots, līdz tas tiks apstiprināts augstākajā līmenī.

Msgr. Antoine Camilleri, starpvalstu attiecību sekretārs un Vatikānas deligācijas galva sarunās, teica Vatikānas laikraksam L’Osservatore Romano ka citu lietu vidū, vienošanās izsaka cerību par to, ka saspīlējums starp Palestīnu un Izraēlu beigsies.

Boston Globe interneta vietne The Crux, kas raksta par Katoļu Baznīcu, piedāvā kontekstu par Vatikānas pozīciju Palestīnas jautājumā:

“Diplomātiskā līmenī Vatikāns jau sen atbalsta divu valstu risinājumu Izraēlas-Palestīnas konfliktam, dodot Izraēlai drošības garantijas un palestīniešiem suverinitāti.

Roma tāpat atbalsta starptautiski garantēto īpašo Jeruzalemes statusu, to skaitā aizsardzību Jūdaisma, Islāma un Kristietības svētajām vietām.”

Izraēla teica, ka tā ir ‘vīlusies’ Vatikāna paziņojumā un pieprasa paskaidrojumus.

——————————–

Raksta autors: Krišnadevs Kalamurs (Krishnadev Calamur); avots: http://muslimvillage.com/2015/05/14/81625/vatican-officially-recognizes-palestine/ oriģinālavots: NPR