Seši veidi kā novērst skatienu (1/2) Audzinošs, Ģimene un sabiedrība, Tikumi

653542Acīm ir vēlmes, kurām ir liela tieksme tapt piepildītām, it kā būtu kāda gravitācija vai spēks, kas pievelk skatienu uz lietām, uz kurām mums nevajadzētu skatīties. Gluži kā ar gravitāciju, tie, kas pretosies, sajutīs spēku, kas uz tiem iedarbojas, kamēr tie, kas padosies plūsmai, nejutīs teju vai neko. Līdzīgi kā ar gravitāciju, ir vajadzīgs ļoti liels spēks, lai tai pretotos.

Viena no vēlmēm, kas piemīt acīm, ir seksuāla vēlme. Daži tai seko brīvprātīgi, daži cīnās, lai novērstu skatienu, bet vēl citi atrodas kaut kur pa vidu. Ja šī vēlme netiek turēta rāmjos, tā var ietekmēt mūsu produktivitāti. Skatoties uz neatļauto, tiek novērsta mūsu uzmanība, kas savukārt novirza mūs no tā, uz ko bijām koncentrējušiem, kā rezultātā mēs zaudējam lielu daļu dārga laika pilnīgi bezjēdzīgās nodarbēs.

“Saki ticīgajiem vīriešiem, lai viņi nolaiž savus skatienus un uzmana savas kaunuma vietas. Tas viņiem pašiem ir šķīstāk. Patiesi, Allāhs labi zina visu, ko viņi dara. Un saki ticīgajām sievietēm, lai viņas nolaiž savus skatienus un uzmana savas kaunuma vietas…” (Kurāns, 24:30-31)

Korāns ne vien norāda uz saistību starp skatienu un seksuālajām vēlmēm, bet pat precīzi to raksturo, norādot konkrētu ķermeņa vietu, kas asociējas ar seksuālajām vēlmēm: kaunuma vietas. Šo rindu nepārprotamajam raksturam būtu jāpiesaista mūsu uzmanība – mums ir jāsaprot šī jautājuma nopietnība, ņemot vērā to, ka galējais grēks saistībā ar kaunuma vietām ir Zina (laulības pārkāpšana/ netikumīgs dzīvesveids).

Ir apbrīnojami apzināties, ka kaut kas tik nopietns kā Zina var aizsākties ar kaut ko tik vienkāršu kā skatiens! Ceļš līdz Zinai var būt īss vai garš. Dažiem Sātans var pamazām čukstēt vairāku gadu garumā, līdz beidzot šis indivīds iekrīt Zinas slazdos. Sātans nekad nerimstas, un viņš ir pacietīgs. Viņš izmantos pat visniecīgāko iespēju, ja vien tā tuvinās mūs Zina.

Briesmas slēpjas faktā, ka mēs, iespējams, neapzināmies iemeslu, kāpēc mums vajadzētu sevī kultivēt Dieva apzināšanos. Tos, kuri visvairāk apzinās Dievu (tie, kam ir vairāk Takvas – dievbijības), Sātanam ir visgrūtāk novest no pareizā ceļa. Tādējādi ir skaidrs, augstāks Takvas līmenis nozīmē lielāku aizsardzību no Sātana. Tieši šis ir iemesls, kāpēc Dievs aizliedz ne tikai pašu Zinu, bet arī jebko, kas pie tās var novest, jo Viņš saka: “Un netuvojieties ārlaulības intīmajiem sakariem, jo tā ir netiklība un slikts ceļš.” (Kurāns, 17:32)

Mēs visi esam dzirdējuši teicienu, ka “profilakse ir labāka nekā ārstēšana”, un profilakse pret Zinu ir skatiena novēršana. Tad kā mēs varam sekot šai pavēlei?

1. Atrodiet labus draugus

Lai arī cik patstāvīgi mēs nebūtu un pārliecināti, ka kontrolējam situāciju, mēs nevaram noliegt apkārtējās vides ietekmi. Tiešā vai netiešā veidā mēs visi ietekmējamies (uz labu vai ļaunu) no cilvēkiem, ar kuriem kopā pavadām laiku. Viņi veido lielu daļu no tā, kas mēs esam. Ja vēlies zināt, kas tu esi, tad paskaties uz cilvēkiem, ar kuriem kopā tu pavadi visvairāk laika. Draugi ir jāizvēlas pārdomāti. Ja izvēlamies draugus, kas sargā savu skatienu, in šā Allāh (ja Dievs tā būs lēmis) mēs sekosim viņu paraugam. Labi draugi palīdz viens otram cīņā par skatiena novēršanu, atgādinot par to viens otram, ja kādam par to piemirstas vai viņš padodas skatienam. Pat atrašanās kopā ar cilvēkiem, kas novērš skatienu, kalpo kā atgādinājums pats par sevi. Dieva Vēstnesis (s) teica:

