Vai esam dzimuši, lai būtu brīvi? (1/2) Pārliecība

10573550815_3d1ce0aa7e_bVai esam dzimuši, lai būtu brīvi? (1/2): Brīvība – nenovērtējama dāvana

“Izvēles brīvība ir Dieva dāvana, kuru ir visgrūtāk izprast un novērtēt. Cilvēks, kurš spēj atteikties no egoistiskas brīvības un kļūt par Dieva kalpu, vienmēr būs patiesi brīvs.”

Brīvība ir viena no lielākajām vērtībām, tomēr daudzi to apzinās tikai tad, kad viņi to ir zaudējuši. Tā tiek uzskatīta par vienu no pamata cilvēktiesībām, un šo tiesību ierobežošana bez pamatota iemesla var kļūt par nopietnu grēku. Mums patīk sevi uzskatīt par brīviem un spējīgiem savā dzīvē izdarīt izvēles. Bet, vai tā tas patiešām ir? Vai patiesi mēs esam dzimuši, lai būtu brīvi? Ko gan tas īsti mums nozīmē?

Sāksim ar to, ka mūsu brīvība ir daudz vairāk ierobežota, nekā, iespējams, mēs iedomājamies. Apskatīsim vienkāršu piemēru – mūsu ķermeni. Cik ļoti mēs spējam to pakļaut savai gribai? Kurš var sev pavēlēt neelpot, nežāvāties, nešķaudīt, nesvīst vai nenovecot? Kurš spēj likt savai dzirdei, redzei vai muskuļiem darboties labāk? Kādreiz es spēju skriet, lai paspētu uz autobusu, un spēju kāpt kalnos, taču tagad to nespēju, kaut arī apgalvoju, ka valdu pār savu ķermeni. Dažkārt es nevaru sevi piespiest pat piecelties: kad ilgstoši nācies sēdēt un drukāt, manas kājas tā pietūkst, ka vienkārši neesmu spējīga piecelties kājās. Viss, kas notiek manā ķermenī, nekādi man nepakļaujas. Man nav ne jausmas, kā darbojas, piemēram, manas nieres – kā tās nosaka, kas manam ķermenim ir noderīgs, bet no kā labāk atbrīvoties. Es nezinu, kas liek manai sirdij sisties un nevaru noteikt, kad tā apstāsies.

Tas pats attiecas arī uz man apkārt esošajiem cilvēkiem, ar kuriem mani saista radniecības saites. Man nebija nekādas brīvības izvēloties savus vecākus, vecvecākus, brāļus vai māsas. Es neizvēlējos savus ģenētiskos datus. Es mēģināju izvēlēties savu bērnu dzimšanas datumus, taču tas neizdevās. Piedzims puika vai meitene – arī tā man bija mīkla. Šodien zinātne spēj daudz un daži nešaubās, ka drīz ģenētiķi iemācīsies radīt bērnus pēc pasūtījuma. Taču tad iznāks, ka piedzimušajam cilvēkam būs liegta izvēles brīvība, kādam viņam būt. Padomājiet par to visu un sakiet: vai joprojām uzskatāt sevi par patiesi neatkarīgu cilvēku?

Un tomēr, ticība cilvēka gara brīvībai ir viena no svarīgākajām lietām, ko cauri laikiem Dievs ir atklājis cilvēcei. Islāms skaidro, ka brīvība ir kas tāds, ko Dievs piešķīra cilvēkiem, bet nav devis eņģeļiem. Jā, mēs nevaram izvēlēties to, kādi esam fiziski, bet mūsu rokās ir izvēle attiecībā uz mūsu dvēseles aktivitātēm. Dievs ir licis mums kontrolēt sevi, izdarīt konkrētas izvēles konkrētos veidos – taču Viņš nekad mūs nepiespiež to darīt. Mums pat nav jātic Viņam, un mēs varam izvēlēties Viņu ignorēt vai nepaklausīt Viņam. To tā dara miljoniem cilvēku.

Mēs neesam ieprogrammēti roboti un dažādās situācijās reaģējam dažādi. Vienmēr atradīsies kāds, kurš būs augstsirdīgāks, dāsnāks, žēlsirdīgāks vai izpalīdzīgāks; bet neviens nav spiests tāds būt. Ieraugot uz ielas pavecāku sievieti ar somu kaudzi, mēs varam, piemēram, pienākt un palīdzēt, bet varam arī viņu ignorēt, pateikt ko rupju, vai vispār nogāzt no kājām un aizbēgt, paķerot līdzi somas. Ir diezgan aizraujoši iedomāties, kā tas vai cits cilvēks rīkotos, saticis uz ielas vecenīti ar somām. Izvēle vienmēr ir mūsu. Mēs vienmēr jūtam, kā tieši “ir” jārīkojas tikumīgam, labsirdīgam un dievbijīgam cilvēkam.

Runājot par to, ka cilvēkam “ir” jārīkojas kādā noteiktā veidā, mēs domājam, ka viņš ir brīvs savā izvēlē un ir fiziski spējīgs to izdarīt. Piemēram, ir absolūti nesaprātīgi apgalvot, ka kādam ir pienākums palīdzēt vecenītei, ja viņš ir ieslodzīts cietumā, nav pie samaņas vai atrodas kādā attālā valstī.

Tātad, ja Dievs var visu, ko vien vēlas, tad Viņam nebūtu nekādu šķēršļu vadīt mūsu apziņu un rīcību. Taču Viņš mums atstāj pilnīgu izvēles brīvību it visā – pat tajā, kas attiecas uz ticību Viņam un pakļaušanos Viņa likumiem. Tas liecina par to, ka Visaugstākais nedarbojas ar cilvēku prātiem kā ar marionetēm.

______________________________

Autore: Rujaija Varis Maksud; šī raksta tulkojums ir veikts www.parislamu.lv pārraudzībā no tā angliskās versijas, kas atrodama: http://www.islamreligion.com/articles/1178/viewall/are-we-born-to-be-free/

(Article by: Ruqaiyyah Waris Maqsood; this article has been translated by www.parislamu.lv from the English article at http://www.islamreligion.com/articles/1178/viewall/are-we-born-to-be-free/)

______________________________

Šajā rakstu sērijā:

 



  • Atstāt komentāru