Laimīgu muslimu pāru 10 ieradumi (1/3) Ģimene un sabiedrība, Tikumi

Kas jādara, lai būtu precējies un neizsakāmi laimīgs muslims jau šodien? Lai cik paradoksāli tas izklausītos, tici vai nē, tas ir pilnīgi iespējams!

muslim-couple-and-sunsetLaulība, īpaši muslimiem, ir kas daudz vairāk nekā būt kopā ar kādu, ko saucam par vīru vai sievu. Laulāto attiecības ir neticama svētība un dievišķa zīme, kā Dievs saka Kurānā: “Un Viņa zīme ir tas, ka Viņš radījis jums no jums pašiem sievas, lai jūs rastu pie viņām mieru, un ielicis starp jums mīlestību un žēlastību. Patiesi, tajā gan ir zīmes domājošiem ļaudīm.” (Kurāns 30:21)

Laulību mērķis ir rast mieru savos partneros un esot ar viņiem kopā; un mūsu attiecībās ar laulātajiem ir zīmes, kuras Dievs liek apdomāt.

Kā daži muslimu pāri atrod laulībā šo mieru, kamēr daudzi citi pastāvīgi piedzīvo vilšanos? Ko tie pāri, kuru acis pauž dziļu mīlestību un apmierinātību, dara savās attiecībās pareizi?

Šeit ir 10 populārākie to muslimu ieradumi, kuri ir raduši mieru un laimi laulībā:

  1. Viņi mīl viens otru Dieva dēļ

Ko nozīmē mīlēt vienam otru Dieva dēļ? Tas nozīmē, ka jūsu attiecību pamatā ir mīlestība uz Dievu un paklausība Viņam. Tas nozīmē mīlēt kādu tik ļoti, ka vēlies, lai jūsu mīlestība turpinās arī pēc šīs dzīves aizsaulē, kur jūs, nopelnījuši Dieva labvēlību, varat dzīvot mūžīgā laimē. Tas nozīmē mīlēt kādu tikai tāpēc, ka viņš/viņa atgādina tev par Dievu un palīdz Viņam tuvoties.

Stop. Es zinu, ka tu tikko iedomājies: “Bet mana sieva/mans vīrs man nemaz neatgādina par Dievu.”

Daudz cilvēku, kas apprecas galvenokārt reliģisku iemeslu vadīti, pēc laulībām ir vīlušies, jo pēkšņi atklāj, ka laulātais neveic visas sunnas lūgšanas (kā viņi iepriekš to bija iedomājušies), nepilda rīta un vakara adhkaru (atcerēšanos par Dievu), nelasa Kurānu katru dienu, negavē pirmdienās un ceturtdienās, nav īpašā sajūsmā par piedalīšanos islāma studiju grupās, neveic tahadžud (nakts lūgšanu), nedara neko ummas (muslimu kopienas) labā – kā viņi iepriekš to bija iedomājušies laulāto darām. Aprobežojot garīgumu ar fizisku rīcību un ārēju pielūgsmi, mēs kļūstam akli un neredzam, cik lielā mērā mūsu laulātie palīdz mums uzlabot raksturu, kas ir nepārspējama garīgā izaugsme, jo pravietis (s) saka:

“Nekas netiek uzlikts uz svariem, kas būtu smagāks par labu raksturu. Patiesi, cilvēks ar labu raksturu būs sasniedzis gavējoša un lūgšanas pildoša cilvēka pakāpi.” (Tirmidhi)

Tavs laulātais/laulātā mīl tevi Dieva dēļ katru reizi, kad viņš tev:

  • neļauj tev turēt aizdomas vai nelabvēlīgi noskaņoties (pret tavu priekšnieku vai sāncensi, vai kādu citu kaitinošu cilvēku tavā dzīvē);
  • neļauj aprunāt (draugus, kolēģus, svaines/svaiņus);
  • palīdz laipnāk un iejūtīgāk runāt un izturēties (pret mājkalpotājiem, viesmīļiem, strādniekiem, māsām un brāļiem, gados veciem cilvēkiem un bērniem);
  • palīdz izpildīt solījumus (mudinot būt centīgam un laikus ierasties darbā, atmaksāt parādus, turēt noslēpumus);
  • palīdz būt godīgākam pret sevi un citiem;
  • palīdz piedot kādam un pieņemt viņu nepilnības;
  • palīdz kļūt devīgākam un ne tik izšķērdīgam;
  • palīdz tev atpazīt un pārvarēt savas iekšējās vājības.

Iepriekš minētajās un vēl daudzās citās situācijās, kas paliek nepamanītas, apņēmīgi muslimu pāri neatlaidīgi viens otram palīdz tuvoties Dievam. Viņi aptur viens otru no jebkā, kas varētu viņus attālināt no Dieva, un pastāvīgi palīdz viens otram iegūt Dieva mīlestību.

