Uzlabo attiecības ar Kurānu Pielūgsme, Pielūgsmes veidi

kuransVai tu pastāvīgi meklē labāku saikni ar Kurānu, bet tevi atbaida milzīgās tafsīra (Kurāna nozīmi skaidrojošās) grāmatas, kurām grūti atrast pietiekami laika? Tu tāds neesi vienīgais.

Nu ko, sāksim ar visvienkāršāko atzīšanos. Man vienmēr ir sagādājis grūtības ievērot ikdienas Kurāna recitācijas vird (Kurāna daļa, ko katrs pats sev nosaka izlasīt ikdienas). Reizēm, garīgā pacēluma vilnī, es cītīgi uzsāku recitācijas plānu, bet tas ilgst vien pāris nedēļas. Es mēdzu sadomāt milzum daudz atrunu: Tu esi medicīnas studente. Tev ir eksāmeni. Tev šodien bija gara diena. Rīt būs gara diena – tev vajag labi izgulēties.

Brīžos, kad nodevos lasīšanai, parasti to drīzi vien atstāju, jo nebiju apmierināta ar savu vird kvalitāti. Šad un tad kāds ajāts (Kurāna pants) mani aizkustināja, bet lielākoties es tos vienkārši recitēju – bez saprašanas, vai, precīzāk sakot, bez centieniem saprast.

Tam nu ir pienācis gals. Alhamdulillāh (paldies Dievam), es tagad regulāri recitēju savus vird, kas ir kļuvis par ikdienas garīgo “piedzīvojumu”, ko es negribētu palaist garām. Lūk, ko es izdarīju un ko arī tu vari izdarīt, in šā Allāh:

Koncentrējies mazāk uz apjomu, bet vairāk uz kvalitāti: Esmu noteikusi sev izlasīt vismaz vienu lappusi, bet brīžos, kad jūtu, ka vēlos vairāk, es izlasu vairāk. Es vairs neatkārtošu savu kļūdu, nosakot sev izlasīt kā minimums vienu džuz (trīsdesmitā daļā no Kurāna) ik vakaru, kā es to izdarīju sākumā.

Dubulto: Es izlasu savu vird no rīta un tad tās pašas rindas noskaitu, lūdzot qijām (nakts lūgšanas). Tas, ka atkārtoju vienas un tās pašas rindas divreiz dienā, palīdzēja man aizdomāties par tām dziļāk.

Piezīmē zvaigznītes: Lūk, kur lieti noder zīmulis! Es viegli ar zīmuli ievilku ķeksīšus uz sava mus’hafa brīvajām malām, lai atzīmētu rindas, kas mani aizkustināja, vai nu tāpēc, ka es tās pielietoju ikdienā vai vienkārši tāpēc, ka man patika to nozīme vai tēlainā izteiksme. Nākošreiz šīs rindas lasot, tās mani ietekmēja daudz dziļāk un to pārdomāšana (vai reizēm vienkārši apjūsmošana) kļuva daudz vieglāka! Turklāt kad, atkārtoti lasot, es atkal sasniedzu to pašu lapu, es pievienoju jaunas zvaigznītes. Līdz ar to, lapa, kurai iesākumā bija tikai viena zvaigznīte, nu jau pārvērtās par lapu ar trim vai četrām; šobrīd rindas, kas ir aizskārušas manu sirdi, ir kā minimums dubultojušās, Alhamdulillāh!

Meklē tēmas un atkārtojumus: Reizēm kāda konkrēta sūra (Kurāna nodaļa) min ļoti daudz svētību, vai arī kāds no Dieva brīnišķīgajiem vārdiem vai atribūtiem tiek atkārtots vairākkārt. Manuprāt, šāds izkārtojums ir ar nodomu pievērst mūsu uzmanību konkrētai tēmai, lai mēs izlasītu visas rindas šī temata kontekstā. Reizēm es atrodu tēmu visai sūrai, bet reizēm lapai vai rindu grupai. Lai vai kā, pieraksti to (svētības, aš-šakur, u.tml.) vienā vai divos vārdos uz lapas augšējās malas.

Pārdomā vārdu pielietojumu: Reizēm, kad lasām kādu literāro darbu, mēs neviļus aizdomājamies: kāpēc gan autors šeit izmantoja tieši šo vārdu? Un kāpēc ne to vārdu? Lasot literāru darbu, mēs mēdzam tekstu analizēt krustu šķērsu un beigu beigās tāpat nekur nenonākt. Savukārt ar Svēto Kurānu, tas nav iespējams. Dievs Sūras Hūds pirmajā rindā saka: “Alif. Lām. Rā. [Šis Kurāns ir] Raksts, kura zīmes ir skaidri paskaidrotas un pēc tam Gudrā un Pārzinošā izklāstītas.” (Kurāns 11:1) Skaidri paskaidrotas! Tāpēc vienmēr veltiet kādu laiku pārdomām: Kāpēc Dievs teica “Hakīm” un “Khabīr” šeit? Kāpēc “Wadud” tur? Kāpēc šajā rindā teikts “Mu’minīn” (ticīgie) un tajā teikts “Muttaqīn” (tie, kas bīstas Dieva)? Jo vairāk laika veltīsi pārdomām, jo vairāk atbildes radīsi, in šā Allāh. Labi palīgi šādos brīžos ir arī tafsīri. Es cenšos atstāt sev atgādinājumu par to, ko esmu atklājusi, ar zīmuli ierakstot vien pāris vārdus lapas apakšā.

Lasi tafsīru: Savam ikdienas virdam es izmantoju Al-Tafsir Al-Muyassar, kas būtībā ir rindu pārfrāzēšana vienkāršākā valodā. Kad man ir laiks ieskatīties dziļāk, es pievēršos lielākām grāmatām un tiešsaistes lekcijām. Savai ikdienas tafsīra devai es izmantoju Ayat desktopa versiju. Tā ir tiešām noderīga!

Veic duā (lūgšanu): Mēs dzirdam par to tik bieži, ka tā jau ir kļuvusi par klišeju, tomēr mēs reti kad to izmantojam pareizi! Kad mēs veicam duā, mēs sliecamies prasīt labas sekmes, vairāk naudas un mierinājumu grūtībās. Ja mēs tikpat uzstājīgi lūgtu vadību un zināšanu pieaugumu par Kurānu, Visudāsnais Dievs mums nekad neliktu vilties, in šā Allāh.

Es no sirds ceru, ka šie septiņi vienkāršie tomēr tik iedarbīgie padomi palīdzēs uzlabot jūsu attiecības ar Svēto Kurānu, in šā Allāh, tāpat kā tie palīdzēja man.

—————————–

Raksta autore: Īnas Khalīd Alijuddin (Enas Khaled Aliyuddin); avots: http://productivemuslim.com/read-the-quran-with-reflection/#more-9866

Par autori: Īnas Khalīd Alijuddin ir ēģiptiešu medicīnas studente un liela vides zinātņu entuziaste. Viņa tiecas kļūt par produktīvu muslimu ārsti un gūt stabilas attiecības ar Kurānu.



  • Atstāt komentāru