Laimīgu muslimu pāru 10 ieradumi (2/3) Ģimene un sabiedrība, Tikumi

muslim-couple-marriage-in-islam5. Viņi ir mierinājums viens otra acīm

Laimīgi muslimu pāri cenšas būt tīkami viens otra acīm. Viņi tiecas būt atbilde uz duā (lūgšanu), ko Dievs ir mums mācījis: “Un tie, kuri saka: ‘Mūsu Kungs! Dāvā mums acu prieku mūsu sievās un pēcnācējos un padari mūs par piemēru dievbijīgiem!’ ” (Kurāns 25:74)

Kā gan kļūt tādam, uz ko patīkami skatīties?

  • Smaidi savam laulātajam

Kad tu pēdējo reizi gaiši uzsmaidīji savam laulātajam vai redzēji laulāto mīloši tev smaidām? Labi, man nevajadzēja uzdot šo jautājumu, jo iespējams tev jāatgriežas aizvēsturiskos laikos. Pasmaidi, kad atver durvis savam nogurušajam vīram, smaidi, kad ieraugi savu sievu pēc garas dienas darbā, smaidi sava bērna mātei/tēvam par to, ka devuši tev šādu skaistu dāvanu; lai tavs smaids ir pēdējais, ko laulātais redz, pirms acis miegā aizveras. Smaidi, jo nav iemesla nesmaidīt.

  • Izskaties labi sava  laulātā dēļ

Pravieša līdzgaitnieks Ibn Abbas esot teicis: “Man patīk rūpēties par savu izskatu manas sievas dēļ, gluži tāpat kā man patīk, ka viņa rūpējas par savu izskatu manis dēļ. Tas tā ir tāpēc, jo Allāhs saka: ‘Un viņām (sievietēm) ir līdzīgas tiesības (kā viņu vīriem) pār tiem, attiecībā uz to, kas ir saprāta robežās.’ ” (Tafsir ibn Kathir)

Tu esi vienīgais vīrietis/ sieviete, uz ko tavam laulātajam ir atļauts skatīties no matu galiem līdz kāju pirkstiem, tāpēc, lūdzu, izskaties labi! Jā, padari to par pašmērķi. Saki to sev katru reizi, kad skaties spogulī uz saviem izspūrušajiem matiem, mūžīgo pidžamu un novārtā atstāto ķermeni. Izskatīties labi sava mīļotā dēļ ir tikpat svarīgi (un viegli) kā viss cits, ko dari, piemēram, ēšana un gulēšana.

Ir vajadzīgas ne vairāk kā 20 minūtes, lai ieietu dušā, uzvilktu pievilcīgu apģērbu un iesmaržotos, izķemmētu matus un uzkrāsotos (vīrieši, jums pēdējais nav jādara, tā kā vēl mazāk attaisnojumu!). Iekļaujiet šīs 20 minūtes savā rutīnā, ideāli tieši pirms jūsu laulātais/laulātā pārnāk mājās vai pirms apsēdies, atnākot no darba, lai atpūstos.

Tas, ka izskatāties labi viens priekš otra, ir vēl jo vairāk saistīts ar labas veselības un fiziskās formas uzturēšanu. Dariet to visupirms sevis, nevis kāda cita dēļ. Vismaz vienu stundu dienā veltiet savai fiziskajai un mentālajai sagatavotības: nodarbojies ar sportu, kur un kad vien tas ir ērti, bet noteikti abi atrodiet tam laiku. Nav nekā pievilcīgāka par veselīgu mirdzumu un labi koptu ķermeni.

  • Esi viņu mierinājuma un atbalsta avots

Pie kā tu domā vērsties, kad esi depresijā, nobijies vai atrodies grūtā situācijā? Ja laulātais ir pirmais, kas ienāca prātā, jums ir brīnišķīga laulība, Alhamdulillāh! Tieši tā to dara muslimu pāri: viņi ir viens otra patvērums, tāpat kā savulaik pravietis (s) un viņa sievas bija viens otram.

