Laimīgu muslimu pāru 10 ieradumi (3/3) Ģimene un sabiedrība, Tikumi

56804f3dc4859635dff41352c4e6483bĻaunā acs

Pravietis (s) teica: “Ļaunā acs ir realitāte.” (Ibn Madžah)

Vienmēr esmu izjutusi bijību pret šī tik ļoti kodolīgā hadīsa spēku, jo vienā teikumā no pieciem vārdiem tas pauž trīs svarīgas vēstis par ļauno aci:

  • ļaunās acs kaitējums ir ļoti, ļoti patiess (pat ja domāji citādi)
  • nestājies tās ceļā; un
  • pasargā sevi no tās ar konkrētu rīcību.

Ja tu piekrīti pirmajam punktam, dabiski seko otrais un trešais. Muslimu pāri šodien patiesi pasniedz savu laulību uz ekskluzīvi izrotātas sociālo mediju paplātes, lai ļaunā acs to iznīcinātu: ne tikai laulību ceremoniju, bet katru mutiski un praktiski piedzīvotu laulību mirkli, maltīti, tikšanos, noskaņu un mikro sekundi!

Tu nevari būt draugos ar vairāk kā 500 cilvēkiem sociālajos medijos, no kuriem puse iespējams jau kādu laiku cenšas aprecēties, un turpināt bāzt viņiem sejā savu laimīgo laulību. Tas ir ne tikai nevajadzīgi, bet arī ļoti neiejūtīgi.

Laimīgi muslimu pāri dalās ar savu laimi laulībā, bet prātīgi. Pirms dalies ar sabiedrību ar jebkuru savas laulības dzīves daļu, pajautā sev:

  • Vai ir nepieciešms ar to dalīties ar visiem cilvēkiem, kam es to grasos atklāt?
  • Vai tas liks kādam ilgoties būt manā vietā?
  • Vai labāk paturēt to privāti?

Pirmais veids, kā pasargāt savu laulību no ļaunās acs, ir nelikt savu laulību tās ceļā. Šo aizsardzību ārkārtīgi stiprina rīta un vakara adhkara lasīšana(Dieva atcerēšanās vārdi), duās (lūgšanas), kas domātas aizsardzībai pret ļauno aci, kā arī pastāvīga pateicība Dievam par jūsu laulību un par laulāto.

       Sātans

Atcerieties visu to nesaprotamo pirmskāzu drāmu starp jūsu un jūsu laulātā/laulātās ģimeni, vai tos smieklīgos saasinājumus, kurus paši atzīstat par bezjēdzīgiem, kad abi esat nomierinājušies (piemēram: kad “kāpēc tu izslēdzi gaismu, ja zināji, ka es lasīju?” kļūst par “aprecēt tevi bija mana dzīves lielākā kļūda!” – KO!?): jā, visi šie absurdie, jocīgie strīdi, kas rodas no nekā, un visas bezjēdzīgās nesaskaņas ir labākie šedevri no sātana darbu izlases.

Pravietis (s) teica: “Iblīs (Šeitāns [sātans]) noliek savu troni uz ūdens; tad viņš sūta savus spēkus (nesaskaņu radīšanai); vistuvākie viņam ir tie, kas ir visizcilākie nesaskaņu radīšanā. Viens no viņiem nāk un saka: Es izdarīju to un to. Un viņš saka: Tu neesi izdarījis neko. Tad viens no viņu vidus nāk un saka: Es nevilcinājos darīt to un to, līdz es sēju nesaskaņas sēklas starp vīru un sievu. Sātans iet viņam klāt un saka: Tu esi labi pastrādājis. Un tad viņu apkampj.” (Muslims)

Sātanam nav nekādu principu, kad viņš tiecas izraisīt nesaskaņas laulībā: patiesībā noteikums ir tāds, ka viņš uzbrūk no turienes, kur vismazāk gaidi. Piemēram, no taviem parasti mīlošajiem, reliģiozajiem un prātīgajiem vecākiem/ māsām/ brāļiem/ laba vēlētājiem, kuri sāk pārspīlēt kādu nenozīmīgu trūkumu tavā laulātajā, kas nekad nebija bijis svarīgs, pirms iebrauci laulību ostā. Sātans čukst caur viņu mēlēm, un tu, gribot negribot, viņiem notici, jo mīli viņus. Un tā sākas neprātīgs konflikts laulībā.

