Koronavīruss: imān (ticības) vai amal (rīcības) pārbaudījums? Pārliecība

corona-4912807_1280-1024x7242020. gads ir gājis kā viesuļvētra. Pat pirms mēs esam aizmirsuši par vienām šausmīgām ziņām, mediji jau liek priekšā nākamās, kas ir vēl briesmīgākas par iepriekšējām.

Noliekot pie malas sazvērestību teorijas, intelektuālos aprēķinus un spekulācijas, visās situācijas ir viens kopīgs elements: mēs kļūstam arvien ievainojamāki un zaudējam kontroli. Par spīti tehnoloģiju attīstībai un pasaules supervaru teicamajiem centieniem, mēs nespējam novērst vai kontrolēt to, kas notiek.

Dabas katastrofas un epidēmijas nešķiro valstis nabadzīgajās un bagātajās – arī tās liekas tic globalizācijai. Šodienas pasaule ir kļuvusi jūtami vienotāka arī attieksmēs un reakcijās. Vai tad globalizācijas mērķis nebija panākt to, ka cilvēks Ņujorkā attiecas pret kādu situāciju tieši tāpat kā cilvēks Lahorē?

Es pazemīgi vēlos uzskaitīt iespējamos variantus, uz ko šie beidzamā laika satraucošie notikumi varētu norādīt. Tikai Dievam, Visu Zinošajam, ir neredzamās pasaules patiesās atslēgas, un tikai Viņš var nolemt, kas ir labākais priekš mums. Un mums ir jāpakļaujas Viņa dievišķajai gribai.

  1. Šī varētu būt atbilde uz ticīgā lūgšanu

Ķīna nesen atļāva muslimiem lasīt Korānu – patiešām vērā ņemams notikums. Sociālajos tīklos izplatījās video, kurā Ķīnas muslimi no pārliekas laimes skūpstīja Korānu. Momina vērtība ir tik augsta, ka vesela tauta var tikt iznīcināta viņa labā. Vai atceraties Mūsu un Faraonu?

Pravietis Muhammeds (s) ir teicis, ka nav aizklāja starp apspietā lūgšanu un Dievu. Ja ticības gaismai ir jāaizsniedz kādu, kas pēc tās alkst, tad Dievs var izmainīt visā pasaulē notiekošā gaitu.

  1. Šis varētu būt kapitālistu sabiedrības jauns plāns kļūt bagātākiem

Tūkstošgažu mijā milzum daudz datorkompāniju ierausa pasakainas bagātības. Viņi pārliecināja korporācijas un valdības, ka brīdī, kad iestāsies jaunais 2000. gads, visi datori pārstās strādāt. Pilnīgi likumsakarīgi, visi skriešiem vien skrēja sakārtot savas datorsistēmas, lai tās turpinātu darboties. Kam šī jezga bija par labu? Protams, ka datorkompānijām.

Patīsim uz priekšu uz mūsdienām – kam par labu ir desinfekcijas līdzekļu, sejas masku un iespējamo vakcīnu ienākumi? Šoreiz ieguvējas būs farmācijas kompānijas. Itālijā tauta bija tik izmisusi, ka veikalos sākās kautiņi – nācās palīgā saukt policiju. Veikalu vadības pieņēma lēmumu izsniegt pārtikas preces un medikamentus kontrolētās devās, lai pietiktu visiem.

  1. Šī varētu būt kord (Dieva priekšnolemtā) koncepcijas atdzimšana

Kad mēs pārlieku paļaujamies paši uz saviem plāniem un intelektu, reizēm nākas skarbāk piezemēties – mēs zaudējam kontroli pār notiekošo. Par spīti tam, ka esam vīlušies un sarūgtināti, mēs atskārstam realitāti – līdzīgi kā paladnīgi bērni, kurus noliek stūrī apdomāties.

