10 soļi māsām pašpārliecības celšanai Audzinošs, Tikumi

muslim-woman-prayingViena no lielākajām barjerām ceļā uz produktivitāti, par kuru dzirdu no māsām dažādos pasaules nostūros, ir pašpārliecības trūkums. Zinu no personīgās pieredzes, ka pašpārliecību attīstīt nav viegli – daži ar to piedzimst, taču lielākajai daļai no mums tā ir jāattīsta un jāpilnveido, mums pašiem pieaugot. Bieži mani draugi un ģimene apgalvo, ka ap mani vijas pašpārliecības aura; daži mēģina uzzināt ‘kāds gan ir viņas noslēpums?’ – visa pamatā ir liels darbs! Ir tik sāpīgi redzēt talantīgas, izglītotas un ambiciozas muslimu sievietes, kuras nerealizē savu pilno potenciālu zemā pašvērtējuma dēļ. Es vēlētos paskatīties, kā mēs, māsas, varam uzlabot savu pašpārliecību ar praktiskiem padomiem no Kurāna un Sunnas.

Pirmkārt, es vēlos jums atgādināt, ka Dievs pagodināja sievietes, dodot mums tiesības vairāk nekā 1400 gadu atpakaļ un apveltot mūs ar iespēju nopelnīt augstākās vietas paradīzē caur mūsu pildītām lomām: kā meitām, sievām, mātēm un muslimam mūsu sabiedrībā. Mums tikai ir jāpaskatās uz tādiem vēsturiskiem sieviešu zinātnieču piemēriem kā Aiša bint Abu Bakr, lai redzētu, ka pašpārliecība nav iedomības pazīme un neiet pret islāma vērtībām. Mēs varam būt stipras ticībā un vienlaikus arī muslimas, kas pārliecināti tiecas sasniegt savus mērķus.

Atcerieties, Dievs saka: „Un [zvēru pie Dieva], nudien Mēs izrādījām dāsnumu Ādama dēliem, pārvedām viņus pa sauszemi un jūru, apgādājām viņus ar tīru un labu iztiku un pagodināt pagodinājām viņus pāri daudziem no tiem, kurus Mēs radījām.” (Kurāns 17:70)

Lūk ir daži veidi, kā es personīgi esmu iemācījusies uzvarēt savas bailes un vairot pašpārliecību:

1. Notici sev

Ja tu, kā muslima, netici, ka vari kaut ko sasniegt, pat ja tas ir kas pavisam mazs, tad šāda attieksme var nozīmīgi iespaidot tavu pašpārliecību. Pirmais solis ir attīstīt pozitīvu domāšanu un ticēt, ka tu esi spējīga sasniegt iecerēto ar Dieva palīdzību. Pie tā būs jāstrādā no iekšpuses un to nevarēs sasniegt vienas dienas laikā. Taču sāc ar to, ka saki sev: Dievs vēlējās, lai esmu vislabākā muslima, kāda vien varu būt, visās dzīves jomās – tas palīdzēs tev uzsākt ceļu uz pašpārliecības attīstīšanu.

2. Lieto pozitīvu valodu

Kādus vārdus tu izvēlies lietot ikdienā, esot darbā, mājās vai kopā ar kopienu? Vai tu mēdz bieži lietot ‘es nevaru’ vai ‘es neticu’, vai ‘es neesmu pārliecināta’? Ja tas tā ir, tad varbūt tu lieto ko psihologi sauc par ‘sevi ierobežojošu’ valodu, kas attur tevi no pašpārliecības sasniegšanas. Tā vietā, mēģini teikt ‘es to varu’, ‘es to sasniegšu, in ša Allāh’ vai ‘es esmu spējīga to paveikt’, jo šāda veida vārdu izvēle sekmēs tavu pozitīvo domāšanu un palīdzēs noticēt sev.

3. Tiec vaļā no negatīvām domām

Kad tavā prātā uzrodas negatīvi čuksti, tad atceries sev atgādināt par pozitīvas valodas lietošanu. Nepieļauj, ka šīs domas tevi pārņem, jo tad kavēs tevi sasniegt uzstādītos mērķus. Mēģini uzrakstīt negatīvās jūtas un domas un tad saki sev pretējo tam, kas uzrakstīts. Piemēram, ja tu esi uzrakstījusi: ‘es to nevaru izdarīt, jo neesmu gana laba’, tad saki sev: ‘es to mēģināšu izdarīt un varbūt ka pat izdarīšu to tiešām labi’. Ja ļausi negatīvām domām stāties ceļā tavai produktivitātei, tad vēlāk dzīvē varbūt to nožēlosi.

4. Izveido savu stipro iezīmju sarakstu

Viens no visspēcīgākajiem vingrinājumiem, ko esmu regulāri veikusi kopā ar savu padomdevēju, ir tāds, ka es pierakstu savas stiprās puses. Piemēram: es uzrakstu, ka man ir ‘labas komunikācijas spējas’ un tad es uzrakstu piemēru, kad es to pierādīju dzīvē tādā un tādā pasākumā, kad es satiku kādu jaunu cilvēku. Šim vingrinājumam nav jāaizņem vairāk par 20 – 30 minūtēm, taču tas būs lielisks veids, kā uzlabot tavu pašpārliecību, it īpaši tad, kad jūties slikti. Pārlasi šo savu stipro iezīmju sarakstu, lai motivētu sevi jebkurā jomā, uz kuru tobrīd koncentrējies.