Lūk, kā pasargāt savu laulību no sātana:

  • Ikdienas lasi pēdējās divas Kurāna sūras (Al-Falaq un An-Nas) un rīta un vakara adhkaru (atcerēšanos par Dievu).
  • Ja tavs laulātais izturas vai runā ne tā, kā parasti, laipni saki: “Dārgais, neļausim sātanam mums pietuvoties.” Šis ir pārbaudīts un izmēģināts veids, kā kliedināt bezjēdzīgu strīdu pirms tas sācies.
  • Ja pieķer, ka kļūsti dusmīgs, meklē patvērumu pie Dieva, pārbaudi sātana čukstu un slazdu zīmes. Ja starp tiem ir kaut kas, kas varētu izraisīt tevī sliktu sajūtu vai aizvainojumu pret tavu laulāto, apzināti atceries visu labo par savu laulāto un salīdzini ar to, kas tiek par viņu teikts: tu redzēsi, ka nepatiesi/ nevajadzīgi apgalvojumi ātri pazudīs.

9. Viņi sajūt viens otra spriedzi

Atcerieties tos brīžus, kad laulātais nav savā ādā un ir aizkaitināms par katru sīkumu? Vai viņš/viņa pat nepamana, kad tu izdari ko īpašu? Ja ieskaties dziļāk, tu ieraudzīsi, ka kaut kas noteikti viņu nomāc (un tā/tas neesi tu).

Neskatoties uz to, cik kaitinoši viņi izturas, pamēģini noskaidrot, kas noticis; centies sajust viņu stresa cēloni. Visdrīzāk pie vainas ir problēmas darbā, slimība vai tuvojošās mēneša īpašās dienas, vai varbūt bērni ir lieliski piestrādājuši tajā dienā, lai padarītu viņu vai traku. Sātans vēlas izmanot šos spriedzes brīžus, lai uzsāktu strīdu, jo stresa pilnam laulātajam nav enerģijas, lai strīdētos, kad viņu prāts ir pārguris no citām problēmām. Viņš gaida, kamēr mierīgākā puse kļūs aizkaitināta, paraus aiz ēsmas teiks “kas tev noticis?” unBAMS!Ja tu nevis uzskurini sevi, bet koncentrējies uz to, lai atrastu, kas nomāc tavu laulāto, un piedāvātu viņiem atbalstu, tu nekavējoties iznīcini vēl vienu iespēju sātanam piekļūt tavai laulībai.

Laimīgi muslimu pāri iejūtas viens otra ādā. Kolīdz esi atradis iemeslu, kas laulāto nomāc, dod viņiem mierinājumu un palīdzību, ja nepieciešams. Pajautā, vai viņi vēlētos pagulēt diendusu, pabūt vienatnē uz kādu laiku, atpūsties no bērniem, saņemt palīdzību darbā, vai pavadīt kādu laiku ar draugiem vai ģimeni, ja tas liks viņiem justies labāk. Vienojieties, ka to darīsiet ikreiz, kad viens no jums nesakarīgi uzvedīsies, līdz jūs iemācīsieties sajust viens otra stresu jau no sejas izteiksmes, ļaujot jūsu savstarpējai intuīcijai attīstīties skaistā bezvārdu rūpju un sapratnes valodā.

10. Strīdoties viņi patur prātā Dievu

Nevienas laulības neiztiek bez kāda konflikta vai domstarpībām. Tikai tas, kādā veidā konflikti tiek risināti, nosaka vienas laulības veselīgu pārākumu pār citām.

No visiem veidiem, kā risināt un mazināt konfliktu laulībā, visspēcīgākais ir atcerēties, ka Dievs vēro katru mūsu soli un sejas uzteiksmi un dzird katru mūsu izteikto vārdu. Un tas viss tiek pierakstīts līdz Dienai, kad Viņš būs Tiesnesis. Ja paturam to prātā konflikta laikā, tas palīdz mums mirkļa karstumā atturēties no padošanās mūsu zemākajam es un sātana čukstiem, un paglābj laulību no vairuma neatgriezenisku un ilglaicīgu postījumu.

