Seši veidi, kā padarīt dhikr par neatņemamu dzīves sastāvdaļu Pielūgsme

828590_c11e6662a1_z-269x300Dhikr (Dieva pieminēšana) sniedz mums garīgo barību, dodot iespēju atcerēties par Dievu un Viņa svētībām. Dhikr pasargā mūs no sātana un atbrīvo prātu no nemiera un uztraukumiem. Tas padara mūs pozitīvākus un stiprina mūsu prātu, rosinot mūs aktīvi strādāt, lai iegūtu labāku vietu aizsaulē. Daudzi cilvēki vēlas uzzināt, kā iekļaut dhikr savā aizņemtajā dzīvesveidā, vienlaikus līdzsvarojot ģimenes, darba un citus pienākumus. Piedāvājam dažus veidus, kā veiksmīgi veikt dhikr ikdienā:

1.      Pēc solā (rituālās lūgšanas), velti piecpadsmit minūtes dhikr veikšanai.

Pavadi ne mazāk kā piecpadsmit minūtes, veicot dhikr un atceroties par Dievu pēc katra solā. Ja vēlies, vari to darīt ilgāk. Mūsu iemīļotais pravietis Muhammads (s) teica: “Šo vārdu teikšana: Subhānallāh (Allāhs ir brīvs no nepilnībām), Alhamdulillāh (visi slavinājumi pieder Allāham), La Ilaha illa Allāh (nav cita patiesa dieva kā vien Allāhs), un Allāhu Akbar (Allāhs ir Visulielākais/Visuvarenākais) ir tīkamāka man par jebko citu, pār ko saule lēc.” (Muslim)

  1. Izveido kontrolsarakstu.

Tu vari izveidot kontrolsarakstu katrai nedēļas dienai un pierakstīt laika posmus, kad tev būtu iespējams veikt dhikr. Atzīmē tos laika posmus, kad tev izdevās veikt dhikr, lai zinātu, cik daudz esi to darījis nedēļas laikā.

  1. Pildi dhikr, veicot ikdienas darbus.

Tu vari pildīt dhikr mutiski, veicot ikdienas darbus no trauku mazgāšanas līdz apģērba locīšanai vai pat braucot uz darbu. Esot darbā, vari veikt dhikr, pildot uzdevumus, kas neprasa prāta spēju koncentrēšanos. Kā teica Pravieša (s) sieva Aiša, Dieva atcerēšanās visas dienas garumā sniedz neaptveramas svētības: “Allāha Vēstnesis 9s) mēdza atcerēties Allāhu ikvienā brīdī.” (Muslim)

  1. Esot ceļā, pavadi vismaz desmit minūtes, klausoties dhikr.

Ikdienas rutīnā, kad esiet ceļā, klausies dhikr diskus automašīnā vai ar mobilā telefona starpniecību; uzstādi mērķi veltīt tam vismaz desmit minūtes. Vari klausīties dhikr arī ilgāk, bet, ievērojot desmit minūšu laika posmu, būsi drošs, ka šī ibāda (pielūgsme) tiek veikta gana ilgu laiku. Šāda rīcība ir lielisks veids kā iekļaut dhikr savā dzīvē un dos milzīgu svētību, braucot no vienas vietas uz citu.

  1. Izvēlies nedēļas dienu, kad runāt par kaut ko Dievam patīkamu.

Ibn Al Kaijims ir teicis, ka dhikr ietver “jebkuru brīdi, kad domā, runā vai dari Dievam patīkamas lietas”. Vienojieties ar ģimeni par laiku, kad jūs runāsiet par Dievu vai par Dievam tīkamiem projektiem, pasākumiem vai labdarību. Šis ir vēl viens veids kā veikt dhikr un slavināt Dievu. Jūs varētu sākt ar kādas sūras (Kurāna nodaļas) apspriešanu un pēc tam kopīgi veikt dhikr.

  1. Veic dhikr gan priekos, gan bēdās.

Laicīgā dzīve nav pilnīga – tajā ir daudz dažādu izaicinājumu. Dažreiz Dievs mūs pārbauda un dažreiz sniedz mums neskaitāmas svētības. Ja esam pateicīgi un atceramies Dievu gan labos, gan sliktos laikos, Viņš dāvās vairāk Savas bezgalīgās žēlastības, in ša Allāh (pēc Dieva gribas). Veicot dhikr no visas sirds, mēs varam nopelnīt atalgojumu. 

—————————

Raksta autore: Tasnima Nazīra (Tasnim Nazeer); avots: IIPH (International Islamic Publishing House: www.facebook.com/IIPHbookstore) blogs; raksta oriģināls: http://blog.iiph.com/six-ways-to-make-dhikr-an-integral-part-of-your-life/

Tasnima Nazīra ir godalgota ārštata žurnāliste/rakstniece un autore, kura ir publicējusi savus darbus gan drukas medijos, gan internetā tādās publikācijās kā CNN International, The Muslim News, Your Middle East, Islam Channel un daudzās citās. Viņai tika piešķirta 2013. gada The Muslim News balva par izcilību medijos un viņa ir ANO Vispārējās miera federācijas miera vēstniece. Vairāk informācijas par viņu variet iegūt, apmeklējot viņas mājas lapu www.tasnimnazeer.com vai sekojot Twitter @tasnimnazeer1, FB oficiālā lapa: www.facebook.com/TasnimNazeerOfficial



  • Atstāt komentāru