Dieva centrētu pirmsskolnieku audzināšana Audzinošs, Ģimene un sabiedrība, Tikumi

toddler-feetLielākā ietekme uz zīdaiņu un mazu bērnu dzīvēm ir viņu vecākiem un tuvākajiem ģimenes locekļiem. Taču, nonākot bērnudārzos, viņi nokļūst audzinātāju un citu bērnu sabiedrībā, kur viņi apgūst daudz jaunu lietu par apkārt esošo pasauli. Šajā mijiedarbībā, viņi sastopas arī ar vērtībām un atziņām, kas ir pretstatā tām, kuras viņiem līdz šim ir mācītas. Ir svarīgi, lai šajā kritiskajā vecumā muslimu vecāki turpinātu strādāt pie bērnu tuvināšanas Dievam un Viņa dīnam (reliģijai).

Vecumā no trīs līdz pieciem gadiem, bērni izpēta apkārt esošo pasauli, ir radoši, eksperimentē un mācās no vides. Šis ir lielisks vecums, lai palīdzētu bērniem tuvināties Dievam, mācot viņiem par dīnu caur jautrām aktivitātēm. Bez tā, ka regulāri klausāties Kurānu, iedzīviniet ikdienā sunnas prakses un sakiet bērniem, ka Dievs viņus mīl, mēģiniet veikt sekojošas aktivitātes, kas palīdzēs nostiprināt to, ko mācāt:

  1. Dziediet ar bērniem muslimu bērnu dziesmiņas

Dziedāšana, ritms un atskaņas bērniem padodas ļoti dabīgi. Bērnu dziesmiņas ir svarīga pirmsskolas vecuma bērnu izglītības sastāvdaļa tieši šī iemesla dēļ, un tāpēc arī jums vajadzētu piedāvāt saviem bērniem viņu vecumam piemērotus našīdus (islāmiskas dziesmiņas), kurus viņi varētu klausīties un dziedāt līdzi. Mācot bērniem parasto alfabētu, iemāciet viņiem arī arābu burtu dziesmiņu. Internetā var atrast ļoti daudz šādu dziesmiņu un dzejoļu, kas iemācīs jūsu bērniem svarīgas reliģiskas koncepcijas. (Piezīme: Pārliecinieties, ka našīdi atbilst Šariāta vadlīnijām.)

  1. Veidojiet ar bērniem dažādus rokdarbus, kas māca viņiem par Dievu

Tā kā bērni nevar Dievu redzēt, viņiem ir vajadzīgas praktiskas aktivitātes, caur kurām viņi varētu uzzināt par Viņu vairāk. Šeit ir dažas idejas:

  • Izveidojiet Kābas modeli vai uzzīmējiet to;
  • Zīmējiet kopā vārdu „Allāhs”, kas sekmēs arī to, ka bērns atcerēsies, kā tas izskatās;
  • Veidojiet mini-grāmatiņas par tādām tēmām kā „Lietas, kas dara Dievu laimīgu” vai „Lietas, kuras Dievs man ir devis”. Bērni var domāt kopā ar jums par šīm lietām, ielīmēt tās mazās grāmatiņās, kuras var vakaros paši pārlasīt.
  • Izdomājiet spēles, kas palīdzinās nostiprināt konkrētas koncepcijas. Viena interesanta ideja, kas sekmē viendievības izpratni, ir uztaisīt kārtis, kurās ir pa pāriem dzīvnieki un putni [uz vienas kārts – viens no pāra], un tikai vienu kārti ar vārdu ‘Allāhs’. Nolieciet kārtis uz galda ar seju uz leju un griežat pa vienai apkārt, lai atrastu pārus. Beigās paliks tikai viena kārts ar vārdu ‘Allāhs’, uzsverot to, ka Dievam nav partneru vai līdzīgo.
  1. Strādājiet pie Dieva centrēta runas veida

Māciet bērniem lietot ikdienā ‘Allāhu Akbar’, ‘Subhān Allāh’ un ‘Džazak Allāh’. Ja bērni kaut ko pazaudē, vai kaut kas tiek sabojāts, māciet viņiem teikt ‘Inna Lillahi va inna ilaihi rādžiūn’ (‘Allāham mēs piederam un pie Viņa mēs atgriezīsimies’). Tāpat māciet bērniem teikt ‘Alhamdulillāh’, kad viņi ir laimīgi, ‘Allāhu Akbar’ – kad viņi kāpj augšup pa trepēm, un ‘Subhān Allāh’ – kad viņi iet lejup pa trepēm. Tas, ka centrējam viņu runas veidu un domas uz Dievu, palīdzēs rast izpratni par to, ka itin viss nāk no Dieva, un ka tikai Viņu mums ir par to jāslavē un tikai Viņam jāpateicas.