Kad pravietis (s) saņēma pirmo atklāsmi, viņš sāka trīcēt no bailēm un skrēja pie savas sievas Khadidžas, meklējot mierinājumu un apstiprinājumu: “Ak, Khadidža! Kas ar mani ir noticis? Es nobijos, ka ar mani var notikt kas slikts.” Tad viņš izstāstīja viņai notikušo. Khadidža teica: “Nē! Bet saņem labās ziņas! Zvēru pie Allāha, Allāhs nekad tevi nepazemos, jo, zvēru pie Allāha, tu uzturi labas attiecības ar saviem radiniekiem, saki patiesību, palīdzi nabagajiem un trūcīgajiem, esi devīgs pret viesiem un palīdzi tiem, kas nonākuši grūtībās.” (Bukhari)

6. Viņi liek viens otram uzplaukt

Vai zinājāt, ka, pirms apprecēšanās, jūsu laulātais bija individuāls cilvēks ar unikālu prātu, sirdi, ķermeni un dvēseli? Un vai zinājāt, ka viņi joprojām ir tieši tādi paši, tikai tagad, atrodoties jums blakus?

Laulības sāk pāragri kļūt par hroniski nelaimīgām, kad viens vai abi laulātie aizmirst šo būtisko faktu: laulības padara cilvēkus par partneriem, nevis vienu par otra daļu, kas jākontrolē un pār ko jāvalda. Lai arī šī patiesība neizklausās glaimojoši, jūsu laulātajam ir jāspēlē dzīvē daudz vairāk lomu, kā tikai būt par tavu laulāto; kad vien jūs ierobežojat viņus no visu lomu taisnīgas pildīšanas, jūs kļūsiet par iemeslu viņu pastāvīgai neapmierinātībai, kas atspoguļosies jūsu pašu laulībās.

Dievs ir radījis katru no mums, lai mums atvēlētajā laikā uz šīs zemes mēs bagātīgi dotu savu ieguldījumu dažādās sfērās, un ir svētījis mūs ar potenciālu būt par visu, ko Viņš vēlas. Esi tas brīnišķīgais cilvēks, kas motivē, iedrošina un palīdz savam laulātajam atklāt un izmantot viņa Dieva doto potenciālu un īpašības, lai uzplauktu un būtu prieka un žēlastības avots pasaulei. Neliedz savam laulātajam būt laipnam un mīlošam pret saviem vecākiem, neliedz izpalīdzēt kolēģiem un radiniekiem, neliec viņiem saraut saites, kuras tu zini, ka jāpatur. Neapslāpē viņu talantus, zinot, ka viņu spējas var izmantot halāl (atļautā) veidā, lai nestu citiem labu; nekontrolē ikvienas viņu attiecības un pazīšanās ar citiem cilvēkiem kā gaisa satiksmes kontrolieris; neizkliedz pavēles, noteikumus un dzēlīgas piezīmes pie katras radušās iespējas – nepārvērt savu laulāto par trulu, dzelkšņainu un indīgu nezāli bez dzīvības; jo Dievs viņus par tādiem neradīja – dzīvesbiedrus par tādiem padara apmāti kontrolētāji.

Laimīgi muslimu pāri ir partneri viens otra attīstībā un produktivitātē: viņi atzīst, ka viņu laulātie kalpo tikai Dievam, un laulība to nemaina. Viņi atzīst savu laulāto citas lomas un pienākumus un iedrošina tās visas taisnprātīgi pildīt. Viņi atzinīgi novērtē viens otra unikālās īpašības un talantus un rosina laulātā individuālo izaugsmi un vērtību.

