Zakāt-ul-Fitr: naudā vai graudā? Ekonomika un finanses, Pielūgsme, Ramadāns

Zakāt-ul-Fitr ir pārtika, nevis nauda, un tā ir jādod tikai trūkumā esošiem muslimiem

finikiJautājums: Kas ir jādod kā Zakāt-ul-Fitr? Nauda vai graudaugi? Kā rīkoties, ja nezini nevienu, kam to varētu iedot? Vai drīkst dot mošejai vai ne-muslimu klaidonim, vai vispār kādam ne-muslimam?

Atbilde: Slava Allāham. Ibn Umars teica: “Allāha pravietis (sa) padarīja par ikviena muslima – verga vai brīva cilvēka, vīrieša vai sievietes, gados jauna vai veca – pienākumu dot vienu saa dateļu vai vienu saa miežu kā Zakāt-ul-Fitr, un pavēlēja, ka tas ir jādod pirms cilvēki dodas uz lūgšanu (Īd lūgšanu).” (Bukhāri, 1503)

Abu Saīd al-Khudri teica: “Mēs mēdzām maksāt Zakāt-ul-Fitr kā vienu saa ēdiena vai vienu saa miežu (kas bija viņu ēdiens tolaik), vai vienu saa dateļu, vai vienu saa akit (sauss jogurts), vai vienu saa rozīņu.” (1506)

No šī ir skaidrs, ka Zakāt-ul-Fitr ir jābūt pārtikai, nevis naudai, tāpēc mums ir jāpieturas pie tā, kas ir minēts sunnā. Tātad dodiet vienu saa to ēdienu, kas ir ierasts jūsu valstī, kā piemēram rīsus vai kviešus, gan par sevi, gan arī par ikvienu savu ģimenes locekli. (Viens saa ir apmēram 3 kg). Nav atļauts dot nevienam citam kā vien trūkumā esošiem muslimiem. Ja jūs nevarat atrast nevienu savā valstī, jūs varat dot atļauju kādam citam to dot jūsu vārdā kādā citā valstī. Lai Allāhs palīdz mums un jums veikt tos pienākumus, kas Viņam tīkami. Un Allāhs zina vislabāk.

_________________________

Avots: Šeihs Muhammed Salih Al-Munajjid

https://islamqa.info/en/answers/1396/zakaat-al-fitr-is-food-not-money-and-it-is-to-be-given-to-needy-muslims-only



  • Atstāt komentāru