  1. Veidojot rokdarbus un projektus, kas stiprina saikni ar Pravieti (s)

Ieaudziniet mazajos muslimos mīlestību uz Pravieti Muhammadu (s), jo Pravietis (s) ir teicis: „Nevienam no jums nebūs ticības, kamēr viņš nemīlēs mani vairāk kā savu tēvu, savus bērnus un visu cilvēci.” (Bukhāri)

Dažas idejas interesantām aktivitātēm:

  • Uz liela izmēra papīra lapas izgatavojiet kolāžu no lietām, kas Pravietim (s) patika: Kurāna attēls, cilvēks, kas pilda solā (obligātās lūgšanas), dateles, olīvas, medus, piens u.tml.
  • Izveidojiet Pravieša (s) dzimtas koku un arī savas ģimenes dzimtas koku.
  • Uzgleznojiet Pravieša (s) mošeju Medīnā un noskatieties video, kurā tā redzama.
  • Pārrunājiet dažādās Pravieša (s) profesijas, kā piemēram gans, karavīrs, vadonis, skolotājs u.tml. Runājot par to, lietojiet dažādus vizuālus palīgmateriālus un aktivitātes.
  • Uzzīmējiet/ uzgleznojiet Džannas (Paradīzes) attēlu, kur bērni kādu dienu tiksies ar Pravieti (s), in ša Allāh. Šajā aktivitātē lietojiet pēc iespējas dažādākus materiālus un tehnikas (krāsojiet ar zīmuļiem, krāsām, krītiņiem, ar švammīšu palīdzību vai vienkārši ar pirkstiem), lai padarītu to bērniem pēc iespējas interesantāku.
  1. Atveidojiet Pravieša Muhammada (s) dzīvesveidu

Neaprobežojaties tikai ar to, ka lasāt Pravieša (s) dzīvesstāstu; palīdziet bērniem iedzīvināt viņu pašu dzīvēs dažādus Pravieša (s) dzīves aspektus. Šeit būs dažas idejas:

  • Katru džummu (piektdienu) ejiet dušā, iesmaržinieties, uzvelciet tīras drēbes un nogrieziet nagus, lai sekotu Pravieša (s) sunnai.
  • Iemāciet bērniem ēst ar trīs pirkstiem, kā to darīja Pravietis (s).
  • Parādiet bērniem, kā Pravietis (s) mēdza staigāt un runāt.
  • Uzsveriet to, ka Pravietis (s) mēdza bieži smaidīt.
  • Māciet bērniem savākt pēc spēlēšanās viņu mantas, jo arī Pravietis (s) mēdza palīdzēt ar mājas darbiem.
  1. Izmantojiet lomu spēli

Lomu spēle ir svarīga pirmsskolas vecuma bērnu izglītības sastāvdaļa, jo caur lomu spēli bērni var aktīvi mācīties nopietnas koncepcijas. Izveidojiet mazu kastīti un salieciet tajā iekšā mazus priekšmetus, kas ļautu bērniem iedomāties un izspēlēt dažādus rituālus un stāstus. Piemēram, kastītē varētu būt mazs lūgšanu paklājiņš, hidžābs, mini-ihrāma drēbe, imāma apģērbs, abaja, virtuves darbarīki ar kuriem pagatavot iftāru vai sahūru, spēļu nauda priekš labdarības, dažādi priekšmeti no populāriem stāstiem, kā piemēram Mūsas (Mozus) spieķis, Junusa (Jonas) valis, Suleimāna (Zālamana) skudras, Ibrāhīma (Ābrahāma) mēness, saule un zvaigznes, Noasa šķirsts ar dzīvniekiem u.tml. Šos priekšmetus var izmantot, lai atsauktu atmiņā stāstus, tādējādi tos nostiprinot.

Ļaujiet lai Dieva dīns (reliģija) kļūst par svarīgu un prieka pilnu daļu no jūsu bērna dzīves. Šis ir laiks, kad mazajos muslimos jāveido pozitīva saikne ar Dievu, lai tad, kad bērni pieaugs, viņi būtu pasargāti un stipri pret izaicinājumiem. Lai Dievs palīdz jums ieaudzināt bērnos stipru imānu (ticību) un veidot viņos stipru saikni ar Dieva dīnu. Amīn.

————————

Raksta autore: Ruheifa Adil (Ruhaifa Adil); avots: IIPH (International Islamic Publishing House: www.facebook.com/IIPHbookstore) blogs; raksta oriģināls: http://blog.iiph.com/raising-allah-centric-preschoolers/

Ruheifa Adil ir četru bērnu māte un praktizējoša muslima, kura mīl lasīt un rakstīt. Viņa strādā ar mātēm un skolotājām, apmācot viņas pielietot multi-sensoru pieeju, kas balstās uz bērniem centrētu apmācības metodi, kuru viņa apguva savā disleksijas speciālista praksē. Viņa ir autore angļu valodas mācību grāmatai, kas balstās uz Kurāna mācībām, un ir Tafsīra aplikācijas priekš bērniem radošā direktore (aplikācija būs drīz pieejama, in ša Allāh).



  • Atstāt komentāru