7. Neskatoties ne uz ko, viņi atrod viens otram laiku!

Piedodiet, bet nav nekādu attaisnojumu neveltīt vismaz pusstundu (labi, 15 minūtes, kad esat pārāk noguris) nedalītas uzmanības un mīlestību savam laulātajam. Jo patiesībā jūs neesat precējušies tikai tāpēc, lai ‘vergotu’ augu dienu naudas dēļ, vai ražotu bērnus un rūpētos par viņiem 24/7. Pirms paspēsiet attapties, priekšnieki un darbavietas mainīsies, jūs aiziesiet pensijā, bērni apprecēsies un aizies savā dzīvē. Vienīgais cilvēks, kas paliks blakus, būs tas laulātais (lasi – svešinieks), kuru jūs vienmēr likāt otrajā vietā un kurš būs pārāk pieradis palikt novārtā pēdējos 30 gadus, lai kļūtu par to sirsnīgo dzīvesbiedru, pēc kura izmisīgi ilgosieties vecumdienās.

Ikkatru dienu jūsu attiecībām ir vajadzīga īpaša uzmanība, glužitāpat kā katru dienu jūs krājat naudu, lai uzceltu labiekārtotu māju nākotnei. Kāds gan prieks atrasties šajā mājā vienam pašam, guļot blakus kādam, ko vairs pat īsti nepazīsti? Tā vietā iedomājies: tu būsi (beidzot!) viens tajā mājā ar cilvēku, kurš katru vakaru uzklausīja tavas raizes un pārdomas, kas katru dienu bija tev blakus un atbalstīja tevi, kad juties vājš, ar kuru kopā esi svinējis visus savus sasniegumus un panākumus: kādu, kurš patiešām ir bijis tavs draugs katru dienu. Tātad, vai tiešām ir tik grūti veltīt pusstundu dienā cilvēkam, kurš ir visvairāk to pelnījis?

8. Viņi cīnās ar īstajiem ienaidniekiem: ego, ļauno aci un sātanu

  • Ego

Lūk, kā izskatās muslimu pāra izaugsme, kas iemācījušies tikt galā ar konfliktiem laulībā.

  • 1. gads laulībā – visos konfliktos vaino laulāto;
  • 2. gads laulībā – visos konfliktos vaino laulāto, sātanu, ļauno aci un maģiju (pilnīgi nopietni);
  • 3. gads laulībā – vaino laulāto par konflikta ‘izraisīšanu’ un formāli uzņemas vainu par absurdu reakciju;
  • 4. gads laulībā – pārliecina, lai laulātais uzņemas vismaz pusi vainas par konfliktiem;
  • 5. gads laulībā – piekrīt, ka laulātajam vienmēr ir bijusi taisnība un kaut kas jāmaina sevī pašā.

Ja pajautāsiet jebkuram laimīgi precētam pārim, kas veiksmīgi šķērsojuši kopdzīves piecu gadu slieksni, viņi pateiks, ka nav lielāka ienaidnieka laimei laulībā par ego.

Ego ir zemapziņas aizstāvēšanās mehānisms, un ego laulībā izklausās šādi:

  • “Tāds nu es esmu, un tu labāk pierodi pie tā.”
  • “Es to nebūtu teicis/darījis, ja tu nebūti teicis/darījis tā.”
  • “Tas viss ir tavas vainas dēļ.”
  • “Vai tad izskatās, ka man tas rūp?”

Un ego izklausās ļoti, ļoti pazīstams.

Tas notiek tāpēc, ka mūsu zemākais es (zemapziņa) ir slepens ienaidnieks, kas slēpjas katrā no mums. Dievs Kurānā ierakstījis Jūsufa (Jāzepa) novērojumus par zemāko es: “Un es neattaisnoju savu dvēseli, jo dvēsele ir tā, kas tik nemitīgi pavēl ļaunumu, izņemot to, kuru apžēlojis mans Kungs, jo mans Kungs ir Piedodošs un Žēlojošs.” (Kurāns 12:53)

Tas nenozīmē to, ka mēs savā būtībā būtu slikti, bet gan to, kamums visiem ir zemākais es ar tieksmi apspiest, būt nevaldāmam un netaisnīgam; un tā ir tikai Dieva žēlastība, kas mums var ļaut pārvarēt postošo, patmīlīgo zemāko es.

