Ģimenes konfliktu risināšana (2/2) Audzinošs, Tikumi

(raksta pirmo daļu var lasīt šeit)

gratitude-quotes9. Iespēja iepazīt citus. Kad sastopamies ar problēmu, mums vajadzētu enerģiski piestrādāt, lai tiktu galā ar problēmu, nevis ar cilvēku. Tāpat arī mums vajadzētu saprast, ka tas vien, ka kaut ko lūdzam citiem un ka viņi mūsos klausās, nav tas pats, kas piekrišana un paklausīšana mūsu teiktajam. Mēs paši sev sajaucam galvu, pieņemot, ka tad, kad ko pasakām, pārējie tam uzreiz piekrīt. Mums vispirms vajadzētu pārliecināties vai viņš/viņa to pieņem vai nē.

10. Attīsta Husn-e-Zan. Dialoga gaitā vārdiem ir ietekme. Ja diskusijā mēs citu vainojam sakot: “Tu teici vai tu domāji, vai tu darīji…” tas nostrādā kā eļļas pieliešana ugunij. Tu to visu izliec uz otra cilvēka. Tā vietā tu varētu teikt: “Es domāju vai es to iztulkoju kā, vai es sapratu tā…” Tas neskan tik konfrontējoši. Tu neitralizē problēmu. Tāpēc izvairies no “Tu” un “Tavs” lietošanas. Vienmēr pieņem labāko citu sacītā interpretāciju. Pieņemt sliktāko interpretāciju, kad tas patiesībā tā nemaz nebija domāts, nav labi.

Pateicības nozīmīgums
Mūsu pienākums ir izcelt ģimenes konfliktos labo, vai tie būtu starp laulātajiem, vecākiem un viņu bērniem vai starp brāļiem un māsām. Mums jāuzlūko glāze kā pa pusei pilna. Islāms vienmēr runā par pozitīvismu. Muslimi skaita nodaļu Al-Fatiha vismaz septiņpadsmit reizes ik dienas. Kas tā ir? Tā māca pateicību. Pateicības pilna attieksme ir visspēcīgākais atribūts pēc ticības Dievam. Kad vien tu jūties neapmierināts un noskumis konflikta vidū, veic Sudžūd Aš-Šukr (krišana pie zemes pateicībā). Tās ir vislabākās zāles. Tas bija Pravieša (s) regulārs paradums. Sudžūd Aš-Šukr palīdz mums uzturēt saikni ar realitātes pozitīvo pusi.

Nepateicība ir tik bīstama, ka Pravietis (s) teica, ka vairākums sieviešu nonāks ellē, jo viņas steidz noliegt labo. Tas ir satraucošs paradums ar šausmīgām sekām. Ir svarīgi būt pateicīgiem Dievam un tad mūsu līdzcilvēkiem. Pravietis (s) teica, ka tas, kurš ir nepateicīgs cilvēkiem, ir nepateicīgs Dievam. Ja sievas nenovērtē savus vīrus par to, ko viņi ir izdarījuši, viņas nav pateicīgas arī Dievam. Līdzīgi ir arī ar vīriem -  lielas pateicības izrādīšana Dievam nozīmēs tik maz, ja viņi neattieksies pret sievām kā pienākas.

Daži konflikti beidzas ar depresiju. Depresija ir nespēja saskatīt labo. Simtiem cilvēku izdara pašnāvību tās dēļ. Psihologi uzskata ka pateicības izteikšana ir labākais līdzeklis, lai tiktu galā ar depresiju. Šis, kā galvenais princips, risinot ģimenes strīdus, ir rūpīgi jāpadomā. Tas ir plašs temats. Mēs to varam piemērot teju visiem gadījumiem. Jebkurā konfliktā jautā Dievam – kādu labumu Viņš vēlas ienest? Tad izstrādā stratēģijas. Atšķirības vajadzībās, vērtībās un uzskatos ir problēmu rašanās iemesls starp cilvēkiem konfliktu laikā. Tie ir daži no konfliktu pamatiem, bet Dievs pavēl mums tos atrisināt.

Palaid vaļā savu ego!
Lielākā problēma ģimenēs ir komunikācijas trūkums. Laulību konsultanti šo izaicinājumu īpaši uzsver. Vīriešiem parasti nepatīk runāt. Sievietēm vienmēr patīk runāt. Ir dažādi veidi, ko cilvēki izmanto, lai tiktu galā ar savām problēmām. Mums ir jāsaglabā atvērtība vienam pret otru. Mums sev jāuzdod kāds būtisks jautājums: “Vai es labāk vēlētos būt laimīgs vai arī es labāk gribētu lai man ir taisnība?” Kas notiks ja tu padosies kad tev būs bijusi iespēja turpināt konfliktu? Pravietis (s) teica: “Ja cilvēks atsakās no strīda par spīti tam ka viņa ir taisnība, Allāhs apsola viņam vietu Paradīzē.” (Abu Dāvūd) Daži cilvēki uzstāj, ka viņi cīnīsies par savu taisnību, bet patiesībā, ne vienmēr tā ir gudra rīcība – būt tam kuram ir taisnība un pateikt pēdējo vārdu. Cilvēkam vajag izanalizēt situāciju. Kāds ir lielākais labums no situācijas? Lielākais labums ir laime. Dievs ir savedis kopā vīru ar sievu, lai viņi būtu mīlestības, komforta un laimes stāvoklī. Neļauj mazām problēmām iziet no rāmjiem.

————————————-

Autors: Dr. Abu Amīnah Bilal Philips - starptautiski pazīstams islāma zinātnieks, rakstnieks un Islāmiskās tiešsaistes Universitātes (Islamic Online University) dibinātājs.

Transkripciju veica Rana Rais Khan, “Hiba” žurnāla redaktore; avots: http://www.hibamagazine.com/resolving-family-conflicts/



  • Atstāt komentāru