“Piemēram, atšķirību starp labu biedru un sliktu biedru var salīdzināt ar muskusa pārdevēju un kalēja smēdi; no pirmā tu vai nu nopērc muskusu vai arī izbaudi tā burvīgo smaržu, kamēr smēde vai nu sadedzinās tavas drēbes vai nodedzinās māju, vai arī tu piesūksies no tās ar sliktu un nejauku smaku.” (Bukhāri)

Tāpēc ir būtiski atrasties tādu draugu sabiedrībā, kuri nav uzkrītoši miesaskāri un nesteidz izmest ātrus komentārus par pretējā dzimuma izskatu vai pievilcīgumu. Ja tu ievēro, ka apkārtējie tā uzvedas, tad vai nu atgādini viņiem par skatiena novēršanu, vai arī savāc sev apkārt tādus cilvēkus, kas to jau dara un kuru klātbūtne ir pastāvīgs atgādinājums par Dievu un Viņa vēstnesi (s).

2. Nēsājiet līdzi grāmatu

Šis ir viens no maniem personīgajiem ieteikumiem. Reizēm, piemēram, tādās situācijās, kā, gaidot autobusu, manas acis mēdz klejot apkārt. Lai no tā izvairītos, es vienmēr sev līdzi nēsāju grāmatu. Kad vien es nokļūstu tādā situācijā, es izvelku grāmatu un sāku lasīt. Tas ir labs veids kā pavadīt laiku un kaut ko iemācīties. Laba alternatīva ir arī lasīšana no telefona vai e-grāmatas.

3. Cīnieties pret otro skatienu

Reizēm mēs nejauši palūkojamies uz kaut ko, uz ko mums nebūtu vajadzējis skatīties. Piemēram, ejot pa veikalu, mēs pamanām kādu nepiedienīgu skatu. Šādā situācijā mums vajadzētu nekavējoties novērst skatienu un aktīvi cīnīties ar sevi, lai izvairītos palūkoties vēlreiz (lai arī cik kārdinoši tas nebūtu). Par pirmo nejaušo skatienu mēs netiksim saukti pie atbildības, in šā Allāh.

Ideālā situācijā mums vajadzētu arī izvairīties no pirmā skatiena, bet ne vienmēr tas ir mūsu varā, un ne vienmēr tas ir praktiski izdarāms. Taču mēs varam pēc iespējas izvairīties doties uz vietām, kur būs šādi skati, kurus mums nevajadzētu redzēt. Piemēram, ja vien nav nepieciešams iet uz iepirkšanās centru, tad labāk ir no tā izvairīties.

Tomēr ir gadījumi, kad tas nav praktiski – piemēram, atrodoties darba vietā ar kopā nemuslimiem. Daži no viņiem, iespējams, valkā apģērbu, ko nevarētu raksturot kā atturīgu. Mēs nevaram izvairīties no vietas, kurā strādājam. Kā rīkoties? Šādā gadījumā mums vajadzētu izvairīties no atrašanās šo cilvēku tuvumā brīžos, kad tas nav nepieciešams (piemēram, pusdienu pārtraukumos).

Izaicinājums ir vietas, kur ir sarežģīti izvairīties no otrā skatiena. Pat aplūkojot nevainīga rakstura interneta vietnes, mēs neesam pilnībā pasargāti no nepiedienīgiem attēliem, piemēram, uzlecošajās reklāmās un banneros. Alhamdulillāh (visa pateicība un slavinājumi ir Dievam) ir veidi, kā to apiet, uzliekot savām pārlūkprogrammām papildinājumus, kas bloķē šādas reklāmas. Svarīgi ir arī nešķērdēt lieki laiku uz nevajadzīgām interneta vietnēm.

(raksta nobeigums sekos)

—————————————-

Autors: Aiman Azlan; pārrakstījis: Imān ibn al-Qaijim; kopsavilkumu veidojis Alī Hasan.; raksta avots: http://muslimvillage.com



  • Atstāt komentāru