Šabāns – tilts uz Ramadānu Pielūgsme, Ramadāns

o-RAMADAN-FASTING-facebookBrāļi un māsas, vēlos jums jautāt: kāds sakars Šabānam ar gatavošanos Ramadānam? Pirms norādu uz Šabāna nozīmīgumu un tā saistību ar Ramadānu, es vēlos uzdot dažus jautājumus:

a)      Vai Šabāns ir svarīgs un kāpēc?

b)      Kā tu tam gatavojies un kā tu plāno to izmantot, lai gūtu svētību?

c)      Vai tu tiešām domā, ka Šabāns ir svarīgs mēnesis?

Ja Šabāns pārsteidz tevi nesagatavojušos un tu pat nenojaut, ka tas jau ir iestājies, vai arī tu nemaz nezini, ka tev tam ir jāsagatavojas – visticamāk arī Ramadāns tevi pārsteigs tieši tāpat kā Šabāna iestāšanās! Bieži muslimi nedomā, ka viņiem jāsagatavojas Ramadānam un kur nu vēl Šabānam.

Pārdomā iepriekšējos gadus: kā pie tevis atnāca Ramadāns – vai tu biji tam gatavs jeb nē? Novilcināji visu līdz pēdējam brīdim vai biji sagatavojies? Biji nožēlas pilns par tā iestāšanos vai priecīgs, ka tas ir klāt?

Būsim atklāti paši ar sevi un pārdomāsim to, cik nopietna kļūda ir uzsākt Ramadānu, neesot tam gataviem. Lai Allāhs vada mūs visus un palīdz mums pienācīgi sagatavoties šim svētīgajam mēnesim. Amīn!

Iedomājies sekojošo!

Iedomājies, ka tu dzīvo viens, un ka kāds īpašs un tev ļoti mīļots cilvēks (mamma, tētis, sieva vai kāds cits, ko ļoti cieni) gatavojas nākt ciemos. Vai tu gatavotos šī cilvēka uzņemšanai un kā tieši tu to darītu? Pat ja tu nedzīvo viens un cilvēks, kas nāks ciemos, nav nemaz tik ļoti īpašs, ko tu darītu? Vai tu negatavotos ciemiņa uzņemšanai?

Vai atceries laiku pirms laulībām un īpašo viesi, kas ienāks tavā dzīvē un dzīvos kopā ar tevi? Kā tu tam gatavojies?

Vai atceries laiku, kad gaidīji sava pirmā bērna piedzimšanu? Vai tu gatavojies viņa ienākšanai šai pasaulē vai nē?

Iepriekš minētajās situācijās un daudzās citās līdzīgās – vai tu gatavojies ciemiņa uzņemšanai? Pat ja viesis paliek pie mums tikai dienu vai divas, mēs tam gatavojamies, un jo ilgāk viesis paliek, jo vairāk mums jāgatavojas.

Vai tu sagaidi, ka viesis tev maksās par izrādīto viesmīlību? Pieņemsim, ka viņš tev atlīdzinās – kā tu jutīsies?

Dievs sūtīs tev jau pavisam drīz visgodājamāko viesi, kādu vien vari iedomāties, un, neatkarīgi no tā, vai tu būsi sagatavojies vai nē, tas paliks pie tevis veselu mēnesi. Ramadāns nav tikai īpašs viesis; tas ir pats svarīgākais tavas dzīves notikums – jā, visas tavas dzīves – un vēl brīnišķīgāk ir tas, ka savā neizmērojamajā devībā, Dievs dod mums šo viesi ik gadu.

Ramadāns ir īpašs notikums – pats īpašākais mūsu dzīvē; tas atšķiras no citiem īpašiem notikumiem, jo Dievs to sūta pie mums mūsu pašu labā – lai mēs gūtu no tā labumu. Šis īpašais viesis un viss ar to saistītais ir tik nozīmīgs, ka pat ja mēs nesagatavojamies tā uzņemšanai, Dievs to vienalga sūta, un tas tāpat nāk pie ikkatra no mums, nesot līdzi svētību mūsu dzīvēm.

Šī mēneša Kungs ir pavēlējis tam nākt pie ikviena no mums un būt kopā ar mums visās ikdienas aktivitātēs mēneša garumā, lai mācītu mūs vadīt jēgpilnu un piepildītu dzīvi, ja vien mēs esam gatavi to no Viņa pieņemt.

