Dzīve Ēģiptē: Profesijas (2/2) Ēģipte, Muslimu pasaule

Raksta autore: kādu laiku Ēģiptē dzīvojusi latviete

WhatsApp Image 2019-10-27 at 03.13.332. Mīlētas un nemīlētas profesijas

Šis gan ir visai subjektīvs temats, bet padalīšos savos iespaidos un viedokļos, ar kuriem dalījās vietējie iedzīvotāji. Protams, neko no tā, ko rakstīšu par kādu profesiju, nevar attiecināt uz visiem tās pārstāvjiem, bet uz lielu vairumu iespējams var. Lūk, dažas profesijas, kas palika atmiņā.

Darbinieki viesnīcās

Bieži vien viesnīcu darbinieki, jo sevišķi kūrorta pilsētās, nāk no stipri nabadzīgām un maz izglītotām ģimenēm. Jo sliktāka viesnīca un zemāks amats, jo trakāk. Taču zemais izglītības līmenis nebūt nenozīmē, ka viņi ir muļķi. Ēģiptieši ir ļoti apķērīgi, reizēm pat pārāk – diemžēl gan uz labu, gan uz ļaunu. Lai gan Ēģiptē ir daudz pasaulē slavenu zinātnieku, viņiem ir arī pietiekoši gudrinieku kas, ja neuzmanīsieties, aizrunās jums ausis vienā mirklī ar komplimentiem un tukšiem, bet ļoti pārliecinošiem solījumiem kā arī nemanāmi pasniegtiem sevis izlielīšanas tekstiem, neskatoties uz to, vai tas būtu pārdevējs vai jūsu numuriņa apkopējs.

Problēma ir tā, ka liela daļa šo cilvēku slikti praktizē savu reliģiju. Ņemot vērā cik daudz knapi ģērbtu tūristu uzturas šajās viesnīcās un tām pieguļošajās pludmalēs, nav brīnums, ka uz šīm iestādēm strādāt dodas lielākoties tie, kas ir vāji reliģijā vai vispār tai neseko. Pēc dzirdētajiem briesmu stāstiem par muslimiem, rietumniekam tas varbūt var likties kā plus, tomēr patiesībā tas ir tieši pretēji. Īsumā sakot, šajās viesnīcās strādā cilvēki, kam nereti pieklibo morāle – viņi ir gatavi jūs apvārdot, lai kaut ko no jums iegūtu. Labākajā gadījumā tā būs jūsu nauda, telefons, planšete un citas lietas, ko viņi sauc par dāvanām. Nezinu vai tiešām tūristes viņiem to visu dāvina vai viņi vienkārši paši atļaujas šīs dāvanas piesavināties, bet tā kā nekādas sūdzības netiek izvirzītas, tad jau laikam tiešām dāvina.

Sliktākajā gadījumā tā būs jūsu sieva. Diemžēl, neskatoties uz to, ka viesnīcas izvirza stingrus aizliegumus darbiniekam uzturēt kontaktus ar ārzemniekiem ārpus darba pienākumiem, tomēr kaut kā tas viņiem izdodas tik un tā. Tas rada problēmas gan vienas nakts sakaru gadījumā (gadās ka šāds vīrietis atnes mājās dažādas slimības, un ne tikai mājās, bet arī caur iepriekš minētajām sliktajām slimnīcām izplata sabiedrībā), gan arī tad, ja meitene tiek apvārdota, apprec šādu vīrieti un pēc tam atved uz savu valsti. Labākajā gadījumā sieviete sāk interesēties par islāmu, pieņem to, sāk vīru mudināt un arī viņš tajā atgriežas. Bet diemžēl bieži vīrietis sievieti izmanto, nonākot Rietumos kā islāmu nepraktizējošs cilvēks, kas rada sliktu iespaidu par muslimiem kopumā – rietumnieki, redzot viņa neislāmisko un amorālo rīcību, nodomā, ka viņš tā rīkojas, jo ir muslims, vai vēl trakāk, pats vīrietis to tā apgalvo.

