Satriecošas duā satriecošam gadam Lūgšana un lūgums, Pielūgsme, Ramadāns

dua-650x400Daži tic, ka Ramadāns ir īpašs tikai tāpēc, ka tajā ir nakts, kas ir labāka par 1000 mēnešiem. Bet kas gan padara šo nakti tik īpašu? Patiesība ir tāda, ka šajā naktī kodr (spriedums) par nākošo gadu tiek nosūtīts lejup no noglabātās plāksnes. Dievs ir teicis, kas tulkojams apmēram šādi: “Tajā [naktī] tiek pieņemta katra izlemta lieta” (Kurāns 44:4) un vēl plašāk pazīstamās rindas: “Tajā nolaižas eņģeļi un Gars ar sava Kunga atļauju un ar visiem rīkojumiem.” (Kurāns 97:4)

Vai tu zināji, ka vari darīt ko tādu, kas mainītu šo kodr, kamēr tas ir šajā iespaidojamajā stāvoklī, tiekot nolaists no debesīm?

Jā, tas ir duā (personīgā aizlūguma/ lūgšanas) spēks! Kā Pravietis (s) minēja: “Nekas nespēj mainīt kodr, izņemot duā.” (Sahih al-Džāmi’)

Kādā citā hadīsā, Pravietis (s) teica: “Duā dod labumu gan lietās, kas jau ir notikušas, gan lietās, kas vēl nav notikušas. Nelaime tiek sūtīta lejup, bet duā stājas tai pretim un tās var nebeidzami cīnīties līdz pat Augšāmcelšanās dienai.” (Ziņojis Al-Hakīms)

Tas padara Ramadānu, un jo sevišķi tā pēdējās desmit naktis, par īpaši spēcīgu laiku duā veikšanai. (Sunan Ibn Mādžah)

Tā kā mēs tiecamies uz ievērojami produktīvāku Ramadānu, in šā Allāh, ir tikai loģiski, ka mēs tam sagatavojamies, apdomīgi un uzmanīgi izvēloties duā, uz kurām koncentrēsimies šī mēneša garumā. Tāpēc pajautājiet paši sev: “Kuras ir tās duā, kas pārvērtīs manu dzīvi nākamajā gadā?” un esiet pilnīgi pārliecināti, ka Dievs uz tām atbildēs, in šā Allāh! Turpmākajā raksta daļā došu jums ieteikumus par to, kā sagatavot šīs duā.

Astoņas duā, kuras tev ir noteikti jāveic šajā Ramadānā

Beidzamo gadu Ramadānos, es jau laicīgi izvēlos astoņas duā, uz kurām koncentrēšos. Es izvēlos divas duā katrā no četrām zemāk minētajām kategorijām. Kāpēc tieši astoņas? Vairums masdžidu izpilda (vismaz) astoņus rakātus (solā vienības) taravīh (nakts) lūgšanās, tāpēc es katrā taravīh rakātā (sudžūd laikā u.tml.) nemitīgi atkārtoju tikai vienu duā. Tādā veidā es vienmēr atceros kuru rakātu es izpildu, kas palīdz man koncentrēties un saglabāt uzmanību šo vēlo vasaras nakšu taravīh laikā. Tomēr tām nav jābūt tieši astoņām duā. Tās var būt, piemēram, septiņpadsmit – pa vienai katram fard solā (obligātās lūgšanas) rakātam, bet tā kā mēs runājam par Ramadānu (un astoņas ir vieglāk atcerēties nekā septiņpadsmit), tad paliksim pie astoņām.

Tomēr svarīgāks par duā skaitu ir centieni, ko mēs tajās ieliekam. Iedomājies kādu neatlaidību un pastāvību tu parādi Dievam, veicot vienu un to pašu duā katru nakti 29 vai 30 nakšu garumā, katrā taravīh rakātā! Turklāt ja tu tiešām būsi tik neatlaidīgs, tu noteikti noķersi Lailat-ul-kodr (Sprieduma/ Spēka nakti)! Tev būtu tāda pašatdeve, kāda ir reti kuram: parādot Dievam, ka tu esi izmisis pēc Viņa palīdzības. Kā gan Viņš tad varētu tevi aizsūtīt projām tukšām rokām?

Lai gan nav garantijas, ka tava duā tiks uzreiz atbildēta, tomēr tev ir jālūdz ar pārliecību, ka tā notiks. Tava duā var novērst nelaimi, slimību vai kādas citas grūtības, kas tev bija nolemtas, tāpēc šādā ziņā tava duā tiktu atalgota un pieņemta, kaut arī tā nepiepildītos. Mēs nekad nezinām, kas priekš mums ir patiesi labākais, bet Dievs viennozīmīgi to zina – un Viņš vienmēr atbild (Kurāns 2:216).

