Imāma Ahmeda ibn Hanbala padomi dēlam kāzu dienā Audzinošs, Muslimu pasaule

Imāma Ahmeda ibn Hanbala padomiMīļais dēls, tu neiegūsi laimes pilnas mājas, kā vien ievērojot šos desmit noteikumus attiecībā uz savu sievu; tāpēc paturi tos labi prātā un pielieto tos ikdienā.

Runājot par pirmajiem diviem noteikumiem, sievietēm patīk uzmanība un tieši, skaidros vārdos izteikti mīlestības apliecinājumi. Ja skoposies ar mīlestības apliecinājumiem, tu radīsi starp jums abiem skarbuma barjeru, kas mazinās pieķeršanos jūsu vidū.

3. Sievietēm nepatīk stingri, pārlieku piesardzīgi vīrieši, bet vienlaikus arī ne pārāk ievainojami, jo tos viņas mēdz izmantot. Tāpēc atrodi līdzsvaru starp šīm īpašībām – tas vairos mīlestību un dos mieru tavam prātam.

4. Sievietēm patīk saņemt no vīriem to, ko vīriem patīk saņemt no viņām, piemēram: laipnus vārdus, sakoptu izskatu, tīras drēbes un patīkamu aromātu. Tāpēc vienmēr ievēro šos ieteikumus.

5. Patiesi, mājas ir sievietes valstība. Kamēr vien viņa ir mājās, sieviete jūtas tā, it kā viņa sēdētu savā tronī un būtu mājas valdniece. Nesagrauj šo viņas valstību un nekad nemēģini gāzt viņu no troņa, jo citādi tu apdraudēsi viņas suverenitāti. Karalis dusmojas visvairāk uz to, kurš cenšas atņemt viņam varu, pat ja tas kāds sakās darām ko citu.

6. Sieviete vēlas mīlēt savu vīru, bet tajā pašā laikā, viņa nevēlas zaudēt savu ģimeni. Tāpēc neliec sevi un viņas ģimeni uz vieniem svariem, jo tad viņai nāksies izvēlēties vai nu tevi, vai viņas ģimeni. Un pat ja viņa izvēlēsies tevi pār savu ģimeni, viņa turpinās raizēties par šo izvēli, kas vēlāk ikdienas dzīvē var pārvērsties naidā pret tevi.

7. Patiesi, sieviete ir radīta no izliektas ribas, un tas ir viņas skaistuma un pievilcības noslēpums. Tas nekādā gadījumā nav viņas trūkums, jo arī uzacis izskatās skaistākas, kad tās ir izliektas. Tāpēc ja viņa kļūdās, nepārmet viņai stingriem vārdiem bez maiguma, mēģinot viņu ‘iztaisnot’, jo tādējādi tu viņu vienkārši pārlauzīsi, un viņas lūzums novedīs pie šķiršanās. Tomēr vienlaikus, neatstāj viņas kļūdu bez ievērības, jo citādi viņa ‘izlieksies’ vēl vairāk un kļūs augstprātīga. Vēlāk, viņa vairs neatmaigs pret tevi un neklausīsies tevī – tāpēc atrodi vidusceļu starp stingriem vārdiem un nevērību.

8. Sieviešu dabā ir būt nepateicīgām pret vīriem un noliegt labo, kas viņām darīts. Ja visu dzīvi tu būsi pret viņu labs, bet vienu vienīgu reizi viņu sāpināsi, viņa teiks: “Es nekad neesmu pieredzējusi no tevis nekā laba.” Neļauj šai viņas attieksmei radīt tevī nepatiku pret viņu un neatstāj viņu. Ja tev netīk šī viņas iezīme, varbūt tev patiks kāda cita viņas labā iezīme – tāpēc rodi līdzsvaru.

9. Patiesi, ir brīži, kad sieviete piedzīvo vājumu gan ķermenī, gan garā. Tādēļ Dievs ir atbrīvojis viņu šajā laikā no pielūgsmes darbībām; Dievs ir atbrīvojis viņu no lūgšanām un atlicis arī viņas gavēni uz vēlāku laiku, kad viņa atgūs veselību un jutīsies garīgi stipra. Tāpēc šo dienu laikā, attiecies pret viņu labi. Tāpat kā Dievs ir atbrīvojis viņu no pienākumiem, arī tev šajā laikā ir jāsamazina prasības pret viņu.

10. Visbeidzot, paturi prātā, ka sieviete tev blakus līdzinās gūsteknei. Tāpēc attiecies pret viņu žēlsirdīgi.

——————————————————–

Raksta avots: http://www.tafseer-raheemi.com/imam-ahmeds-10-golden-advices-to-his-son-upon-his-wedding-day/



  • Atstāt komentāru