Reizēm sieviete, sākot interesēties par islāmu, pati saprot, ka vīrietis galīgi neko nepraktizē un arī netaisās to darīt. Šādi vīrieši parasti izvairās uzņemties arī jebkādu atbildību par ģimeni. Tāpēc sievietēm, kas ieskatījušās viesnīcu darbiniekos, būtu vispirms lietderīgi papētīt reliģiju, pirms tiek dots “jā” vārds laulībām. Ārkārtīgi bieži ir redzētas situācijas, kad meitenes slavina vīrieti kā labu, morāli stipru un izcili ticīgu, jo viņš piektdienās iet uz mošeju veikt savu vienīgo lūgšanu nedēļā, lai gan muslimiem to dzirdot mati stāvus ceļas, jo ikkatram muslimam lūgšana jāpilda piecas reizes dienā. Pēc kāda laika šīs pašas meitenes ir neizpratnē par šo “labo un morāli korekto” vīriešu ļaunprātīgajām darbībām, kuru rezultātā pie pirmās izdevības viņi šīs mietenes pamet. Es neapgalvoju, ka katrs viesnīcas darbinieks ir slikts cilvēks, bet risks uzķerties šajā amatā uz ne tā paša labākā vīra kandidāta ir visai liels. Katrai no mums gribas domāt, ka tieši mūsu situācija būs tas retais pozitīvais izņēmums, tomēr, lai arī cik rožainas ir cerības, vajadzētu tomēr situāciju aplūkot ar vēsu prātu.

Advokāti, juristi

Šis man bija patiess pārsteigums. Man kaut kā vienmēr šis amats bija šķitis augsti stāvošs, bet no vairākiem ēģiptiešiem vai Ēģiptē dzīvojošajiem esmu dzirdējusi uzskatu, ka par advokātiem un juristiem kļūst tikai sliktākie no sliktākajiem – slideni tipiņi, kam nav sirdsapziņas un morāles, kā arī gandrīz nekādu reliģisko zināšanu. Jo ilgāk strādā šajā amatā, jo sliktāk kļūst. Par šīs profesijas pārstāvjiem tiku brīdināta pat vēl vairāk kā par viesnīcas darbiniekiem. Pati satiku tikai dažus advokātus, bet no īsās komunikācijas es neko daudz secināt nevarēju. Tomēr novēroku, ka par advokātiem runājot, ne viens vien vietējais iedzīvotājs sarauc degunu, jo uzskata šo profesiju par tiešām briesmīgu – tādu, ko kārtīgs cilvēks nekad neizvēlētos.

Futbolisti un citi sportisti

Ēģipte ir bagāta ar dažādiem sportistiem (un arī daudz sportistēm), kas ir ieguvuši augstas vietas dažādās sacensībās, tai skaitā dažādas medaļas olimpiskajās spēlēs. Viņiem ir izcili sportisti skvošā (ja ir vēlme apgūt šo sporta veidu, tad Ēģipte būtu labs variants, kur to izdarīt), peldēšanā, svarcelšanā, paukošanā, tekvondo, šķēpa mešanā un citos sporta veidos. Tomēr lielākā daļa ēģiptiešu pat nemaz nezina šo sportistu vārdus – ne tikai nezina vārdus, bet nezina ka tādi vispār eksistē! Kāpēc? Tāpēc ka vairums ir tikai un vienīgi futbola fani! Vidējais ēģiptietis drīzāk zinās sīki atstāstīt vissliktākā nacionālās futbola izlases spēlētāja biogrāfiju, nekā faktu, ka viņiem ir zelta medaļas ieguvējs grieķu un romiešu cīņās. Īsumā sakot, tauta nesāk sekot kādam sporta veidam vairāk tikai tāpēc, ka tajā ir parādījusies vietējā zvaigzne. Futbols un viss! Liela daļa no šiem “ne-futbola” sportistiem pavada savu dzīvi nabadzībā.

Valsts iestāžu darbinieki

Te nekādu pārsteigumu. Darbs valsts iestādēs ir visai iekārots arī Ēģiptē.

Ārsti, farmaceiti

Šis darbs ir šķiet visu vecāku sapnis. Ja bērns ar labām sekmēm nekļūst par ārstu, tad viņam kā minimums vajadzētu kļūt par farmaceitu. Šis amats tiek uzskatīts par prestižu un šķiet ir arī labi apmaksāts. Šī paša iemesla dēļ ārstiem arī vieglāk atrast līgavas, jo šis amats patīk ne tikai paša vecākiem, bet arī topošās sievas vecākiem, kas varēs teikt – mana meita ir precējusies ar ārstu.

Policija, armija

Šis ir pretrunīgs amats. No vienas puses, tas ir labi apmaksāts un gana iekārojams, lai gan labā vietā var nokļūt tikai tad, ja kāds no taviem radiniekiem jau strādā augstākā amatā un var tev palīdzēt. No otras puses, lielam vairumam tautas policisti nepatīk – tie tiek saukti par korumpētiem, pret tautu vērstiem un tiek dažādi izsmieti. Balstoties uz pašas piedzīvoto, kā arī Ēģiptē dzīvojošo paziņu piedzīvojumiem, es droši vien baidītos iet meklēt palīdzību pie Ēģiptes policijas, jo sevišķi ja arī es pati būtu ēģiptiete.

 



  • Atstāt komentāru