Patiesi laimīgi muslimu pāri kopīgi cenšas gūt Dieva labvēlību kad un kā vien var: viņi kopā slavina Dievu klusajās fadžr (rīta lūgšana) stundās, kopīgi pateicas Dievam tahadžud (nakts lūgšana) laikā, viņi stingri nolemj izlasīt katru dienu kaut minimālu Kurāna daļu, viņi regulāri vai vismaz laiku pa laikam dod labdarībā, ir laipni un uztur mīlošas un laimes pilnas attiecības viens ar otra ģimeni.

  1. Viņi ir pateicīgi viens par otru

Ja ir pamatvajadzība, kas eksistē ikvienās cilvēku attiecībās, tad tā ir vēlme justies svarīgam un novērtētam. Un nav citu attiecību, kur šī vajadzība tiek tik rupji un nevajadzīgi neievērota, kā laulība. Kāpēc tas notiek? Vai tāpēc, ka cilvēki tiecas uztvert lietas kā pašsaprotamas, īpaši, ja to ir paveikuši tuvākie?

Kad esi tikko precējies, katra lieta, ko tavs laulātais dara tevis dēļ, liekas tik īpaša. Laikam ejot, tas, ka tavs vīrs smagi strādā un pelna ģimenei iztiku, kļūst par normu; vēl pēc kādiem gadiem, tas kļūst par pašsaprotamu ‘viņa pienākumu’. Līdzīgi katra jaunās sievas pagatavotā maltīte ir brīnišķīga; vēlāk, liekas, ka katru reizi tiek pievienots arvien mazāk sāls, līdz beidzot viņa taču ‘vienkārši pilda savu pienākumu, nevis izdara kādam pakalpojumu’.

Izklausās pazīstami? Jā, tieši tā notiek ar nepateicīgiem laulātiem muslimiem!

Laimīgi muslimu pāri savā laulībā dzīvo un elpo šo hadīsu: “Tas, kurš nepateicas cilvēkiem, nav pateicīgs Dievam.” (Abu Daūds)

Vai ir kas, par ko lai mēs nepateiktos savam laulātajam? Šeit būs pieci iemesli, lai pateiktos viņam/viņai jau tagad:

  1. Par to, ka nodrošina jumtu virs galvas/ ka padara mājīgas mājas.
  2. Par to, ka pērk drēbes/ ka rūpējas, lai tev katru dienu būtu tīras drēbes, ko uzvilkt.
  3. Par to, ka pērk ēdienu/ ka garšīgi tev to pagatavo.
  4. Par to, ka aizved, kur nepieciešams/ ka rūpējas par māju, kamēr esi prom.
  5. Par to, ka katru vakaru pārrodas mājās pie tevis/ ka katru dienu tu vari nākt mājās pie viņas.

Dievs saka Kurānā: “… ja jūs būsiet pateicīgi, Es došu jums vēl, bet, ja jūs būsiet nepateicīgi, – tad Mans sods tiešam ir stiprs.” (Kurāns 14:7)

Mūsu laulātie ir milzu svētība no Dieva: viņi ir neaizvietojams garīgā, emocionālā, mentālā un fiziskā mierinājuma avots. Laimīgi muslimu pāri kļūst arvien laimīgāki, jo viņi vienkārši ievieš savā dzīvē iepriekšminēto Dieva pavēli: viņi katru dienu ir pateicīgi viens par otru, tāpēc Dievs vairo laimi, ko viņi viens otrā rod, tieši tā, kā Viņš apsolīja.

Tomēr ar to šī Kurāna rinda nebeidzas. Panta pēdējai daļai vajadzētu likt katra laulātā mugurkaulam sastingt: “…ja jūs būsiet nepateicīgi, – tad Mans sods tiešām ir stiprs.”

Cik reižu mūsu ego ir licis mums pārstāt atzinīgi novērtēt mūsu laulātos? Cik reižu bezjēdzīgā strīdā mēs ar vienu vārdu vai teikumu esam nolieguši visu labo, ko viņi mūsu labā darījuši? Katra neatrisināta domstarpība, katra sāpīga vārdu apmaiņa un katra nepamatota apsūdzība ir atteikums novērtēt vienu no Dieva vislabākajām dāvanām: laulāto. Tādējādi mēs noliedzam to Dieva labvēlību, ar kuru Viņš mūs ir svētījis un pēc kuras tik daudzi ilgojas. Nav jāgaida līdz aizsaules dzīvei, lai saskartos ar šī nolieguma sekām. Depresija, neapmierinātība, dusmas, spīts, svētības trūkums, un pat slimības un ciešanas padara dzīvi neciešamu tiem, kas atsakās būt pateicīgi savās laulībās.

