Pieci vienkārši paradumi šim Ramadānam Audzinošs, Tikumi

RamadānsKamēr Sātans Ramadāna laikā ir ieslodzīts, mums, salīdzinājumā ar citiem mēnešiem, ir vieglāk pildīt labos darbus. Mēs veicam papildus ibādu (pielūgsmi): lasām vairāk Kurānu, pildām navafil lūgšanas (papildus lūgšanas pēc obligātajām) un veicam solā (obligātās lūgšanas) laikā.

Plastikas ķirurgs Maksvels Maltzs novēroja, ka pēc amputācijas, nepieciešama ir vidēji divdesmit viena diena, lai ķermenis pielāgotos ekstremitātes zaudējumam. Pētījums liecina, ka cilvēkam nepieciešama divdesmit viena diena, lai pārmaiņas dzīvē padarītu par paradumiem. Ramadāna laikā mēs pievēršamies produktīvām aktivitātēm trīsdesmit dienu garumā, līdz uz mēneša beigām pildām ibādu gandrīz vai kā paradumu. Tad kāpēc gan lai mēs piekoptu šos paradumus tikai Ramadāna laikā, nevis visas dzīves garumā?

Šeit būs daži vienkārši padomi, kurus šogad varat izmantot:

(1) Katru dienu ieplāno laiku Kurāna lasīšanai

Katru dienu atrodi laiku, lai apsēstos, lasītu, recitētu un apdomātu Kurāna pantus. Dažiem tas var būt laiks pirms fadžra lūgšanas, citiem – laiks pēc magriba. Izvēlies laiku, kurš tev ir vispiemērotākais, un turpini ievērot šo paradumu visu gadu.

(2) Pakārto savu dzīvi lūgšanu laikiem, nevis otrādāk

Dievs apsolījis atalgojumu tiem, kuri veic solā (obligātās lūgšanas) laikā. Vairums no mums Ramadānā pilda lūgšanas laikā, jo īpaši fadžru un magribu. Turpiniet to darīt arī pēc Ramadāna! Ļaujiet savam bioloģiskajam pulkstenim pielāgoties lūgšanu laikiem un pakārtojiet šim ritmam citas lietas un darbus.

(3) Katru mēnesi uzstādi trīs līdz piecus mērķus, ko vēlies sasniegt

Muslimam nemitīgi jācenšas sevi uzlabot un pilnveidot. Izvēlies trīs līdz piecus mērķus, ko vēlies sasniegt šajā Ramadānā, un turpini to darīt arī katrā nākamajā mēnesī, lai līdz nākamajam Ramadānam tu būtu stiprāks un labāks muslims. Izmanto iespēju, lai šādi iznīdētu tādus sliktos paradumus kā kavēšanos, darbu atlikšanu, dusmas, aprunāšanu u.c.

(4) Izmanto laiku pirms un pēc fadžra

Ramadāna laikā mēs mostamies laicīgi, lai veiktu fadžra lūgšanu. Patiesībā daži mostas pietiekami agri, lai veiktu arī tahadžud (nakts papildus lūgšanu). Iespējams, ka mūsu ķermeņi pie tā nav raduši, taču pēc Ramadāna, neļaujiet Sātanam jūs atrunāt no šīm darbībām. Atcerieties, Dievs pirms fadžra gaida, lai varētu atbildēt uz jūsu lūgsnām – Dievs šajā laikā (nakts pēdējā trešdaļā) ir ielicis lielu svētību un žēlastību.

(5) Turpiniet gavēt arī pēc Ramadāna

Ramadāna laikā mūsu ķermeņi pierod pie gavēņa. Mēnesim ritot, gavēt kļūst aizvien vieglāk. Nepazaudējiet šo paradumu! Pravietis (s) mēdza gavēt katrā pirmdienā un ceturtdienā, kā arī 13., 14. un 15. islāma mēness kalendāra dienās. Citas īpašas gavēņa dienas ir: sešas dienas Šaval mēnesī, devītā un desmitā dienā Muharam mēnesī un Arafa dienā (devītā diena Dūl-Hidža mēnesī). Atcerieties, pa Ar-Rajan vārtiem džannā (paradīzē) ieies tie, kas gavē.

———————————————–

Raksta autors: Ruhaifa Sāmira (Ruhaifa Samir); avots: www.hibamagazine.com



  • Atstāt komentāru