5. Lasi par pašpārliecību

Ne visi piedzimst ar pašpārliecību, taču tā noteikti ir iezīme, kuru mēs apbrīnojam apkārtējos. Dažiem tā ir kā dāvana, kamēr citos ir ‘slēptā pašpārliecība’, kuru mēs ne vienmēr ievērojam. Ir daudz resursu, kas var palīdzēt attīstīt pašpārliecību; viena no manām mīļākajām grāmatām ir Deila Kārnegī „Kā attīstīt pašapziņu un ietekmēt cilvēkus publiskās runās”. Tāpat arī internetā var atrast rakstus un citus resursus par to, kāpēc pašpārliecība sievietēm ir svarīga gan profesionāli, gan arī personīgajā dzīvē. Lasi par muslimām islāma zinātniecēm un citām godbijīgām sievietēm, mācies no viņu personībām un tā, kā viņas rīkojas – viņas ir vislabākie piemēri!

6. Laipni pieņem komplimentus

Skatoties atpakaļ uz dienām, kad man trūka pašpārliecības, atceros, ka komplimenti bija tie, kas mani iedvesmoja – it īpaši tad, kad tos saņēmu no cilvēkiem, kurus cienīju, kā, piemēram, maniem skolotājiem. Dažām māsām ir ļoti grūti pieņemt komplimentus – viņas reizēm atrunājas no tiem, tādējādi sevi noniecinot, tā vietā, lai laipni pateiktos kādam par viņu uzslavēšanu. Lai gan šajā gadījumā ir rūpīgi jāizvairās no ieslīgšanas lepnumā vai pašapmierinātībā, tas, ka laipni pieņemam pelnītus komplimentus, atgādina par mūsu labajām iezīmēm. Atbildi uz komplimentiem, sakot ‘paldies par laipniem vārdiem’, un, lai nezaudētu pazemību, piebilsti, ka tu joprojām strādā pie sevis pilnveidošanas.

7. Nododies kaut kam, kas tev labi padodas

Nav nekā iedvesmojošāka par to, ka atklāj kaut ko, kas tev labi padodas! Kad uzzini, kas tev padodas, rodas piepildījuma sajūta un vairojas pašpārliecība. Daudzām no māsām, kuras satieku, ir tik daudz ideju un sapņu, taču vide vai ģimenes apstākļi attur viņas no to piepildīšanas. Mans padoms ir turpināt darīt to, kas tev padodas, līdz tu to spēj sasniegt, kas savukārt pozitīvi atspoguļosies gan uz tevi, gan arī uz tavu ģimeni.

8. Uzturi sakarus ar jaunām muslimam

Iepazīšanās ar jaunām muslimām ir mūsu pašpārliecības pārbaudījums, jo tas var izsist mūs no komforta zonas. Taču tas ir arī lielisks veids vairot pašpārliecību, stāstot citiem par sevi. Pirms dodies uz kādu tikšanos vai pasākumu, kur vari iegūt jaunas paziņas, atsauc atmiņā interesantas lietas, kas tev patīk vai kuras esi darījusi, lai varētu tās izmantot sarunu uzturēšanai. Cerams, ka tas palīdzēs nodrošināt materiālu interesantām sarunām, kas vēlāk citiem liks atcerēties tevi kā pašpārliecinātu muslimu!

9. Esi neatkarīga

Tas, ka dari kaut ko neatkarīgi no citiem, ir vēl viens lielisks morāls iedrošinājums, jo tādējādi vairojas tava ticība savām spējām un pieaug pašcieņa. Varbūt vari darīt kaut ko, ko nekad iepriekš neesi darījusi viena pati, kā piemēram apbūt jaunas prasmes vai uzsākt jaunu hobiju. Gadiem ilgi man neveicās ar autovadītāju praktisko testu, kamēr beidzot es to noliku! Spēja kaut ko sasniegt pilnīgi neatkarīgi un pašas spēkiem ārkārtīgi stiprinās tavu pašapziņu.

10. Lūdz šo īpašo duā

Ir kāda skaista duā (personiskais aizlūgums), kas rezumē mūsu vajadzību vienmēr griezties pie Dieva, lai uzlabotu savu ticību un raksturu. Tas nenākas viegli, un šī duā dos tev spēku būt produktīvai un pārliecinātai par sevi muslimai!

[Mūsa] sacīja: „Mans Kungs! Atver man manas krūtis un atvieglo man manu lietu un atsien mezglu uz manas mēles, [lai] viņi saprastu manus vārdus.” (Kurāns 20:25-28)

———————————————

Raksta autors: Lotifa Beguma (Lotiva Begum); avots: Productive Muslim http://productivemuslim.com/sisters-self-confidence/

Lotifa Beguma strādā ProductiveMuslim.com kā Productive Muslimah nodaļas vadītāja. Viņai ir plaša pieredze ar produktivitāti saistītas jomās, un viņa ir lasījusi lekcijas māsām par laika plānošanu, personisko attīstību un produktivitāti. Viņa dedzīgi vēlas palīdzēt māsām sasniegt viņu maksimālo produktivitāti.



  • Atstāt komentāru