Vēl Dievs Kurānā saka: “Un vēsti par tava Kunga dotiem labumiem.” (Kurāns 93:11)

Tātad ja jau to nedarāt, neklusējiet un sakiet saviem laulātajiem, cik pateicīgi esiet par viņiem.

Šādi jūs abi varat sākt pateikties viens otram jau šodien:

  • pateicieties viens otram katru dienu vismaz par vienu lietu: to var izdarīt, nosūtot īssziņu, uzrakstot zīmīti un to ielikot pusdienu kastītē vai piespraužot to pie ledusskapja, vai vienkārši pateikt to vakarā tieši pirms gulētiešanas (brāļi, es apsolu, ka šis solis nepazeminās jūsu statusu!);
  • sniedziet viens otram smaidu, kas pauž ‘paldies, tu man esi tik svarīgs’;
  • vienmēr sakiet ‘paldies/ džazak Allāhu kheir’, kad laulātais izdara kaut ko jūsu dēļ;
  • dodiet/dariet mazas lietas, kas viņiem ļoti patīk;
  • pierakstiet dienasgrāmatā lietas, par kurām esat viens otram pateicīgi, un regulāri lasiet viens otra rakstīto: dienasgrāmatas rakstīšana liek pārdomāt, saprast un patiesi pieņemt savas domas. Nav nekā labāka par to, ka dziļi sevī sajūtat pateicību pret laulāto; un nav nekā sirdi priecējošāka par to, kā lasīt, ko otrs ir uzrakstījis par jums no sirds dziļumiem!
  1. Viņi sarunājas, kā labākie draugi

Tā izskatās tipiska laulāto saruna Whatsapp pēc dažiem kopā pavadītiem gadiem:

“Vajag maizi.”

“sk.”

Vai tiešām: ‘sk’? Pat ne ‘skaidrs’ vai ‘labi’, lai tas neizklausītos tik nožēlojami?

Kas notiek ar laulāto manierēm, interesēm, entuziasmu un galvenokārt ar labiem pieņēmumiem, runājot vienam ar otru? Vai ir normāli runāt tā tikai tāpēc, ka esi pie kāda tik ļoti pieradis? Kāpēc mēs šādi nerunājam ar ilggadīgiem draugiem? Kas padara laulāto par cilvēku, kas pelnījis mazāk cieņas, entuziasma un pieķeršanās, kaut viņi to ir pelnījuši visvairāk (izņemot mūsu vecākus), izvēloties pavadīt ar mums kopā katru dienu?Kāpēc mēs nerunājam ar saviem laulātajiem kā ar labākajiem draugiem, pat ja viņi ir mums tuvāki, nekā jebkurš cits kādreiz būs?

Laimīgi muslimu pāri runā viens ar otru kā labākie draugi gan labos laikos, gan nesaskaņās.Labos laikos viņi vēlas viens otram pastāstīt par savu dienu, viņi joko, smejas, dalās ar domām, flirtē, izsaka viens otram komplimentus, ciena savu partneru tiesības domāt citādi un mācās viens no otra pretējiem uzskatiem. Patiesībā, laimīgi muslimu pāri sarunājas tieši tā, kā to darīja pravietis ar savām sievām.

Aiša ir atstāstījusi: Allāha sūtnis (s) viņai teica: “Es zinu, kad tu esi apmierināta ar mani vai dusmīga uz mani.” Es teicu: “Kā tu to zini?” Viņš teica: “Kad tu esi apmierināta ar mani, tu saki: ‘Nē, Muhammada Kunga vārdā,’ bet kad tu esi uz mani dusmīga, tad tu saki: ‘Nē, Ābrahāma Kunga vārdā.’ ” Tad es teicu: “Jā (tev ir taisnība), bet zvēru pie Allāha, ak, Allāha vēstnesi, ka es neatstāju neko citu, kā vien tavu vārdu.” (Bukhari)

Pāri, kas ir iemācījušies efektīvi sarunāties, iztiek bez lielākās daļas laulāto dzīves stresa, jo viņi tik ļoti pielāgojas viens otra jūtām, ka no mazākās izmaiņas vārdos vai tonī uzreiz sajūt otra emocionālo stāvokli. Un kā mūsu iemīļotā Aiša skaisti pateica – pat dusmās laimīgi, mīloši muslimi neatstāj neko vairāk, kā viens otra vārdu, mēginot pateikt, ka jūtas aizskarti vai sāpināti. Strīdoties viņi nezaudē mīlestību un cieņu viens pret otru: tā ir laimes atslēga laulībā.

  1. Viņi nekad nezaudē koncentrēšanos uz otra pamatvajadzībām

Esmu personīgi atklājusi savā laulībā un caur tiem, kuri apsprieduši laulību problēmas ar mani, ka galvenais iemesls, kāpēc laulībās ir ilgstošs stress un nesaprašanās, gandrīz vienmēr ir partnera pamatvajadzību neievērošana.

