Dzīve Pakistānā: Pavasaris Karači Muslimu pasaule, Pakistāna

Laila Brence, Karači | 04-04-2012

No puķu podiņiem mājas priekšā spraucas laukā pa jaunai gaišzaļai lapiņai, šur tur pat pa ziediņam – arī Pakistānā ir klāt pavasaris. Man pietrūkst Latvijas pavasara spirgtuma, jo Karači gadalaiku maiņa ir gandrīz nemanāma. Par pavasara iestāšanos liecina vien ziedošie koki un krūmi, kā arī gaisa temperatūras kāpumi. Ja ziemā šeit valda maigai Latvijas vasarai līdzīgs siltums, tad martā termometra stabiņš dienas laikā stabili turas virs +30 grādiem un uzkāpj līdz pat +45 maijā, kas ir gada karstākais mēnesis.

Karači februāris vienmēr izceļas ar ziedu izstādēm, kas tradicionāli iezīmē ziemas beigas. Šogad ikgadējā – nu jau sešdesmit pirmā – Pakistānas ziedu izstāde notika kādā pa5a9869147ddc3rkā pašā Arābijas jūras krastā. Gandrīz nedēļas garumā pilsētniekus priecēja ziedi visdažādākajos sakārtojumos – sākot no maziem podiņiem līdz pat masīvām ziedu kompozīcijām. Izstādē piedalījās ziedu audzētāji, daiļdārznieki, organiskās pārtikas audzētāji, dažādas papildmēslojumu firmas un pat skolnieki, kas arī lepni izrādīja pašu veidotās kompozīcijas.

Gatavojoties vasaras karstumam, vietējie dizaineri pavasarī rīko apdrukātu kokvilnas audumu izstādes. Reizēm pat dusmojos, braucot pa Karači ielām, jo tās ir bāztin piebāztas ar milzīgiem kokvilnas izstāžu reklāmu stendiem. Novēroju, ka ik gadu to paliek arvien vairāk – lai gan dizaineru apdrukātie audumi nav domāti plānāku maciņu īpašniecēm, laikam tomēr pircēju netrūkst. Sekojot Rietumu paraugam, liela daļa vietējo dizaineru savās reklāmās izmanto sievietes, kuru tērpi neatbilst Islāma vadlīnijām. Šogad Karači sievietes sasparojās un rīkoja protesta akcijas pret sieviešu izmaMausummery-Lawn-Exhibition-Karachi-2013-2ntošanu reklāmās, aicinot atbalstīt dizainerus, kuru reklāmās nav sieviešu. Arī es vairākkārt saņēmu šādu akciju īsziņas ar atbalstāmo dizaineru sarakstiem.

Ziemas beigas Karači ir arī zemeņu laiks. Lai gan salīdzinājumā ar citiem augļiem zemenes šeit ir nekrietni dārgas, tās ir ļoti iecienītas. Svaigu augļu vietējā tirgū netrūkst nekad – arī tie katrā sezonā ir savi un liecina par gadalaiku maiņu. Ja ziemas laikā priecājāmies par melonēm, guavām, dažādajām apelsīnu šķirnēm un jo īpaši mandarīniem, tad šobrīd ar nepacietību gaidām aprīļa beigas un karsto maiju, kas iezīmēs mango sezonas sākumu. Mango pakistānieši sauc par augļu karali – tas ir iekarojis sirdis ar savu piesātināto saldumu un vienreizējām garšas īpašībām.

Līdz ar pavasara karstākajām dienām, mājās ir zudis ziemai raksturīgais klusums. Pie griestiem tagad dienu un nakti dūc milzīgi ventilatori. Arī ilgu ziemas miegu gulējušie gaisa kondicionieri jau ir darba kārtībā – pagājušajā nedēļās nogalē vīrs bija ataicinājis gaisa kondicionieru apkalpotājus, kas tos iztīrīja no ziemas putekļiem. Ar bažām domājam par šīs vasaras elektrības rēķiniem, jo arī pie mums cenas nestāv uz vietas. Gaisa kondicionieru sezonā mūsmājās nav neierasti saņemt mēneša rēķinu 40 – 50 latu apmērā. Es, savukārt, velku jo skapjiem dienas gaismā bērnu vasaras drēbes un pasūtu arī sev pie šuvējas vieglākus vasaras tērpus.



  • Atstāt komentāru