Pravietis (s) teica: “Es garantēju māju Džannā (Paradīzē) tam, kurš atsakās no strīdēšanās, pat ja viņam ir taisnība…” (Abu Daūds)

Un kad Muadhs bin Džabals viņam jautāja: “Ak Allāha Pravieti (s), vai mums tiks prasīts par to, ko mēs sakām?” Viņš teica: “Lai tava māte tevi neatrod, ak Muadh! Vai cilvēki tiek mesti uz sejām Ellē par ko citu, kā viņu mēļu ražu?” (Ibn Madžah)

Patiesībā, pasaule pārvēršas par Elli tieši tad, kad laulību konfliktā netiek turēta mēle. Mēles nodarītās sāpes un pazemojums sēj dziļu aizvainojumu un spītu. Tāpēc Dievs Korānā saka: “Un saki Maniem kalpiem, lai saka tos labākos vārdus, jo sātans sanaido viņus. Patiesi, sātans cilvēkam ir acīmredzams ienaidnieks.” (Kurāns 17:53)

Ja neesi par kaut ko vienisprātis ar savu laulāto vai viņa/viņas teiktais vai darītais tevi ir sāpinājis, atceries vispirms par Dievu, jo tas palīdzēs mazināt dusmas un pieiet problēmai mierīgi. Tad izsaki savas bažas pēc iespējas maigāk, jo visdrīzāk tieši ar maigumu, nevis kliegšanu spēsi laulātajam izskaidrot savu viedokli. Pravietis (s) teica Aišai: “Aiša! Esi maiga, jo maigums izdaiļo tās lietas, kurās tas atrodams, un sabojā tās lietas, kurās tā nav.” (Abu Daūds)

Par laulību īsumā

Es atceros savu runu par mīlestību un attiecībām jaunu meiteņu auditorijai, kad es biju precējusies tikai divus gadus. Es pieminēju Kurāna rindas, kur Dievs saka: “Samaitātās sievietes ir priekš samaitātajiem vīriešiem, un samaitātie vīrieši ir priekš samaitātām sievietēm; un tīrās sievietes ir priekš tīriem vīriešiem, un tīrie vīrieši ir priekš tīrajām sievietēm.” (Kurāns 24:26)

Jautājumu un atbilžu sadaļā meitene no auditorijas jautāja: “Bet kā ar visiem tiem pāriem, kur redzams, ka viens ir tik labs, bet otrs ir pilnīgi pretējs?”

Es atbildēju: “Šīs rindas ir vispārīgs likums, bet Dievs var izvēlēties kādu no mums pārbaudīt caur mūsu laulāto.”

Tad auditorijas priekšējā rindā kāds pacēla roku un vēlējās runāt. Viņa arī bija viena no vieslektorēm – slavena autore un ļoti gudra sieviete, kas bija ilgāk precējusies, nekā es. Viņa teica: “Tas, kāds mums cilvēks izskatās, nenozīmē, ka viņš ir tāds arī aiz aizvērtām durvīm. Tāpēc pirms tiesāt, vai cilvēks ir priekš kāda labs vai slikts, atceries, ka Dievs izvēlas mums laulātos nevis lai pārbaudītu, bet gan lai palīdzētu attīrīties un uzlabot sevi.”

Kopš šīs runas ir pagājuši trīs gadi, bet es joprojām neesmu nonākusi pie lielākas patiesības par laulību. Patiešām, ir tā, kā Dievs saka – šajās brīnišķīgajās attiecībās ir zīmes tiem, kas apdomā. Laulību laime nav pašmērķis, bet gan stāvoklis, ko vienkārši sasniegt, skatoties uz laulības patieso būtību: tā ir līdzeklis fiziskā, emocionālā un garīgā miera sasniegšanai savienībā ar mīlošu un žēlastības pilnu laulāto.

___________________________

Raksta autore: Zainaba Činoja (Zaynab Chinoy)

Zainaba Činoja ir ProductiveMuslim galvenā redaktore un izpētes un satura nodaļas direktore. Viņa studē tiesību zinātni Starptautiskajā Islāma Universitātē Malaizijā un publicē dzīves pārdomas personiskajā blogā: ZaynabChinoy.com.

Raksta avots: http://productivemuslim.com/happy-muslim-couples/#ixzz3oSzA3xzv

____________________________



  • Atstāt komentāru