Daudzās grāmatās (gan muslimu, gan ne-muslimu autoru) laulību pamatvajadzības ir klasificētas, balstoties uz dzimumu vai partnera lomu laulībā. Droši vien esat lasījuši, ka vīriešu pamatvajadzība laulībā ir cieņa un fizisks apmierinājums, un ka sievietes kā galveno min vajadzību pēc mīlestības, vārdiem un emocionāla apmierinājuma. Lai cik patiesas šīs klasifikācijas šķistu teorētiski, tās ir tālu no patiesās realitātes, jo īstenībā gan vīriešiem, gan sievietēm nepieciešama gan mīlestība un cieņa, gan fizisks un emocionāls apmierinājums, tikai dažādā mērā un izpausmes veidos.

Vīrieši un sievietes ir vienlīdz cilvēciski: Dievs ir radījis abus dzimumus ar cilvēka cieņas sajūtu, ar fiziskām vēlmēm un ar jūtošām sirdīm. Kad sievas kļūst īgnas un saka ļaunus vārdus saviem laulātajiem, vīri jūtas sāpināti un nemīlēti; tieši tāpat sievas jūtas aizvainotas un necienītas, ja vīri izturas rupji un aizvainojoši. Kad sievietes fiziskās vajadzības tiek pastāvīgi neievērotas vai atstātas pus-piepildītas, viņa jūtas tikpat vīlusies kā vīrs šādā situācijā; un kad vīrietis nekad nedzird atzinīgus un apbrīnas pilnus vārdus, viņš jūtas tāpat kā sieviete šādā situācijā – nenovērtēts un nevērtīgs.

Katra laulība ir veidota no diviem unikāliem pretēja dzimuma cilvēkiem. Tāpēc tas, kas der vienam pārim, ne vienmēr derēs jūsu laulībā, jo jūs ar partneri esat pavisam citi cilvēki ar citām izvēlēm, prioritātēm un apstākļiem. Tāpēc vispārpieņemtas teorijas, kas der lielai daļai laulību, var nederēt daudzām citām laulībām, jo dažādi cilvēki ir dažādi. Un laimīgi muslimu pāri ir to sapratuši. Lai būtu veselīga laulība, ir ļoti būtiski apsēsties ar savu laulāto un noskaidrot, kas ir svarīgi tieši viņiem, un kā viņi vienmēr gaidījuši, lai jūs šīs vajadzības piepildītu.

Šādi var noskaidrot laulāto pamatvajadzības un koncentrēties uz tām:

  1. Pajautājiet saviem laulātajiem: “Kas ir tā viena lieta, bez kuras tu nevari iztikt šajā laulībā?” Dodiet viņiem izvēles iespējas, kā, piemēram, mīlestība, cieņa, emocionāls vai fizisks apmierinājums, finansiāla drošība, mierīga vai islāmiska vide mājās, utt.
  2. Lūdziet, lai viņi dod piemērus, kā viņi vēlētos, lai šīs vajadzības tiktu piepildītas: “Kā tu vienmēr esi vēlējies, lai es to daru?” Dodiet piemērus, lai palīdzētu viņiem noskaidrot savas izvēles: jautājiet, vai viņi sagaida, ka jūs regulāri dosiet mazas pārsteiguma dāvaniņas un izteiksiet vairāk komplimentu, varbūt uzsāksiet lūgšanu, lasīsiet un kopīgi pārrunāsiet Kurānu, plānosiet randiņu vakarus, pajautāsiet viņu viedokli pirms svarīgiem lēmumiem, runāsiet ar viņiem noteiktā veidā, glīti saģērbsieties un pagatavosiet īpašas pārsteiguma maltītes majās, kad bērni aizmiguši, neteiksiet konkrētas lietas, kad strīdaties, utt.
  3. Pierakstiet viņu vajadzības un to, ko viņi izvēlas.
  4. Lūdziet duā un pielieciet patiesas pūles, lai piepildītu sava laulātā/ās pamatvajadzības: lūdz Dievu, lai palīdz jums darīt laulāto laimīgu, un tad radoši un aktīvi plāno, kā vieglāk sasniegt to, kas jūsu laulātajam/ai ir svarīgi.

(turpinājums sekos)

________________________________

Raksta autore: Zainaba Činoja (Zaynab Chinoy)

Zainaba Činoja ir ProductiveMuslim galvenā redaktore un izpētes un satura nodaļas direktore. Viņa studē tiesību zinātni Starptautiskajā Islāma Universitātē Malaizijā un publicē dzīves pārdomas personiskajā blogā: ZaynabChinoy.com.

Raksta avots: http://productivemuslim.com/happy-muslim-couples/#ixzz3oSzA3xzv (Tulkots ar atļauju)

________________________________

 



  • Atstāt komentāru