Birmiešu Bin Ladens Muslimu pasaule, Pasaulē

Monk-extremePar spīti rietumos valdošajiem stereotipiem par budistiem, šis izteikti populārais mūks Mjanmā izmanto savu stāvokli, lai aicinātu uz valstī dzīvojošo muslimu vajāšanu, aizejot pat tik tālu, ka pasludinājis sevi par “Birmiešu Bin Ladenu”.

Virathu ir 45 gadus vecs mūks, kas tērpjas tradicionālajā safrāna krāsas mantijā, dzīvo klosterī Mandalajā, kur viņš veido DVD un sociālajiem mēdijiem domātus ierakstus, tādējādi izplatot savu fanātismu. Pirmo reizi mūks kļuva pamanāms 2001. gadā pret muslimiem vērstā pasākumā un sākotnēji viņam tika piespriests 25 gadu cietumsods par kūdīšanu uz vardarbību. Tomēr vēlāk viņš tika atbrīvots saskaņā ar Mjanmas vispārējo amnestiju, kas 2012. gadā tika piešķirta politiski ieslodzītajiem.

Kopš savas atbrīvošanas, Virathu ir bijis galvenais vadonis grupējumam ar nosaukumu “969”, kas ir izteikta nacionālistu grupa un nosaukta par godu Budas deviņiem atribūtiem, viņa seškārtīgajam ceļam un deviņiem mūku brālības atribūtiem. Tam sekoja ļaunas izņirgāšanās kampaņa pret Mjanmas muslimu populāciju, ieskaitot muslimiem piederošo uzņēmumu boikotēšanu, mudinot budistus būt par klientiem tikai budistu uzņēmumos, kuros aizvien vairāk un biežāk sāka parādīties 969 simbolika.

Tomēr sasprindzinājums ir sasniedzis savu lūzuma punktu, ieskaitot mošeju iznīcināšanu un kūdīšanu uz masveida vardarbībām pret muslimiem. Martā virkne sadursmju starp budistiem un muslimiem aiz sevis atstāja vismaz 40 mirušos un 12 000 no mājvietām padzītus muslimus. Reuters ziņojumā par nemieriem, kas noveda līdz asinsizliešanai, norāda, ka nemieri un tiem sekojošās slepkavības “notika tiešā policijas redzeslokā bez vietējās vai valsts policijas iejaukšanās”. Atstātās nemieru atskaņas – grafiti – sauca uz “muslimu iznīcināšanu”.

Nesen Virathu sniedza interviju Guardian, pierādot, ka viņš nemaz nekaunas paust savus uzskatus par muslimiem un to iespējamo lomu vardarbības izraisīšanā valstī. Līdzīgi kā aizspriedumi pret jūdiem un citām mazākuma ticībām visā pasaulē, Virathu uzskati ir pilni nepamatotu baumu un tiešas baiļu veicināšanas.

Virathu saka, ka viņa uztraukums attiecībā uz islāmu daļēji ir saistīts ar to, ka budistu sievietes esot ar varu piespiestas mainīt ticību un pēc tam nogalinātas par to, ka nav spējušas sekot islāmiskajiem likumiem. Tāpat arī viņš uzskata, ka lopu halal kaušanas veids “pieļauj pārāk labvēlīgas uztveres izveidošanos pret asinīm, kas varētu nonākt līdz tādam līmenim, ka apdraudētu pasaules mieru”.

Lai gan muslimi Birmā ir mazākums, kas sastāda tikai 5% no kopējās nācijas apjoma, Virathu saka, ka viņus finansē Vidējo Austrumu spēki. “Vietējie muslimi ir rupji mežoņi, jo viņus kā marionetes vada ekstrēmisti, sniedzot viņiem finansiālo, militāro un tehnisko nodrošinājumu,” viņš teica. 

Tāpat arī Virathu visu vainu vardarbības izraisīšanā uzveļ muslimu sabiedrībai, apgalvojot, ka jebkuras darbības, ko veica viņa sekotāji, bija tikai kā atbildes gājiens muslimu veiktajiem uzbrukumiem. Intervijās viņš atsaucas uz muslimiem kā “bengāļiem” sakarā ar Mjanmā izplatīto uzskatu, ka Rohingjas etniskās minoritātes populācija ir nelegāli imigranti no Bangladešas. Birmas valdība dara ļoti maz, lai izbeigtu diskrimināciju, kas vērsta pret Rohingju – cilvēkiem kam saskaņā ar 1982. gada civillikumu tika atņemta Birmas pilsonība.

Šobrīd slikta izturēšanās pret muslimu minoritātēm ir novērojama lielākajā daļā budistu valstu, tai skaitā Šrilankā. Tur grupas – kas sauc sevi tādos vārdos kā Budistu spēka vara (Buddhist Strength Force) un Sinhalas atbalss (Sinhala Echo) – ir radījuši pret muslimiem vērstu gaisotni, bet tā vēl nav novedusi līdz tādam nāves vilnim kā Virathu sludināšana… pagaidām.

————————————–

Autors: Hayes Brown; oriģinālavots: thinkprogress.org

Avots:http://muslimvillage.com/2013/04/21/38613/burmese-bin-laden-monk-spreads-anti-muslim-hate/



  • Atstāt komentāru