Materiālās pasaules nepārtrauktā mantra ir gūt kontroli par itin visu dzīvē notiekošo. Kāpēc? Tāpēc ka mēs dzīvojam tikai vienu reizi! Tagad vai nekad! Ja pēcnāves dzīve nav kopējās bildes daļa, tad dzīve šajā pasaulē kļūst īpaši dārga – tā jādzīvo uz pilnu krūti un ar pilnīgu rīcības brīvību.

“Kam ir nolikts tevi sasniegt, tas tevi sasniegs, pat ja atradīsies zem diviem kalniem. Kam nav nolikts tevi sasniegt, tas tevi nesasniegs, pat ja tas būs tev uz lūpām!”

“Esi mierīgs, jo visa notiekošā rezultāts būs pēc Dieva prāta. Ja kaut kam būs jāiet citu ceļu, tad tas nekad pie tevis nenonāks, bet ja tas ir nolemts tev, tad tas no tevis neaizbēgs.” (Omars ibn Al-Khattabs)

  1. Šis varētu būt atgādinājums apdomāties un tiekties darīt labo

Atgādinājumi nes labu – mums visiem to ir gana mobilajos tālruņos, lai mēs varētu izplānot ik katru savas dzīves sekundi. Būtu labi sākt investēt laiku arī mūs garīgajā veselībā. Pēdējā laikā notiekošais varētu būt kā zīme mums visiem bijāt Dievu un nožēlot grēkus – uzšķirt dzīvē jaunu lapu un sākt tiekties pēc labā, izslēgt autopilotu un sākt dzīvot apzinīgāk un mērķtiecīgā. Mēs, muslimi, zinām, kāpēc atrodamies uz šīs zemes – lai pielūgtu Dievu un nodibinātu Viņa doto kārtību visas cilvēces labā.

Laiks iet un negaida uz nevienu. Domā labo, dari labo un sagaidi labo no sava Radītāja, inša Allāh.

  1. Šis varētu būt brīdinājums, ka ticības trūkums neatcels Tiesas Dienu

Un [piemini], kad tavs Kungs izņēma no Ādama dēliem – no viņu jostasvietām – viņu pēcnācējus un lika tiem liecināt pašiem par sevi: “Vai tad Es neesmu jūsu Kungs?” Viņi atbildēja: “Protams! Mēs liecinām!” Tas ir tāpēc, lai jūs Augšāmcelšanās Dienā neteiktu: “Patiesi, Mēs bijām neziņā par to!” (Korāns 7:172)

Daudzi uzskata, ka reliģija ir katra personiska izvēle. Ir tie, kas to uzskata par lieku. Tomēr nevis patiesas ticības esamība, bet gan tās trūkums ir tas, kas rada pasaulē problēmas. Visas reliģijas sludina paklausību Dievam un žēlsirdību un taisnīgumu pret Viņa radību. Kad mēs atstājām ticības praktizēšanu, radās jauna savtīga, pēc bagātības un varas izsalkusi paaudze. Šobrīd viņi ir tie, kas tiecas pierādīt savu pārākumu. Nav maldu lielāku par šiem.

Visubeidzot, Dievs ir Al-Vali (mūsu Tuvais un Sargājošais Draugs) – Viņš ir mūsu labākais sabiedrotas, kam mēs varam uzticēties. “Patiesi, labums ir Allāha rokā! Viņš dod to tam, kuram vēlas, un Allāhs ir Aptverošs un Zinošs.” (Korāns 3:73)

Starp citu, arī Koronavīruss pakļaujas tikai Viņam. Tas neskars nevienu, kam tas nav jāskar pēc Dieva gribas.

Lai Dievs mūs visus sargā un vada. Āmīn.

_______________________________________

Raksta autore: Umm Isam; raksta avots: http://www.hibamagazine.com/corona-virus-outbreak-a-test-of-iman-faith-or-amal-action/

Attēls: Alexandra_Koch no Pixabay



  • Atstāt komentāru