Ja kāds no mums nevērīgi atstāj šo mēnesi novārtā vai to noraida, tad tas aiziet prom no mums bez jebkādām sūdzībām vai pārmetumiem; tomēr tā Kungs, Visuaugstais Dievs, dod ikvienam šādam cilvēkam viņam/viņai pienākošos sodu par šādu nepateicību, ja vien mēs nenožēlojam savus grēkus.

Šis viesis nav tāds kā citi viesi. Ja mēs tam sagatavojamies, tas dod mums daudz brīnišķīgu dāvanu. Pat ja mēs esam nevērīgi un tam nesagatavojamies, bet esam gatavi strādāt kopā ar to, Ramadāns būs pret mums laipns un devīgs. Turklāt, lai gan šis viesis nāk pie ikkatra no mums, ikviens saņems individuālu uzmanību, pat liekot mums pašiem justies kā ciemiņiem, nevis ciemiņa uzņēmējiem.

Tas, kurš sajutīs šī mēneša saldo garšu, nespēs rast nekur citur jebko saldāku. Tieši tāpēc tad, kad Ramadāns beidzas, to sirdis, kas patiešām bija šim mēnesim gatavi un deva tam pienācīgu cieņu, jūt neizsakāmu zaudējumu.

Vai tagad jūs saprotat, kāpēc ir svarīgi pienācīgi sagatavoties šim īpašajam viesim – Ramadānam? Vai esat gatavi izprast, kas jums jādara, lai tam sagatavotos? Ja esat gatavi, tad dosimies kopīgi Pravieša (s) Sunnas ceļā, lai sagatavotos šim brīnišķīgajam viesim tā, kā Pravietis (s) un viņa līdzgaitnieki to darīja.

Gatavošanās viesu uzņemšanai un viņu godāšana nav nekas mums jauns. Muslimi vienmēr ir laipni pret viesiem un tos godā, jo Dieva Vēstnesis (s) teica: “Tas, kurš tic Allāham un Pēdējai Dienai, lai ir devīgs pret savu viesi.” Kad mēs gatavojamies ciemiņu uzņemšanai, mēs cenšamies uzzināt, kas viņiem patīk un ko viņi vēlētos no mums, lai mēs to attiecīgi varam viņiem dot. Līdzīgi, lai gūtu labumu no Ramadāna, mums ir jāzina, ko tas no mums vēlas un kas ir tas, kas atšķir to no citiem viesiem.

Ramadāns iekļauj sevī īpašas situācijas un notikumus, kas mums ir pienācīgi jāizmanto – ja mēs tos izmantosim, tad mēs šo mēnesi patiesi godināsim kā pienākas.

Parasti ciemiņi vēlas izsmalcinātus un garšīgus ēdienus – Ramadāns nes sev līdzi gavēni ar prasību atturēties no ēdiena un dzēriena.

Parasti ciemiņi vēlas, lai mēs viņus vedam izklaidēties – Ramadāns vēlas, lai mēs (vīrieši) apmeklējam masdžidu piecas reizes dienā uz obligātām lūgšanām.

Parasti ciemiņi vēlas, lai mēs pavadām ar viņiem kopā ilgas stundas sarunās – Ramadāns vēlas, lai mēs pavadām laiku ar to, kas tika tajā atklāts – Kurānu!

Parasti ciemiņi neiebildīs, ka mēs pavadām kopā ar viņiem vēlas vakara stundas – Ramadāns nes mums kijām-ul-lail (nakts lūgšanu) un vēlas, lai mēs pavadām naktis ar to.

Parasti ciemiņi neiebildīs, ja pavadīsim kopā ar tiem visu mūsu laiku – Ramadāns līdzi nes itikāfu (nošķiršanos) tā pēdējās desmit naktīs, lai mēs varam meklēt Lailat-ul-kodr, kas sevī slēpj tūkstoš mēnešu pielūgsmes svētību.

Parasti ciemiņi neiebildīs, ja mēs izdosim naudu viņu dēļ – Ramadāns arī vēlas, lai mēs tērējam, bet nabadzīgo labā.

Tā šis saraksts var turpināties…

Ja parastiem viesiem ir vēlmes, kas mums jāapmierina, ja mēs vēlamies izrādīt viņiem godu, tad vai mums nebūtu jādara tas pats attiecībā uz Ramadānu? Aizdomājieties par to!

_______________________________

Avots: https://muslimvillage.com/2017/04/29/82463/preparing-ramadan-shaban

 



  • Atstāt komentāru