Četras kategorijas

1. Dīns (reliģija): Tā kā Ramadāns ir takvas (dievbijības) vairošanai un pašizaugsmei, lūdzies un prasi Dievam, lai palīdz tev pilnveidoties. Izvēlies divus sava dīna aspektus, kurus vēlies uzlabot, un dedzīgi lūdzies, lai Dievs tev tajos palīdz. Varbūt tu vēl neesi veicis hadžu (lielo svētceļojumu) vai umru (mazo svētceļojumu)? Veic duā, lai tu to varētu izdarīt pirms nākošā Ramadāna! Vai tas izklausās neiespējami? Dievam nekas nav par grūtu! Gribi iegaumēt visu Kurānu? Tā daļu? Dievam tas ir viegli. Gribi atbrīvoties no slikta ieraduma? Vai arī izveidot jaunu, piemēram, sākt lūgties masdžidā? Šī ir tava iespēja lūgt Dievam no sirds visu, ko vēlies!

2. Duņja (materiālā pasaule): Viena no pirmajām duā, ar kuru sastopamies taravīh laikā ir “rabbana ātina fil duņja hasanah” (“Mūsu Kungs! Dod mums labumu šajā dzīvē…” (Kurāns 2:201) Dievs māca mums lūgt par dzīvi šajā pasaulē – manuprāt, tas ir patiešām labi. Kamēr es esmu šeit, es vēlos gūt no šīs pasaules cik vien varu! Tāpēc lūdz Dieva palīdzību no savas sirds dziļumiem. Vai tev ir nepieciešama palīdzība ar laulību? Darbu? Mājām? Mašīnu? Veselību? Šis ir īstais laiks prasīt Dievam, neierobežojot Viņa iespējas.

3. Ākhira (aizsaule): Nākamā iepriekš minētās duā daļa skan sekojoši: “Vafī al ākhirati hasanah” (“…un labumu Pēdējā dzīvē…”). Tā kā mūsu pēdējā pietura ir nākamā dzīve, mums nepieciešams daļu savu lūgšanu veltīt, prasot arī patīkamu aizsauli! Piezīme: Tas, ka duā ir sakārtotas šādā secībā, nenozīmē, ka kādas no tām ir svarīgākas par citām, bet tu noteikti to jau zināji. Man personīgi patīk lūgt par kādu īpašu Paradīzes aspektu vai aizsardzību no Elles. Vai tu vēlies sēdēt kopā ar Pravieti (s) Paradīzē? Vai varbūt tu vēlies redzēt un runāt ar Radītāju? Vai ir kāds Elles aspekts, kas tev šķiet īpaši biedējošs? Meklē Dieva aizsardzību no tā.

4. Citi: Ramadāns nav īstais laiks savtībai. Tāpēc Dievs liek mums dot zakāt al-fitr un palīdz saliedēt mūsu kopienu caur taravīh lūgšanām un Īd svētku svinēšanu. Tādēļ plānojot savas Ramadāna duā, ir svarīgi atcerēties arī par citiem. Ir tik daudz cilvēku, kas pakļauti grūtībām: pastāvīgi centies paturēt prātā viņu bēdīgo stāvokli. Domā par savu ģimeni un draugiem, sabiedrību un umma (muslimu kopienu) kopumā. Lūdzot par viņiem, arī mēs paši gūsim labumu, jo eņģeļi pievienosies šīm lūgšanām ar “āmīn” un aizlūgs arī par mums. (Sunan Abu Davūd)

Kad ir tik daudz, par ko lūgt, kā gan lai izvēlas tikai divas duā no katras kategorijas? Jau atkal, centies izveidot savu sarakstu pēc iespējas vienkāršāku un visaptverošāku. Atceries arī to, ka tu vienmēr vari veikt papildus duā, kas nav minētas šajā sarakstā!

dua list

Rīcības plāns

1        Ieraksti šajā veidnē savas astoņas duā kopā ar saviem Ramadāna mērķiem un glabā to visu laiku savā kabatā vai makā.

2        Ja tev tuvu pie sirds ir tehnoloģijas, ieraksti tās savā piezīmju aplikācijā vai nobildē šos abus sarakstus un uzliec bildi kā ekrāna tapeti savam mobilajam telefonam vai datoram kā pastāvīgu atgādinājumu.

3        Ieskaties šajā sarakstā katru dienu, īpaši taravīh lūgšanu starplaikos.

————————————

Raksta autors: Karīms Elsaīds (Kareem Elsayed); avots: http://productivemuslim.com/awesome-ramadan-series-part-4/



  • Atstāt komentāru