Ego ir vislielākais drauds laulībai, jo tas ir iekšējs ienaidnieks. Ego ir maldinošs dubultaģents, kas izkropļo mūsu realitātes uztveri un liek mums noliegt un attaisnot netaisnību, ko mūsu zemākie es nodara laulātajiem, pārliecinot mūs, ka mums ir taisnība; vienlaikus, mēs apspiežam paši sevi un mūsu laulātos un patiesībā ejam pa pazemojošu pašiznīcības ceļu.

Pravietis (s) teica: “Ticīgais ir viņa brāļa spogulis. Ja viņš redz tajā trūkumu, viņam tas ir jālabo.” (Al Adabs al Mufrads)

Nav neviena, kas atpoguļotu mūsu dvēseles precīzāk kā mūsu laulātais, jo neviens cits cilvēks neredz mūs tik tuvu un bieži. No tā dabīgi izriet, ka laulātajiem ir vislielākā iespēja saskarties ar mūsu ego: dusmām, kas aizsargā mūsu zemāko es. Tas, ka ļaujat savam zemākajam es dominēt laulībā, tā vietā, lai redzētu laulību kā iespēju sevi attīrīt, ir tikai jūsu pašu postošā izvēle. Dievs saka sūrā Aš-Šams: “Pie dvēseles un Tā, kas tai samērīgu izskatu devis, un tai iedvesis tās netikumu un tās dievbijību, – ir veicies tam, kas to attīrīja, un zaudēja (cieta izgāšanos) tas, kas to sabendēja.” (Kurāns 91:7-10)

Mūsu laulātie patiesībā ir Dieva žēlastības izpausme, kad viņi atspoguļo mūsu nepilnības, lai mēs varētu pārvarēt savu zemāko es. Viņi palīdz mums saskatīt mūsu visdziļākās vājības, ko mēs paši neieraudzītu, un Dievs mūs ir svētījis ar viņiem, lai mēs garīgi attīrītos un būtu glābti.

Nākamajā reizē, kad tavs laulātais izmisīgi cenšas ko teikt par jums:

  1. Vienkārši uzklausiet. Klausieties uzmanīgi un objektīvi, īpaši, ja viņi to atkārto jau ilgu laiku.
  2. Apvaldiet vēlēšanos aizstāvēt sevi: vispirms meklējiet patiesību sava laulātā vārdos.
  3. Pajautājiet sev: “Vai kāds cits pirms tam ir uz to manī norādījis?” Visdrīzāk atbilde varētu būt apstiprinoša un, ja tā ir, tad jūs noteikti skatāties uz nepilnību, ko Dievs vēlas, lai jūs izlabotu.
  4. Apzinieties Dieva žēlastību, kuru Viņš jums dod caur laulāto. No sirds pateicieties Dievam un laulātajam par milzīgajām ieguldītajām rūpēm, nodrošinot jums panākumus aizsaulē un padarot jūs par labāku cilvēku.

Izmēģiniet šo četru soļu vingrinājumu nākamajā reizē, kad saskaries ar konfliktu laulībā. Es apsolu, ka jūs redzēsiet laulības konfliktu pavisam citā gaismā: laulātais vairs nebūs ienaidnieks, un jūs atklāsiet, cik liela svētība viņš/a patiesībā ir.

(nobeigums sekos)

________________________________

Raksta autore: Zainaba Činoja (Zaynab Chinoy)

Zainaba Činoja ir ProductiveMuslim galvenā redaktore un izpētes un satura nodaļas direktore. Viņa studē tiesību zinātni Starptautiskajā Islāma Universitātē Malaizijā un publicē dzīves pārdomas personiskajā blogā: ZaynabChinoy.com.

Raksta avots: http://productivemuslim.com/happy-muslim-couples/#ixzz3oSzA3xzv (tulkots ar atļauju)

________________________________

 



  • Atstāt komentāru