Diskutē par seju aizsedzoša apģērba aizliegumu Muslimu pasaule, Pasaulē

Pārpublicēts no: “Latvijas Avīzes” (http://m.la.lv/mudina-ari-latvija-diskutet-par-seju-aizsedzosa-apgerba-aizliegsanu/)

timthumb.phpIgaunijā izskanot ierosinājumam aizliegt sabiedriskās vietās nēsāt tādu musulmaņu sieviešu apģērbu kā nikabs un burka, kas aizsedz seju, tiesībsargs Juris Jansons mudina arī Latvijas valdību sākt par to diskusijas, pirmdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

Raidījuma aptaujātie Latvijas ministri gan lielākoties par šo jautājumu ir atturīgi.

Igaunijā priekšlikuma autors ir Igaunijas sociālo lietu ministrs, kurš norādījis, ka aizliegums ir saistīts ar drošību publiskās vietās, jo mūsu sabiedrība ir pieradusi, ka cilvēki ir identificējami. Kaimiņvalsts ministrs uzskata, ka būtu tikai godīgi lēmumu pieņemt tagad, lai imigranti, kurus plānots drīzumā uzņemt, jau laikus zinātu, kādi ir noteikumi.

Par to būtu jāsāk diskutēt arī Latvijas valdībai, uzskata tiesībsargs Jansons.

“Es domāju, ka tas ir tiešām diskutējams un faktiski pat varbūt pēc iespējas ātrāk to sākt darīt,” vērtēja Jansons. Jautāts, vai šāda apģērba nēsāšanu vajag aizliegt, viņš norādīja: “Es pieturēšos pie [Eiropas] Cilvēktiesību tiesas sprieduma, ka ir iespējams arī aizliegt to, ja sabiedrībā tāda nepieciešamība ir un tam tiešām ir likumā noteikti visi nepieciešamie kritēriji.”

Par integrācijas politiku ir atbildīga kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK). Viņa kā vienīgā no aptaujātajiem ministriem pauda gatavību par šo tematu diskutēt un arī neslēpa savu viedokli.

“Ja jūs prasāt manu personīgo viedokli, tad es noteikti piederu pie cilvēkiem, kas respektē kultūras atšķirības,” teica ministre. Vaicāta, vai tas nozīmē, ka, viņasprāt, šādu aizliegumu nevajadzētu ieviest, viņa vērtēja, ka tā ir diskutējama lieta un būtu tuvāk jāiepazīstās ar igauņu priekšlikumu, lai saprastu, kāda ir motivācija.

Turpretī tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) izvairījās atbildēt, vai musulmaņu galvassegas būtu aizliedzamas. “Es domāju, par to runāt šobrīd ir pāragri un tā ir iekšlietu ministra kompetence,” noteica Rasnačs.

Arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) šādai diskusijai nav gatavs, pirms nav zināms, tieši kādi būs 250 patvēruma meklētāji, kuri ziemā sāks ierasties Latvijā.

“Tiks izstrādāts vēlamais profils – vecums un dzimums, tas ir, respektīvi, saistīts ar ļoti daudz faktoriem. Tāpēc es negribētu atvērt šo debati un kaut kādā veidā eskalēt situāciju, lai izraisītu kaut kādu ažiotāžu un nepatiku šajā jautājumā,” skaidroja Kozlovskis.

Eiropā ir trīs valstis, kurās aizliegts sabiedriskās vietās nēsāt apģērbu, kas aizsedz seju. Aizliegums ir spēkā Francijā, Beļģijā un Nīderlandē.



  • Atstāt komentāru